Davor Skeledžija

Inzulinske pumpe na listi pomagala - HZZO objavio nove detalje!

28/02/2022

U prošlom je tekstu detaljno opisano koje su pumpe došle na listu pomagala, cijene i doplate. Tada je to bilo neslužbeno, no u međuvremenu sve je postalo službeno i pumpe su na listi pomagala od 1. ožujka:

Doznajemo – 3 inzulinske pumpe na HZZO listi pomagala?!

Kako do inzulinske pumpe?

To je pitanje za milijun dolara i jednako kao što je u vrijeme dolaska Libre vladao kaos, situacija neće biti bolja ni s inzulinskim pumpama. Nakon čitanja ovog teksta, stvari će vam biti malo jasnije, ali s vremenom će ipak biti puno bolje.

HZZO-u su poslana čak dva upita o proceduri i upozorenje da je to veliki događaj za sve nas.

Neke potvrde smo dobili, a na web-stranici HZZO-a osvanule su: osnovna lista pomagala (s pumpom 640G), dodatna lista pomagala (s pumpama 780G i OmniPod) te poseban HZZO-ov naputak koji više ili manje uspješno pokušava pojasniti ovu kompliciranu misteriju.

Procedura ostvarivanja prava na inzulinske pumpe

Ova procedura je nastala analizom različitih HZZO-ovih dokumenata, konzultacijama neovisnih stručnjaka, ali i HZZO-a. Za sada nemamo službeni dokument koji će potvrditi cijelu priču, ali vrlo upučeni izvori iz Zavoda su ju potvrdili.

Ovo je za sada neslužbeni postupak koji bi osobe s dijabetesom tip 1 trebale proći:

1) Dijabetolog ili endokrinolog iz odgovarajućeg bolničkog centra postavlja indikaciju za primjenu pomagala u “Povijest bolesti“
2) Dijabetolog još ispisuje i ručno popunjava „Potvrdu o pomagalima za šećernu bolest“  dostupnu na ovoj HZZO-ovoj poveznici, izjavu o suglasnosti i obrazac za Povjerensto
3) Spomenutu dokumentaciju dijabetolog šalje u HZZO na „Liječničko povjerenstvo direkcije
4) „Liječničko povjerenstvo direkcije“ HZZO-a traži odobrenje „Stručnog povjerenstva za inzulinske pumpe“ HZZO-a.
5) Po primitku odobrenja od Stručnog povjerenstva za pumpe, Liječničko povjerenstvo direkcije šalje ovjerenu „Potvrdu o pomagalima za šećernu bolest“ dijabetologu koji je postavio indikaciju.
6) Slijedi isporuka pumpe u bolnicu, tehnička edukacija, postavljanje i uštimavanje doza. Ovisno o dijabetologu, negdje je dio posla obavljao distributer, a dio dijabetolog; dok je negdje sve odradio dijabetolog.

Fakat imamo dva Povjerenstva!

Nas s dijabetesom HZZO je malo razmazio učinkovitošću jer niz godina za sva naša pomagala nije trebalo Povjerenstvo. Sada smo dobili čak dva, bilo je lijepo dok je trajalo. Za utjehu mogu napisati da su postojale sasvim ozbiljne ideje da i za senzore dobijemo barem jedno Povjerenstvo. Srećom, ta ideja očigledno nije zaživjela.

Liječničko povjerenstvo HZZO-ove direkcije

Riječ je o „standardnom HZZO-ovu povjerenstvu“ koje otprije postoji i koje ovjerava doznake za pomagala kao što su respiratori, invalidska kolica i slično. Oni su jedini koji smiju udariti pečat na vašu doznaku na kojoj se nalazi inzulinska pumpa. Da, vraćamo se papiru.

Sada imamo i novo Povjerenstvo punog naziva:

"Povjerenstvo za vještačenje opravdanosti primjene inzulinskih pumpi i drugih uređaja za isporuku inzulina s Osnovne i Dodatne liste ortopedskih i drugih pomagala Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje".  Za prijatelje: „Stručno povjerenstvo za inzulinske pumpe“

Rado bih se našalio s „kafkijanski“ dugim birokratskim nazivom povjerenstva (kao i cijelom procedurom), ali neću zato što su članovi vrhunski liječnici koji su dali nemjerljiv doprinos da pumpe ugledaju HZZO-ovu listu pomagala: Nevena Krnić, Ivana Kraljević, Darko Kaštelan s KBC Zagreb te Gordana Stipančić s KBCSM i Mladen Grgurević s Vuka Vrhovca.

Članovi Povjerenstva će vrlo brzo dobiti službene upute i prenijeti na dijabetologe u bolnicama koje su ovlaštene postavljati dijagnozu, a onda i šire.

Ovo će se „Povjerenstvo za pumpe“ ustvari brinuti da se ne premaši godišnji budžet za pumpe koji je HZZO odredio. S 1.5 milijuna kuna u vrijeme nacionalnog tendera, skočili smo na 5 milijuna kuna. Treba biti fer i priznati da skok nije loš.

Koje su indikacije za inzulinske pumpe?

Postoje ukupno dva dokumenta u kojem su detaljno opisane indikacije za inzulinske pumpe. Jedan je za odrasle, a drugi za djecu. Ja se još nisam dokopao ni jednog, no otprilike se zasnivaju na dokumentu „Primjena inzulinske pumpe u liječenju šećerne bolesti tip 1“ objavljenom na web-stranicama zavoda za endokrinologiju KBC Zagreb.

Nešto o uvjetima za dobivanje inzulinske pumpe službeno je dostupno i na drugoj stranici .xls dokumenta koji je objavio HZZO pod indikacijom 364.

Zaključak

Indikacije za Libre danas su prilično fer i korektne, za razliku od početka kada je vladao kaos. Doduše, tada nije samo HZZO bio kriv, već i proizvođač. Na kraju su se stvari ipak nekako sredile te postale prilično jasne i transparentne.

Stoga je realno očekivati da će HZZO sve ovo iskomunicirati svima u kratkom roku i nema panike, posebno ako imate ispravnu pumpu.

Ne znam kako vi, ali ja sam nepopravljivi optimist i dolazak inzulinskih pumpi na listu pomagala, čak i ovako, smatram velikim napretkom ?.

Čim prva inzulinska pumpa dođe do svog vlasnika putem HZZO-ove liste pomagala – objavit ćemo kako se to uistinu dogodilo. Molimo sretnog dobitnika da se javi.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: