Davor Skeledžija

Kako do OmniPoda s HZZO-ove liste pomagala?

18/03/2022

Kako ostvariti pravo na inzulinsku pumpu s HZZO-ove liste pomagala donekle je opisano u ovom i ovom članku. Procedura je složena i ima razlika među pumpama, no zato je ovdje portal da naInzulinu.com pokušamo olakšati taj proces. Krećemo od one bez katetera – OmniPod - s neslužbenom informacijom kako će oni koji ju već uspješno koriste – lakše izgurati cijelu proceduru.

OmniPod pumpa nalazi se na dodatnoj listi pomagala, što znači da na nju imamo doplatu.

Konkretno, u prva tri mjeseca morate nabaviti: startni paket koji se sastoji od upravljačke jedinice i dvije kutije podova (1.140 kn) i još dodatnu kutiju podova (570 kn).

Uz malo matematike zaključujemo da ste ustvari upravljačku jedinicu (PDM) dobili gratis. Ako otprije imate PDM, pa mislite da još jedan nije potreban, sjetite se da stižu ljeto i more stara mangupa dva te da je uvijek dobro imati backup.

Kasnije će mjesečni trošak OmniPoda iznositi 570 kn ili po tromjesečnoj doznaci sveukupno 1.710 kn. Jasno je da si ovaj sustav bez katetera (i bez povezanih senzora) neće moći svi priuštiti. No, oni koji mrze katetere i inzistiraju na slobodi koju pumpa bez katetera pruža, naći će načina.

Uz OmniPod i dalje možete bez doplate nastaviti koristiti Libre, Medtronic ili Medtrum samostalne senzore koje inače koristite, a u budućnosti ćete moći koristiti i Dexcom ONE koje uskoro očekujemo.

Kako do OmniPoda koji sufinancira HZZO?

Da biste ostvarili pravo na ovu pumpu bez katetera, po ovim cijenama, morat ćete proći i relativno složenu proceduru, no veći dio posla odradit će vaš dijabetolog koji je prije nekoliko dana dobio službene i jasne upute. Dobra je vijest da sve to morate pregrmjeti samo jednom.

Tko vam može izdati preporuku za OmniPod?

Prvu indikaciju za pumpu postavlja dijabetolog zaposlen u bolnicama: KBC Zagreb, KBC Split, KBC Rijeka, KBC Osijek, KBC Sestre milosrdnice i KB Merkur (Vuk Vrhovac). Iako neki misle da se pumpama bave samo pojedini dijabetolozi u tim centrima, istina je da tamo skoro svaki dijabetolog s više T1D iskustva ima pokojeg pumpera te da sada i vas formalno može predložiti za pumpu.

Koja je dokumentacija potrebna?

Budući da OmniPod do sada nije financirala ni jedna zdravstvena ustanova u RH, morate proći kompletnu proceduru. Na vama je da ugovorite pregled kod izabranog dijabetologa iz gore spomenutih bolnica, a vaš će dijabetolog morati zaplivati u brojnim papirima i nalazima. Nakon nekoliko plivanja, bit će i njemu lakše 😊 .

Dijabetolog mora:

 1. popuniti papirnatu doznaku koju HZZO još naziva „POTVRDA o pomagalima za šećernu bolest“. Možete ju skinuti s HZZO-ovih web stranica.
 2. Popuniti „Obrazac za inzulinske pumpe“ (skinite ga ovdje: djeca, odrasli)
 3. Osigurati prethodne dvije Povijesti bolesti s ovim podacima:
  1. laboratorijski nalazi na osnovu kojih je postavljena dijagnoza T1D
  2. duljina trajanja bolesti
  3. vrsta inzulinske terapije
  4. vrijednosti prethodna dva mjerenja HbA1c i/ili TIR, TBR i TAR očitani sa senzora za kontinuirano mjerenje glukoze
  5. Za odrasle je potrebno navesti eventualne kronične komplikacije bolesti
 4. Ispis AGP izvješća (s podacima od najmanje 14 dana) ili podaci iz dnevnika samokontrole (inzulin i razine šećera u krvi od najmanje 14 dana)
 5. Uzeti od vas potpisanu Izjavu osigurane osobe da je upoznata s vrstom i načinom korištenja pomagala (skinite ju ovdje: djeca, odrasli)

Kamo sa svom tom dokumentacijom?

Nakon što ste s dijabetologom  prikupili i popunili sve gore navedeno, na bolničkoj ustanovi je da sve isporuči na: HZZO, Direkcija, Margaretska 3, 10002 Zagreb.  Ako vam je na pamet pao jeftini i brzi e-mail – zaboravite, morali su ostaviti prostor za buduća poboljšanja i uštede.

Vašu će dokumentaciju zaprimiti „Liječničko povjerenstvo Direkcije“ i donijeti odluku nakon što zatraži i dobije pozitivno mišljenje „Povjerenstva za pumpe“.

Nakon što se HZZO-ova Povjerenstva izredaju, vaš će dijabetolog dobiti natrag ovjerenu papirnatu doznaku i javiti vam se radi isporuke OmniPoda i edukacije.

Kupanje s pumpom? Može.

Kupanje s pumpom? Može.

Kamo dalje nakon što HZZO-ovo Povjerenstvo odobri pumpu?

Što prije se dočepajte Pozitivnog mišljenja i na osnovu njega tražite obiteljskog liječnika da vam izda još jednu eDoznaku za još 1 kutiju podova koja traje mjesec dana.

Budući da ste u start paketu dobili 2 kutije podova, a za 3 su vam mjeseca potrebne ukupno 3 kutije; važno je da izabrani liječnik što prije izda eDoznaku za još tu jednu kutiju kako bi vam što prije počeo teći rok od 3 mjeseca do iduće doznake. U suprotnom će vam usfaliti podova.

Nakon što isteknu prva 3 mjeseca – kako dalje?

U prvom koraku ste na papirnatoj doznaci dobili start paket s uključene dvije kutije podova i još jednu kutiju na eDoznaci od izabranog liječnika.

3 mjeseca nakon prve eDoznake izabranog liječnika, on vam treba izdati novu eDoznaku s ukupno 3 kutije podova koje će vam potrajati sljedeća 3 mjeseca. S doznakom ćete preuzeti 3 kutije s 30 podova, a morat ćete ih doplatiti sveukupno 1.710 kn. Ukoliko vam novi podovi ipak budu trebali koji dan ranije zbog kompleksne početne procedure, isporučite izabranom liječniku ovaj dokument HZZO-a i ne bi trebalo biti problema.

Učestalost kontrola kod dijabetologa

Ako smo na inzulinskoj pumpi, predviđeno je da svoje dijabetologe moramo viđati najmanje svakih 6 mjeseci (za senzore je rok minimalno svakih godinu dana). To se zove re-evaluacija, a mogu ju raditi i dijabetolozi koji nisu zaposleni u spomenutim bolnicama.

Zaključak

Nije jeftino ni jednostavno, no svaki je početak težak. Iako vam se ovo gore možda čini teško i komplicirano, hoće li uistinu biti tako, pokazat će praksa.

Ako znate nekoga tko je otprije na OmniPodu u Hrvatskoj, pitajte ga koliko je sve to prije koštalo i primijetit ćete izraz oduševljenja i olakšanja na njegovom licu 😊

Ekipa zaljubljena u svoje inzulinske pumpe bez katetera upravo proživljava svoj novi rođendan 😀 😀

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije HZZO: