Davor Skeledžija

Kako do Medtronic pumpi preko HZZO-ove liste pomagala?

26/03/2022

Od 1. ožujka tri su inzulinske pumpe na HZZO-ovoj listi pomagala. Među njima su čak dvije od tvrtke Medtronic – 640G i 780G. Nemojte da vas zbuni što su pumpe izvana gotovo identične, naime iznutra se poprilično razlikuju, a i doplata nije ista; 640G nećete doplatiti ništa, no 780G doplatit ćete 9.127 kn.

Pronađite razliku

Pronađite razliku

Koja je razlika između 640G i 780G?

Isplati li vam se „uložiti“ devet tisuća kuna u pumpu koja izgleda skoro isto kao i ona od nula kuna? Odluka će na kraju ipak najviše ovisiti o financijskim mogućnostima, ali i činjenici koliko se bojite hiperglikemije, tj. stanja visokog šećera, budući da obje prilično uspješno peglaju hipoglikemije.

Dobra je vijest da je HZZO-u potpuno svejedno koju ćete uzeti. Oni su odlučili da će nam pumpu financirati u visini troška 640G pumpe, a ako mi želimo doplatiti jaču – što se njih tiče, možemo slobodno. Naravno, morate uspješno proći proceduru opisanu u ovom tekstu.

Ponovno: koja je razlika između Medtronic 640G i Medtronic 780G?

Jako je nezahvalno u kratkim crtama o tome 😀, ali evo nekoliko ključnih crtica:

Medtronic 640G (osnovna lista pomagala)

Ova pumpa koristi Guardian 3 senzore koji zahtijevaju kalibraciju krvlju 2-3 puta dnevno i ako sve pravilno odradite – vjerojatno ćete biti zadovoljni preciznošću.

Najvažnija informacija vezana za ovu pumpu je da je u stanju predvidjeti hipoglikemije (nizak šećer) i automatski prekinuti isporuku inzulina prije nego što padnete u hipoglikemiju! Naravno, nitko ne garantira da ćete svaki puta uspjeti izbjeći hipo, ali sasvim je izvjesno da ćete hipoglikmiju izbjeći ili će biti puno blaža nego bez pumpe i povezanog senzora.

Odličan tekst na temu 640G:

SAP – naš robotski anđeo (640G pumpa i rtCGMS u djeteta)

Medtronic 780G (dodatna lista pomagala)

780G nudi sve što i 640G, ali još puno više. Najvažnije od svega je da 780G zna povećati isporuku inzulina kada povezani senzor izmjeri rast šećera. I dalje morate prije obroka unijeti količinu ugljikohidrata koju ćete pojesti kako bi pumpa izračunala i isporučila bolus, ali će pumpa sama potom pokušati ispraviti vaše greške. Osim toga, noću dok spavate, uz dobro inicijalno podešavanje, sama će održavati razinu glukoze savršenom. Kada šećer malo padne, 780G će smanjiti isporuku inzulina, a kada šećer malo krene prema gore (npr. pred jutro) – pumpa će sama povećati isporuku inzulina. Nirvana.

Kako bi nirvana bila što prilagođenija svakome od nas, moguće je podesiti čak tri razine šećera do kojih će vas algoritam stalno pokušavati dovesti: 5.5; 6.1 i 6.7 mmol/L, te jednu privremenu za vrijeme sporta 8.3 mmol/L.

Druga je najvažnija vijest da je ovo pumpa čije se stanje može udaljeno pratiti mobitelom što je idealno za roditelje i djecu. Dobro je znati i da će biti kompatibilna s novim Medtronic senzorima bez kalibracije krvlju koje očekujemo ove godine.

Odlična svjedočanstva na hrvatskom o Medtronic 780G potražite na www.Medtronic780G.com

Kako do Medtronic pumpi koje financira HZZO?

Procedura nije trivijalna, ali ju je potrebno odraditi samo jednom i ako imate dobrog dijabetologa – on će sve napraviti za vas. Ponovimo, 640G je bez doplate, a 780G košta 9.127 kn. Može na karticu, rate i sve na što ste navikli kada kupujete televizor ili kosilicu. Za sve pumpe pa tako i 780G dobit ćete 4 godine garancije, stoga ste najmanje toliko mirni s troškovima.

Tko vam može izdati preporuku za Medtronic pumpe?

Prvu indikaciju za pumpu postavlja dijabetolog zaposlen u bolnicama: KBC Zagreb, KBC Split, KBC Rijeka, KBC Osijek, KBC Sestre milosrdnice i KB Merkur (Vuk Vrhovac). Iako neki misle da se pumpama bave samo pojedini dijabetolozi u tim centrima, istina je da tamo skoro svaki dijabetolog s više T1D iskustva ima pokojeg pumpera te da sada i vas formalno može predložiti za pumpu.

Koja je dokumentacija potrebna?

Na vama je da ugovorite pregled kod izabranog dijabetologa iz gore spomenutih bolnica. Dijabetologu u početku neće biti lako, ali brzo će savladati proceduru.

Dijabetolog mora:

 1. Popuniti papirnatu doznaku koju HZZO još naziva „POTVRDA o pomagalima za šećernu bolest“. Možete ju skinuti s HZZO-ovih web stranica
 2. Popuniti „Obrazac za inzulinske pumpe“ (skinite ga ovdje: djeca, odrasli)
 3. Osigurati prethodne dvije Povijesti bolesti s ovim podacima:
  1. laboratorijski nalazi na osnovu kojih je postavljena dijagnoza T1D
  2. duljina trajanja bolesti
  3. vrsta inzulinske terapije
  4. vrijednosti prethodna dva mjerenja HbA1c i/ili TIR, TBR i TAR očitani sa senzora za kontinuirano mjerenje glukoze
  5. za odrasle je potrebno navesti eventualne kronične komplikacije bolesti
 4. Ispis AGP izvješća (s podacima od najmanje 14 dana) ili podaci iz dnevnika samokontrole (inzulin i razine šećera u krvi od najmanje 14 dana)
 5. Uzeti od vas potpisanu Izjavu osigurane osobe da je upoznata s vrstom i načinom korištenja pomagala (skinite ju ovdje: djeca, odrasli)

Kamo sa svom tom dokumentacijom?

Nakon što ste s dijabetologom prikupili i popunili sve gore navedeno, na bolničkoj ustanovi je da sve isporuči na: HZZO, Direkcija, Margaretska 3, 10002 Zagreb.  Ako vam je na pamet pao jeftini i brzi e-mail – zaboravite, morali su ostaviti prostor za buduća poboljšanja i uštede.

Da, Povjerenstvo je već dobilo par zahtjeva uključujući i ovaj

Da, Povjerenstvo je već dobilo nekoliko zahtjeva uključujući i ovaj

Vašu će dokumentaciju zaprimiti „Liječničko povjerenstvo Direkcije“ i donijeti odluku nakon što zatraži i dobije pozitivno mišljenje „Povjerenstva za pumpe“.

Nakon što se HZZO-ova Povjerenstva izredaju, vaš će dijabetolog dobiti natrag ovjerenu papirnatu doznaku i javiti vam se radi isporuke pumpe i edukacije.

Zaključak

Velika je stvar imati najbolju inzulinsku pumpu s kateterom ovdje u maloj Hrvatskoj. Da, imamo doplatu koja nije za zanemariti. Ipak, iznos od 9.127 kn mnogima je dostižan uz nešto financijske discipline. S druge strane, ako vam financijske okolnosti nisu naklonjene i 640G bez ikakve doplate - solidno će poslužiti svrsi.

Sretno.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije HZZO: