Davor Skeledžija

Hrvatska: pogled na ključne događaje i promjene u 2023. godini

10/01/2024

Vrijedi se objektivno prisjetiti uspjeha i padova u dijabetičkom svijetu u Lijepoj Našoj. Tko je nešto propustio, a sigurno ima takvih, od ovog pregleda može imati velike koristi. Pripremite se na malo dulji tekst, ali slobodno preskočite odlomke koji vas ne zanimaju.

S druge strane, one koji žele znati više, razveselit će činjenica da svaka izdvojena vijest u sebi sadrži linkove za daljnje istraživanje.

1. Uvođenje i ukidanje doplate na Baqsimi – glukagon bez igle
2. Dolazak sustava Dexcom ONE u Hrvatsku
3. Libre 2 dolazak u Hrvatsku, punokrvni CGM i tip 2 ostvario pravo
4. KBC Split - nepregledne liste čekanja i loptanje pacijentima
5. KBC Osijek - ugrožavanje života dijabetičarke na ginekologiji
6. Inzulinske pumpe: HZZO pojednostavio proceduru za ostvarivanje prava!
7. Superbrzi inzulin Lyumjev došao u Hrvatsku!
8. Medtrum Nano – inzulinska pumpa i senzori
9. Nova generacija Ypsomed pumpe!
10. Na HZZO-ovoj osnovnoj listi PocTech senzori
11. Profesionalna vozačka dozvola i ukidanje diskriminacije
12. Novo Nordisk Echo+ pen, nestašice Tresibe i doplata inzulina

1. Uvođenje i ukidanje doplate na Baqsimi – glukagon bez igle

Baqsimi je na osnovnu listu lijekova došao na samom kraju 2022. godine i to nakon višegodišnjeg angažmana dijabetičke zajednice, dijabetologa, medija, političara i samog proizvođača koji je neumorno slao zahtjeve za uvrštenje HZZO-u i istodobno spuštao cijenu.

USPJEH – glukagon bez igle je na osnovnoj listi lijekova HZZO-a!

Što se dogodilo u 2023.? HZZO je nakon nepunih 5 mjeseci uveo enormnu doplatu za Baqsimi, pritom prekršio čak i vlastite pravilnike i onda ponovno maknuo doplatu. To se nije zbilo „po Duhu Svetom“ nego nakon neviđenog angažmana, pritiska i napada svega živog i neživog. Uspjeli smo tadašnji sastav Povjerenstva za lijekove ocrtati kao skupinu nezainteresiranih nesposobnjakovića, kao i tu njihovu odluku. Nadamo se da će u budućnosti malo više paziti na svoju reputaciju, kao i reputaciju ustanova iz kojih dolaze.

Dobra je vijest da je dotadašnji predsjednik Povjerenstva Stjepko Pleština KONAČNO uklonjen s te funkcije. Nadamo se da će novi sastav Povjerenstva na čelu s Ivetom Merčep pokazati puno više inteligencije, empatije i stručnosti.

2. Dolazak sustava Dexcom ONE u Hrvatsku

Iako su do tog trenutka na tržištu Republike Hrvatske postojali Libre, Medtronic i Medtrum; dolazak Dexcoma u prvom kvartalu 2023.  putem lokalnog distributera Medilab ONE, događaj je koji je pozdravila svaka osoba dobre volje.

Službeno potvrđeno! Dexcom ONE – na HZZO-ovoj listi pomagala!

Po broju prodanih senzora, Dexcom je drugi na svijetu, a po broju povezanih pumpi i sustava zauzima prvo mjesto. Mi smo u Hrvatskoj dobili Dexcom ONE sustav koji je čak mrvicu precizniji od Libre 2, ali se roditeljima nije svidjelo što su mu sa službene aplikacije maknuli mogućnost kojom roditelji mogu pratiti djecu. Dobro je što je Dexcom ONE u 2023. dobio opcionalnu kalibraciju krvlju što mu može povećati preciznost, te time smanjuje šanse da ćete se gnjaviti garancijom zbog eventualne nepreciznosti.

3. Libre 2 dolazak u Hrvatsku, punokrvni CGM i tip 2 ostvario pravo

Na samom početku 2023. godine Libre 2 senzori s alarmima došli su u Hrvatsku i to u isto vrijeme kada smo dobili i Medtronic Guardian 4 senzore s opcionalnom kalibracijom.

Sredinom godine Abbott je otključao neke „skrivene funkcije“ u svojoj LibreLink aplikaciji i od tog trenutka korisnici više nisu trebali skenirati senzore. Krenulo je očitavanje u realnom vremenu i alarmi.

Definitivno najbolja vijest za osobe s tip 2 dijabetesom na 4 i više doza inzulina (T2D MDI) jest da su u drugoj polovici 2023. godine ostvarili pravo na Život s manje boli! Te su osobe nakon mnogo godina intenzivnog angažmana dijabetičkih udruga, dijabetologa, političara i medija – također ostvarile pravo na Libre senzore. Cijeli je proces bio vrlo dug ali transparentan: Abbott je HZZO-u ponudio značajna sniženja za svoj dijabetički asortiman i na kraju ostvario uspjeh. Dugoročno će više zaraditi, ali će zato brojne osobe prestati mjeriti glukozu u krvi i živjeti Život s manje boli.

Imamo dokaz: HZZO donio ispravnu odluku o stavljanju senzora na listu!

Naravno, očekujemo da će i konkurentni proizvođači također ponuditi niže cijene HZZO-u kako bi i oni na kraju malo više zaradili, a osobe s tip 2 dijabetesom (MDI) ostvarile pravo na izbor.

Kako ne bismo naglašavali samo ova dva aspekta, tj. Život s manje boli i zaradu proizvođača, evo dokaza koji svjedoče o postojanju brojnih ušteda za zdravstveni sustav. Samo jedna od njih:

Drastično smanjen broj intervencija Hitne pomoći za tip 1!

4. KBC Split - nepregledne liste čekanja i loptanje pacijentima

Situacija u KBC-u Split je poznata, imaju jako malo dijabetologa u odnosu na broj pacijenata i zbog toga tamo vlada kaos. Liste čekanja na dijabetologe su beskrajne... I kada pacijent konačno dođe na red, dobije dijabetologa koji je trenutno dostupan.

Personalizirano liječenje ne postoji, a postoje svjedočanstva o posljedičnim brojnim i nepotrebnim promjenama terapije što je katastrofa sama po sebi.

Vuk Vrhovac - NEMA listi čekanja! KBC Split - katastrofa!

Važno je napomenuti da smo primijetili neke pozitivne pomake objavljene u ovom tekstu, ali, nažalost, desilo se još groznih stvari. Ionako premali dijabetološki tim krajem 2023. godine dodatno je smanjen odlaskom Višnje Kokić i Ante Tonkića. Sada su ostali na samo 5 dijabetologa koji rade ukoliko nisu na godišnjem, bolovanju ili u privatnoj ambulanti. Pitamo se može li se više išta napraviti da se tamo stvari iole normaliziraju, a sasvim su mogući i novi odlasci zbog preopterećenosti.

5. KBC Osijek - ugrožavanje života dijabetičarke na ginekologiji

Ova je priča jako loše započela, no završila je bolje nego što smo se nadali. Prema svjedočanstvu jedne naše s dijabetesom, pala je u tešku hipoglikemiju na ginekologiji KBC-a Osijek, sestre su joj odbile pomoći, izašla je van i srušila se. Spasio ju je nepoznati mladi liječnik. Da stvar bude gora, prema njenim riječima, kada se nakon tjedan dana požalila na tretman, dobila je novu salvu uvreda i poniženja.

O KBC-u Osijek i ugrožavanju života dijabetičarke na ginekologiji?!

KBC Osijek se službeno odbio očitovati o ovom događaju i uskratio nam drugu stranu priče, no u pomoć je uskočila Silvija Canecki-Varžić, šefica Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Osijek, koja je organizirala edukaciju o dijabetesu:

KBC Osijek i sestre s ginekologije - edukacija o dijabetesu!!!

6. Inzulinske pumpe: HZZO pojednostavio proceduru za ostvarivanje prava!

U stalnoj izmjeni beskrajne mržnje prema HZZO-u kada donose nestručne i opasne odluke, te velike ljubavi kada naprave nešto dobro za svoje osiguranike, dogodilo se nešto lijepo i pohvalno:

HZZO: ukida se povjerenstvo za inzulinske pumpe!

Još 2022. inzulinske su pumpe stavljene na HZZO-ovu listu pomagala, no procedura i količina papirologije su pretjerane. Vjerojatno su to prihvatili i u HZZO-u te su pojednostavili i ubrzali proceduru na način da su ukinuli jedno „međupovjerenstvo“.

Neophodna dokumentacija za zahtjev za inzulinsku pumpu preko HZZO-a

Neophodna dokumentacija za zahtjev za inzulinsku pumpu preko HZZO-a

7. Superbrzi inzulin Lyumjev došao u Hrvatsku!

Od brzih inzulina najnovije generacije u Hrvatskoj je do sredine 2023. bio dostupan isključivo inzulin Novo Rapid tvrtke Novo Nordisk. No, u svibnju 2023., portal naInzulinu objavio je da je došao još jedan 😊

Tvrtka Lilly, konkurencija Novo Nordisku, na HZZO-ovu osnovnu listu lijekova dovela je svoj Lyumjev:

Lyumjev novi superbrzi inzulin na OSNOVNOJ listi HZZO-ovih lijekova!

8. Medtrum Nano – inzulinska pumpa i senzori

U Hrvatskoj je već neko vrijeme prisutna Medtronic 780G inzulinska pumpa s kateterima koja zna peglati visoke i niske šećere (closed loop). Stoga je nemali interes izazvala još jedna takva pumpa, ali ovaj puta bez katetera.

Službeno o Medtrum Nano pumpama bez katetera i povezanim senzorima

Nažalost, ova je inzulinska pumpa na HZZO-ovoj dopunskoj listi i doplata je oko 75 € mjesečno, no povezani NANO senzori su bez doplate.

9. Nova generacija Ypsomed pumpe!

Bez puno buke i pompe, na HZZO-ovu osnovnu listu uvrštena je nova generacija najmanje pumpe s kateterima. Sada je Ypsomed pumpu u potpunosti moguće kontrolirati putem mobitela i više nitko u društvu ne mora znati da uzimate inzulin.

Nova verzija Ypsomed pumpe dostupna je u Hrvatskoj!

Dobra vijest je da je ova pumpa kompatibilna s iznimno naprednim CamAPS sustavom koji zna peglati visoke i niske šećere. Očekujemo ga u Hrvatskoj kada se pojave njemu kompatibilni senzori; u ovom trenutku Libre 3 i Dexcom G6.

10. Na HZZO-ovoj osnovnoj listi PocTech senzori

Na samom kraju 2023. godine hrvatski distributer, tvrtka Salvus, uvrstila je senzor kineske tvrtke PocTech. Ovaj je senzor poseban po tome što posjeduje transmiter u koji se postavljaju tzv. dugmaste baterije koje je moguće pronaći u hrvatskim trgovinama, ali ćete ih dobiti od distributera.

U ovoj verziji zahtijeva nekoliko kalibracija krvlju, ali u sljedećoj bi one mogle biti stvar prošlosti. Distributer je iznimno ponosan na aplikaciju za mobitel koja je vrlo brza te odlično radi sa svim mobitelima na koje su naišli. Neovisni osvrt na najnoviji senzor – uskoro.

11. Profesionalna vozačka dozvola i ukidanje diskriminacije

Iako apsolutna diskriminacija u ostvarivanju prava na profesionalnu vozačku dozvolu nije ukinuta u 2023. godini, vrijedi spomenuti da je Ministarstvo zdravstva konačno pokrenulo izradu novog Pravilnika o osposobljavanju vozača.

Naime, posljednjih godina ukoliko imate profesionalnu vozačku dozvolu i obolite od dijabetesa koji morate liječiti inzulinom, voljena će se država Hrvatska okomiti na vas i bez imalo razmišljanja vam ju oteti. Razvitak moderne tehnologije i senzora je nebitan, regulacija dijabetesa i mišljenje dijabetologa, također. Bez imalo milosti ostajete bez profesionalne vozačke dozvole, a time i bez kruha u rukama.

MIZ je pokrenuo izmjene spomenutog diskriminatornog Pravilnika i imamo razloga očekivati da će diskriminacija biti ukinuta. No, zapelo je i od rujna kada je istekao neobvezujući rok za objavu novog Pravilnika - nije se dogodilo ništa. Spomenuti Pravilnik bi trebao olakšati proceduru za osobnu vozačku dozvolu, tj. produžiti maksimalni period između dva liječnička pregleda sa 5 na 10 godina.

O neprihvatljivom kašnjenju je bilo riječi i u Saboru Republike Hrvatske. Jutarnji list je objavio prekrasan tekst pod naslovom Luka je saznao da je bolestan pa je ekspresno dobio otkaz: ‘U ovom trenutku svi profesionalni vozači su u riziku‘.  Novinar Dušan Miljuš je u tekst uključio udrugu profesionalnih vozača te našeg Luku kojem je po dijagnozi inzulin ovisnog dijabetesa bezobzirno oteta vozačka. Nadamo se da će se ministar Vili Beroš pokrenuti u 2024. i konačno objaviti novu verziju Pravilnika te ukinuti diskriminaciju osoba s dijabetesom koje su ovisne o inzulinu.

12. Novo Nordisk Echo+ pen, nestašice Tresibe i doplata inzulina

U prvoj polovici 2023. na društvenim su se mrežama pojavile spontane i sporadične informacije o nestašicama dugodjelujućeg inzulina Tresiba o čemu je portal naInzulinu izvijestio hrvatsko predstavništvo Proizvođača i zamolio za pomoć. Da stvar bude gora, pojavila se i (lažna) glasina da se Tresiba povlači, pa otuda i nestašice.

Nova verzija Ypsomed pumpe dostupna je u Hrvatskoj!

No, istina je da je Tresiba u ovom trenutku najvažniji i najskuplji inzulin tvrtke Novo Nordisk i da im, usprkos ogromnoj zaradi na GLP-u, ne pada na pamet da od njega odustanu. Nedugo nakon maila smo od jedne veledrogerije doznali da su uvozne količine za Hrvatsku povećane za 30% nakon čega su i svjedočanstava o nestašicama prestala 😊

Još jedna odlična vijest: Novo Pen Echo+ injektor uvršten je na dodatnu listu HZZO-a uz doplatu od 7 €! Najviše oduševljava činjenica da se injekcije uzete s tim penom lagano prebace u LibreLink aplikaciju. Sada zajedno na jednom mjestu imate sve injekcije inzulina i kompletno kretanje razine glukoze prikazano prekrasnim grafovima! Vrlo korisno za dijabetologe i pacijente pri analizama potrebnim za podešavanje terapije.

HZZO: NovoPen Echo+ prvi pametni injektor na dopunskoj listi!

Sami kraj godine obilježila je pak najava uvođenja doplate na sve Novo Nordisk inzuline u 2024. Budući da je život s dijabetesom iznimno skup, svaki dodatni trošak je za svaku osudu, posebno za lijek bez kojeg nam nema života. Ipak, činjenica je da je riječ o maloj doplati za koju očekujemo da će uskoro biti ukinuta.

Zaključak

Spomenimo i činjenicu da je portal naInzulinu u suradnji s HIT konferencijom pokrenuo inicijativu „Utorak za dijabetes“ koja po prvi puta nije namijenjena direktno osobama s dijabetesom. Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i uz podršku KOHOM-a serijom afirmativnih i pozitivnih poruka podižemo vidljivost osoba s dijabetesom kod specijalista obiteljske medicine 😊

Kada pročitamo Dogodilo se u 2023., na vidjelo izlazi činjenica da dijabetes u Hrvatskoj ipak ne odlazi kvragu, osim možda u Splitu i okolici. Dogodilo se puno toga lošeg, ali još više dobroga; vjerojatno će jednako zanimljiva i dinamična biti i 2024! 🙂

Stoga – sretno nam bilo i u 2024. godini! 😊

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Izdvojeno: