Gost autor

Inzulinska pumpa – zašto HZZO problem mora riješiti

12/01/2022

Od 2012  g. sam na inzulinskoj pumpi Medtronic Veo 754.

Sve se kvari pa tako i inzulinske pumpe, najviše nakon isteka garancije. Zbog kvara na senzoru motora pumpice, na posudbu sam dobila zamjensku od Mediliga iako nisu imali nikakvu obvezu mi ju osigurati.

Zamjenska pumpa je trajala još godinu dana i opet isti problem kao i kod prethodne, ponovno mi se posrećilo i ponovno sam na posudbu dobila isti polovni model.

Dakle, trenutno imam posuđenu pumpicu Veo 754, kojoj se sada odlomilo dno. Problem je što kod postavljanja novog seta motor izgura dno i izlazi van jer dno nije fiksirano. Ne usudim se lijepiti to nikakvim ljepilima tako da sam sve nekako vezala:

Kada inzulinska pumpa crkne izvan garancije - nitko vam nije dužan osigurati novu. Imam sreće da mi je dijabetolog ipak ponudio drugu pumpu, ali onu koju je imao u ladici, a ne onu za koju se oboje slažemo da bi mi bila najprikladnija. Da sam ju prihvatila - zabetonirala bi se za neprikladnu na sljedeće 4 godine bez mogućnosti zamjene.

Problem sam privremeno riješila! ?

Hvala tvrtki Mediligo što su mi, po ne znam koji puta, posudili zamjensku pumpu kako bi prebrodila period do dolaska pumpi na HZZO listu pomagala!

Za kraj

Apeliram na sve odgovorne da učine sve što je u njihovoj moći kako bi sukladno medicinskoj etici i zakonima Republike Hrvatske – osobe s dijabetesom doživjele sigurnost u opskrbi pomagala koja nam život znače. Ne želimo ovisiti o dobroj volji distributera pumpi i onome što dijabetolog ima u ladici, želimo da se ovaj problem sustavno riješi.

Hvala svim liječnicima koji se trude i rade na ovome, saborskoj zastupnici Mariji Selak što je od ministra zdravstva Republike Hrvatske isforsirala službenu potvrdu da će inzulinske pumpe u 2022. konačno doći na listu pomagala. Hvala svim ljudima dobre volje uključujući i one u HZZO-u koji su svjesni veličine ovog problema. Završimo ovu višegodišnju agoniju što prije! ?


Još iz kategorije Advocacy: