Davor Skeledžija

O KBC-u Osijek i ugrožavanju života dijabetičarke na ginekologiji?!

14/11/2023

Danas je Svjetski dan dijabetesa i puno se priča o dijabetesu. Kao i uvijek, puno toga dobroga se događa; zahvaljujući javnim mjerenjima šećera nedijagnosticirani postaju dijagnosticirani, postajemo vidljiviji u društvu, a to nas čini snažnijima.

No što je sa zdravstvenom zajednicom? Što je sa zdravstvenim radnicima koji nemaju veze s dijabetesom? Znaju li oni išta o ovoj bolesti? Bi li uopće trebali znati?

Ginekologija u KBC-u Osijek

Ovu je priču inspirirala razočarana i povrijeđena pacijentica s ginekologije u osječkoj bolnici. Za sebe tvrdi da je kao mlada osoba s dijabetesom imala težih hipoglikemija, ali već dugo ništa.

Nakon dugo vremena teža hipoglikemija dogodila se gospođi Marici (pravo ime poznato redakciji) i to na odjelu ginekologije gdje bi se žene trebale osjećati sigurno i zaštićeno. Pomislili ste da ju je medicinska sestra spazila, dala joj glukozu ili pozvala nekog educiranijeg, ali ne.

Maricu su prema njenim riječima potpuno ignorirali, uspjela je čak sama izmjeriti šećer i aparatić je pokazao oko 1mmol/l, toga se naravno ne sjeća, ali ju je podsjetila druga pacijentica koja je bila s njom. Tvrdi da je to vidjela i sestra, ali uzalud.

Marica je oteturala s ginekologije, srušila se i naposljetku ju je pronašao mladi doktor, odvezao na hitni prijem iste bolnice i vjerojatno joj spasio život. U prilog istinitosti ove priče, tu je i službeni nalaz s hitne koji nam je gospođa Marica dostavila:

Kada se nakon tjedan dana malo psihički i fizički oporavila požalila se u bolnici na tretman i tu je uslijedio novi udarac. Marica nam je ispričala:

"Prigovorila sam sestrama na idućoj terapiji, a one su bile izrazito bezobrazne, osobito "starija" sestra Vilma (pravo ime poznato redakciji). Izvrijeđala me rekavši da ona nije tu da brine o mojim šećerima već o ginekološkim problemima. Zar je moguće da medicinske sestre mogu tako što prevaliti preko usta, biti takvi neljudi?! Kuda ide ovaj svijet???"

Što kaže druga strana - KBC Osijek?

Iako postoji nalaz i priča gospođe Marice, važno je bilo doznati i drugu stranu ove grozne priče. U poslanom nas je upitu zanimalo je li osoblje ginekologije u KBC-u Osijek ipak primjereno reagiralo; je li stav sestre Vilme i njenih kolegica opći stav KBC-a Osijek, te jesu li uopće spremni educirati svoje osoblje o dijabetesu?

Službeni će vas odgovor sablazniti. Postavljena su samo 3 pitanja, a oni su odgovorili na jedno. Ukratko, rekli su da poznaju jako puno propisa zahvaljujući kojima ne moraju neovlaštenim osobama dostavljati podatke o liječenju, naime moraju štiti privatnost pacijenata i medicinskog osoblja...

KBC Osijek će velevažno štititi privatnost pacijenata i medicinskog osoblja, ali zaštita života pacijenata nije na njihovoj listi prioriteta! Na čak dva od tri postavljena pitanja nisu odgovorili.  Je li razlog tome previđanje ili im pitanja uopće nisu bitna? Pacijenti i osoblje dakako imaju pravo na privatnost, ali to što medicinsko osoblje potencijalno ništa ne zna o dijabetesu niti je svjesno da moraju pozvati pomoć, uopće nije važno!

Za slučaj da je sve ovo uistinu veliki nesporazum i da je KBC slučajno zaboravio odgovoriti na dva pitanja, ponovljen je upit, no odgovor nije stigao; dakle nije riječ o nesporazmu i zaboravnosti nego ozbiljnom nemaru i nebrizi.

Svijetla točka iz KBC-a Osijek!

Vezano za ovaj sramotan događaj smjesta nam se obratila najpoznatija dijabetologinja iz Slavonije! Vjerovali ili ne, doc. dr. sc. Silvija Canecki Varžić radi u istoj bolnici i to kao predstojnica tamošnje dijabetologije!

Dijabetologinja Canecki je izjavila da stavlja sebe i cijeli svoj tim na raspolaganje za edukaciju vezanu za šećernu bolest i njene komplikacije! 🙂

Tko zna, možda ravnateljstvo KBC-a Osijek prepozna dobre namjere dijabetologinje koja je ujedno i šefica njihova važnog odjela.

Što znamo a što ne

Ne možemo biti 100% sigurni što se točno dogodilo na ginekologiji KBC-a Osijek; zašto se naša čitateljica tako loše osjećala i je li osoblje uistinu odmah i naknadno postupilo tako bešćutno. Možemo samo vjerovati na riječ gospođi Marici, a tu je i šokantan odgovor iz KBC-a koji između redaka govori u prilog njenim tvrdnjama.

No imamo nepobitan dokaz da se zbog teške hipoglikemije srušila na izlazu ginekologije gdje joj nitko nije pomogao i zbog toga se ozlijedila!

Zaključak

Nije važno zna li ekipa s ginekologije sve o dijabetesu, ali je IMPERATIV da znaju prepoznati i da žele reagirati u trenutku kad je pacijentima život ugrožen! Možda ih njihova dijabetologinja Canecki uspije uvjeriti u to.

Ja sam zaposlen kao i većina čitatelja ovog portala. Svi mi zajedno iz svojih plaća izdvajamo za plaće zdravstvenih djelatnika i financiramo zdravstveni sustav! Stoga svi mi zajedno imamo pravo tražiti da se naš novac odgovorno troši, da za njega dobijemo kvalitetnu uslugu i odnos dostojan čovjeka!

Ako ste na ginekologiji KBC-a Osijek, bolje vam je da ne nemate dijabetes i da ne padnete u tešku hipoglikemiju jer vam nitko neće pomoći niti će ravnateljstvo potom reagirati. A ako se idući puta požalite, računajte da će vas sestre izvrijeđati.

Naravno, možda smo svi mi u zabludi. Možda se ništa od ovoga nije dogodilo, možda i ravnateljstvo ima najbolju namjeru educirati svoje osoblje o dijabetesu te učiniti sve da se ovakve zastrašujuće situacije izbjegnu. Samo eto, smatraju da mi, koji ih plaćamo, ne zaslužujemo znati o tome.

Sretan nam Svjetski dan dijabetesa.

p.s. Gospođi Marici smo poslali uputu kako da službeno prijavi ovaj grozan događaj na ginekologiji KBC Osijek, sve kako bi se smanjila šansa ravnateljstvu da ne poduzme ama baš ništa. Mi ćemo istovremeno ovaj slučaj prijaviti Ministarstvu zdravstva u nadi da i njih KBC Osijek neće proglasiti "neovlaštenima".

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: