Davor Skeledžija

Dijabetolozi dobili službene upute za propisivanje inzulinske pumpe!

11/03/2022

Prije 10-ak dana na portalu naInzulinu.com objavljena je prilično solidna i provjerena uputa o proceduri za ostvarivanje prava na inzulinsku pumpu putem HZZO-ove liste pomagala:

HZZO i liječnici pokrenuli proces stavljanja inzulinskih pumpi na listu pomagala!

Neslužbena zamolba HZZO-a, ali i Povjerenstva za pumpe jest da se „skuliramo“ i da ne pokrenemo sveopći napad na dijabetologe i zdravstveni sustav. Druga neslužbena informacija kaže da su prioritet osobe s prastarim poluispravnim Veo pumpama te osobe koje već neko vrijeme same financiraju OmniPod pumpu. Naravno, pod uvjetom da ostvaruju uspješnu regulaciju dijabetesa. U suprotnom je riječ o bacanju novaca.

Ponovimo: stavljanjem pumpi na HZZO-ovu listu pomagala neće svatko moći ostvariti pravo na nju, kao što može npr. na senzore. Iako ni senzori nisu jeftini, pumpa je još skuplja, kao i potrošni materijal, zbog toga nas je potrebno „prioritizirati.“ Ipak, HZZO je s prijašnjih 1.5 milijuna kuna, za ovu godinu izdvojio 5 milijuna kuna.

Kako bi se taj novac potrošio najbolje moguće, tj. za osobe kojima je pumpa najpotrebnija, zaduženo je novoimenovano „Povjerenstvo za pumpe“ sastavljeno od vrhunskih dijabetologa i endokrinologa. Neće im biti lako, ali o njima u drugom tekstu.

Prioritizacija dijabetičara – kome pumpa?

Ajmo biti iskreni, to je nemoguće. Slovenci to znaju i zato je tamo neslužbena indikacija za pumpu onaj tko ima tip 1 dijabetes i smatra da mu pumpa može povećati kvalitetu života ili regulaciju. Vjerojatno i naši to znaju, ali su svjesni da nismo bogati kao Slovenija.

Treba li prvo dati pumpu osobi koja je loše regulirana, pa da tu regulaciju pokuša popraviti pumpom? Ili možda osobi koja je dobro regulirana, ali je već psihički stradala jer 30 godina uzima injekcije svaki dan i stvarno joj je potrebna promjena? Ili djetetu kojeg želimo poštedjeti injekcija 4-6 puta dnevno? Odlučite sami.

Kako izgledaju službene HZZO-ove upute?

Sukladno svemu navedenom, nemojmo odmah očekivati čarobni štapić i odgovore na sva pitanja. Proces je pokrenut u najboljoj namjeri i sigurno je da će se usavršavati.

Stoga naputak preuzmite na svoje računalo (strana 1 , strana 2), ispišite, uzmite marker i označite najbitnije stvari. Znam da se ne vidi najbolje.

Zaljučak

Ukoliko imate pumpu koja uredno funkcionira, možda nećete odmah moći do najnovijeg modela, ali sigurno možete puno mirnije spavati. Od danas ćete u slučaju kvara medicinskog pomagala, puno lakše i sigurnije ostvariti pravo na novo. Od danas je uistinu nebitno je li pumpa pod garancijom ili ne.

Mirni snovi i sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije HZZO: