Održana druga sjednica HZZO-ova Povjerenstva za inzulinske pumpe!

Koncem prošlog tjedna sastalo se Stručno povjerenstvo za inzulinske pumpe. Prema HZZO-ovoj terminologiji donosit će „mišljenje o opravdanosti primjene inzulinskih pumpi“ kod svakog pojedinog pacijenta na osnovu zaprimljene dokumentacije.

Mladen Grgurević, Ivana Kraljević, Gordana Stipančić, Nevena Krnić, Darko Kaštelan, povjerenstvo za pumpe
A ustvari, brinut će da se predviđenih 5 milijuna kuna za inzulinske pumpe potroši na najbolji mogući način.

Pristigli su zahtjevi ekspresno obrađeni, odobrena su oko 23 zahtjeva, prevladavale su pumpe bez katetera OmniPod. Sve u skladu s najavama da ovo Povjerenstvo neće biti kočnica ostvarivanju prava na inzulinsku pumpu te da će na početku prioritet imati oni koji sami financiraju OmniPod i njime ostvaruju uspješnu regulaciju dijabetesa.

Pročitajte detaljne upute Kako do OmniPoda i Kako do Medtronica.

Ponovimo da “pravo na postavljanje indikacije”, tj. predlaganje pacijenata za pumpu imaju svi dijabetolozi u velikim bolničkim centrima što znači da ovo Povjerenstvo odlučuje o zahtjevima koji im se pojave na stolu.

Nakon što “Povjerenstvo za pumpe” donese pozitivnu odluku, drugo “HZZO-ovo Povjerenstvo Direkcije“ još ju mora potvrditi. Riječ je o povjerenstvu koje potvrđuje doznake za štake i invalidska kolica, dakle o formalizmu. Potom se popečatirana papirnata doznaka vraća dijabetologu koji vas je preporučio i koji vas potom mora kontaktirati.

Molim da se javi srećković koji će prvi u Republici Hrvatskoj ostvariti pravo na inzulinsku pumpu putem HZZO liste pomagala!

Da, procedura nije jednostavna niti najbrža moguća, ali s obzirom na cijenu terapije inzulinskom pumpom i dosadašnje stanje – riječ je o ogromnom napretku. Posebno će “profitirati” centri kao što su Osijek ili Split, tj. njihovi pacijenti koji bez odlaska u Zagreb prečesto nisu mogli doći do inzulinske pumpe.

Čestitke HZZO-u, profesoru Darku Kaštelanu i svim okupljenim liječnicima koji su pridonijeli da doživimo ovaj veliki napredak u Republici Hrvatskoj!

Pratite portal na Inzulinu.com i skore izvještaje o novim pridošlicama na HZZO-ovu listu pomagala, a nadamo se i na listu lijekova.


Još iz kategorije HZZO: