Davor Skeledžija

Nova verzija Ypsomed pumpe dostupna je u Hrvatskoj!

25/06/2023

Riječ je o uvjerljivo najmanjoj pumpi s kateterom, staklenim rezervoarom i ekranom osjetljivim na dodir.

Kompletno upravljanje pumpom preko mobitela!

U novu verziju Ypsomeda stavili su bolji bluetooth čip što je poboljšalo komunikaciju s mobitelom i učinilo ju stabilnijom. Zahvaljujući nadogradnji sada je i putem mobitela moguće uzimati boluse!

myLife Dose

Ypsomed - myLife Dose - isporuka inzulina putem mobitela

Pumpa može ostati u džepu ili posebnom pojasu negdje na tijelu, dovoljno je uzeti mobitel, unijeti dozu inzulina ili količinu ugljikohidrata. Mobitel će poslati signal pumpi koja će isporučiti odgovarajuću dozu. Diskrecija na maksimumu.

Ypsomed pumpa i senzori

Ypsomed pumpa se putem CamAPS aplikacije, besplatne za korisnike ove pumpe, može povezati s Libre 3 ili Dexcom G6 senzorima i peglati visoke i niske šećere. Kao što znamo, za sada ni jedan od ovih senzora nije dostupan u Hrvatskoj, pa tako ni odlični CamAPS app.

Nina Joachim sa CamAPS-om koji se sastoji od Ypsomed pumpe i Libre 3 senzora @dxMilan2023 bloggers meeting

Nina Joachim sa CamAPS-om koji se sastoji od Ypsomed pumpe i Libre 3 senzora @dxMilan2023 bloggers meeting

No, kao što znamo u Hrvatskoj je daleko najpopularniji FreeStyle Libre 2 senzor koji nema vezu s pumpama, dakle osobe koje su zainteresirane za inzulinsku pumpu i zadovoljne su s Libre senzorom, mogu razmisliti o ovoj pumpi.  Na istom mobitelu već sada možete imati dvije aplikacije, jednu za očitavanje razine glukoze putem senzora i drugu za isporuku inzulina putem inzulinske pumpe.

Posebna je poslastica činjenica da je riječ o inzulinskoj pumpi dostupnoj na HZZO-ovoj listi pomagala bez ikakve doplate.

Zaključak

Dijabetologinja Nevena Krnić na tehnološkoj večeri izjavila je da postoje djeca i odrasli koji su „pametniji od algoritma“ i odlično znaju „ručno“ upravljati isporukom inzulina. Naravno, postoje i oni kojima trenutno dostupni algoritam ne upravlja dovoljno dobro razinom šećera ili im jednostavno pojedini senzori ne odgovaraju.

U svakom slučaju riječ je o lijepom napretku na hrvatskom tržištu, svaki pacijent koji preko HZZO-a ostvari pravo na Ypsomed pumpu dobija baš ovaj "remote bolus model". Potencijal koji Ypsomed pumpa ima s budućom CamAPS aplikacijom te Dexcom G6 i Libre 3 senzorima je nevjerojatan, a i sada će naći svoje poklonike zahvaljujući malim dimanzijama, staklenom rezervoaru i mogućnosti upravljanja putem mobitela.

Sretno nam bilo😊

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Inzulinske pumpe: