Davor Skeledžija

HZZO: ukida se povjerenstvo za inzulinske pumpe!

06/09/2023

Naš omiljeni dijabetolog Mladen Grgurević je još prije ljeta na megapopularnom Tehnološkom danu Zagrebačkog dijabetičkog društva i portala naInzulinu najavio da bi se Povjerenstvo za inzulinske pumpe pri HZZO-u moglo ukinuti.

Dijabetolog Mladen Grgurević je onaj s mikrofonom

Tehnološka večer: dijabetolog Mladen Grgurević je s mikrofonom u ruci

To je ono Povjerenstvo uvaženih dijabetologa i endokrinologa na čiji stol je došao svaki zahtjev za inzulinskom pumpom.

Konkretno riječ je o liječnicima (abecednim redom):

  1. Lavinia La Grasta
  2. Mladen Grgurević
  3. Darko Kaštelan
  4. Ivana Kraljević
  5. Nevena Krnić

Dobra vijest je da su oni u proteklih godinu i pol odobrili inzulinsku pumpu svakome tko je ispunjavao indikacije i čiji je dijabetolog uredno popunio zahtjev.

Zašto je osnovano Povjerenstvo i zašto bi se moglo sada ukinuti?

Neslužbeno: osnovano je zato što je inzulinska pumpa skupo pomagalo i HZZO se htio dodatno uvjeriti da se dodjeljuje prema indikacijama. Osim toga, postojao je strah da će masa ljudi koja svijetom hoda sa zamjenskim i poluispravnim pumpama odjednom tražiti nove pumpe i da će zajedno sa novim pumperima generirati ogromne troškove HZZO-u.

Održana druga sjednica HZZO-ova Povjerenstva za inzulinske pumpe!

Već nekoliko mjeseci tražimo od Povjerenika za informiranje HZZO-a da isporuči važnu informaciju koliko je inzulinskih pumpi isporučeno na trošak HZZO-a, pa da vidimo te troškove. Dio podataka su isporučili, a dio zagubili te obećali uskoro. Ali iz onih koji su nakon puno inzistiranja stigli na adresu Portala se može zaključiti da je trošak bio prilično velik, ali da nije katastrofa.

Sada je pretpostavka da je većina pacijenata s poluispravnim pumpama konačno dobila novu i da će sada potrebe za inzulinskim pumpama biti manje. To je razlog zbog kojeg bi se spomenuto Povjerenstvo moglo ukinuti - na veselje članova Povjerenstva, ali i pacijenata koji žele što bržu i jednostavniju proceduru.

Do sada u nekim slučajevima čak 3 Povjerenstva!

Koliko god nevjerojatno zvučalo, u ostvarivanju prava na inzulinske pumpe preko HZZO-a su mnogi pacijenti morali dobiti ne samo preporuku svog dijabetologa nego su morali proći čak tri povjerenstva..

Nakon što je dijabetolog prikupio svu neophodnu papirologiju, prvo se sastajalo „Povjerenstvo za pumpe“ pojedine bolnice, potom „HZZO povjerenstvo za pumpe“ koje se sada ukida, a potom je svoj žig na doznaku moralo staviti „Povjerenstvo direkcije HZZO-a“.

Pored spomenutih Povjerenstava tu je još i puno dokumentacije, konkretno:

Što će biti dalje?

HZZO je obavijestio liječnike da od danas 6.9.2023. do 15.10.2023. ne šalju nove zahtjeve za inzulinskim pumpama spomenutom Povjerenstvu. Kako to često bude sa našim HZZO-om, izgleda da nova procedura još nije spremna i da nakon ljetne pauze sada imamo jesensku pauzu.

Poslan je službeni upit HZZO-u, odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Zaključak

Treba biti optimista i vjerovati da ostvarivanje prava na inzulinske pumpe više neće uključivati sva dosadašnja povjerenstva, a možda neće uključivati i toliko papirologije.

Podsjetimo, u ovom trenutku na HZZO listi postoje ove pumpe:

  1. Medtronic 780G – uz doplatu, ima kateter i pegla visoke i niske šećere (Mediligo)
  2. Medtronic 740G – bez doplate, ima kateter i pegla niske šećere (Mediligo)
  3. OmniPod Dash – uz doplatu, nema kateter i za sada ne zna peglati visoke i niske šećere (Medilab ONE)
  4. Ypsomed – bez doplate, ima kateter i za sada ne zna peglati visoke i niske šećere (Salvus)
  5. Medtrum Nano – uz doplatu, nema kateter i zna peglati visoke i niske šećere (Bauerfeind)

Sretno nam bilo

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije HZZO: