Davor Skeledžija

Doznajemo – 3 inzulinske pumpe na HZZO listi pomagala?!

01/02/2022

U ponedjeljak (31.1.) je održna sjednica Upravnog vijeća HZZO-a i neslužbeno doznajemo da je potvrđen dolazak tri inzulinske pumpe na HZZO listu pomagala!

Ovo je jako velika tema i još uvijek je puno pitanja bez odgovora no treba biti strpljiv, prikupljati informacije i polako slagati cijelu sliku. HZZO je upravo svim medijima poslao kratku službenu obavijest da su inzulinske pumpe uvrštene na listu pomagala!

Neslužbeno, inzulinske pumpe koje su probile led HZZO liste pomagala:

1) Medtronic 640G
2) Medtronic 780G
3) OmniPod Dash

1) Medtronic 640G

Riječ je o inzulinskoj pumpi s kateterom koja uz pomoć povezanih Guardian senzora automatski može peglati niske šećere. Kad algoritam predvidi hipoglikemiju, jednostavno prekine isporuku inzulina.

Puno o toj pumpi pročitajte na linku https://www.nainzulinu.com/tag/640g/

Važno je da je ova pumpa dodana na osnovnu listu HZZO pomagala po cijeni od 19.078 kn, ali budući da je riječ o osnovnoj listi - pacijenti koji zadovolje kriterije - neće morati ništa doplaćivati! ?

Medtronic 640G inzulinska pumpa i povezani senzor

Medtronic 640G inzulinska pumpa i povezani senzor

2) Medtronic 780G

Ova pumpa kao i Medtronic 640G automatski pegla niske šećere, ali kada povezani senzor izmjeri rast šećera, 780-ka je u stanju automatski povećati isporuku inzulina!

O ovoj pumpi čitajte na site-u www.medtronic780G.com, podsjetimo da je riječ o najboljoj Medtronicovoj inzulinskoj pumpi i možemo biti ponosni što je vrlo brzo postala dostupna u Hrvatskoj!

Medtronic 780G je ušla na HZZO dopunsku listu pomagala po sveukupnoj cijeni od 28.206 kn. Od tog iznosa pacijenti koji udovolje kriterijima će morati doplatiti 9.127 kn.

Senzori i transmiteri za obje pumpe se otprije nalaze na osnovnoj listi pomagala, dakle bez doplate. Kompletnu Medtronic obitelj distribuira tvrtka Mediligo.

Medtronic 780G inzulinska pumpa i povezani senzor

Medtronic 780G inzulinska pumpa i povezani senzor

4) OmniPod Dash

Oni koji su nabrijani na inzulinsku pumpu bez katetera mogu odahnuti, prva i za sada jedina pumpa bez katetera je našla svoje mjesto pod suncem na HZZO dopunskoj listi pomagala! OmniPod DASH distribuira tvrtka Medilab ONE.

Ova pumpa nema vezu sa senzorima (Tu funkcionalnost očekujemo sa slijedećom verzijom OmniPod 5 koja je u ograničenoj seriji upravo krenula u pohod na SAD). Usprkos tome, postoji grupa roditelja u Hrvatskoj koja je do sada OmniPod u potpunosti financirala za svoju djecu. Nose Libre ili neki drugi senzor, a pumpom neovisno upravljaju putem malog uređaja sličnog mobitelu.

Važno je napomenuti da je upravo objavljena AndroidAPS 3.0 „hakerska“ aplikacija koja konačno u potpunosti upravlja Omnipod Dash-om, spaja se na puno senzora i u stanju je peglati visoke i niske šećere. No, riječ je o nečemu što nema odobrenja regulatornih agencija i za što većina dijabetologa ne želi ni čuti.

Ako udovoljite kriterijima, HZZO će vam prvo financirati OmniPod DASH „startni set“ koji uključuje uređaj za upravljanje POD-ovima (PDM) i 20 rezervoara koji se lijepe na kožu (POD-ova). Sveukupna cijena „startnog seta“ koji financira HZZO iznosi 4.803 kn, a od toga vaš dio iznosi 1.140 kn. Na prvoj doznaci dakle treba pisati 10 POD-ova i startni set (koji sadrži PDM i 20 POD-ova). Sveukupno ćete za to morati doplatiti 1.710kn.

Najvažniji dio ove priče su POD-ovi, svaki traje 3 dana, u njega stane 200 jedinica inzulina i svaki ćete doplaćivati 57 kn. Dakle, ako se odlučite za život s OmniPod-om, mjesečno ćete morati odvojiti 570 kn za POD-ove (odnosno po svakoj sljedećoj doznaci koja traje 3 mjeseca = 1.710kn). Osobe koje su do sada financirale kompletan OmniPod će biti oduševljene ovim iznosom, a za ostale će vrijeme pokazati. Naravno, kada se stvar ozbiljnije zakotrlja nadamo se i padu iznosa doplate.

OmniPod Dash inzulinska pumpa bez katetera

OmniPod Dash inzulinska pumpa bez katetera

Koje pumpe nedostaju na HZZO listi pomagala?

Ako pratite ovaj portal, onda znate da su tu još Salvus sa najmanjom pumpom, ekranom osjetljivim na dodir i staklenim rezervoarom (YpsoPump) te Bauerfeind s inzulinskom pupom bez katetera (Medtrum A7+) i još s povezanim Touchcare Bluetooth senzorom koji je već na HZZO listi. Obje firme nisu odustale od svojih pumpi i HZZO liste pomagala već će ulazak pokušati kompletirati u najskorijoj budućnosti.

Kako do inzulinske pumpe na trošak HZZO-a?

Ovoj temi ćemo posvetiti zaseban članak jer je vrlo komplicirana i ovisit će o više faktora.

Nekoliko neslužbenih informacija:

1) nakon što dijabetolog odobri preporuku za pumpu kome na to ima pravo - imat ćemo čak dva Povjerenstva. Jedno - u kojem su ključni dijabetolozi, a potom drugo - koje sjedi u HZZO direkciji. Nemojte si odmah pucati u čelo od silne birokracije. Riječ je o vrlo skupom pomagalu, a postoje uvjeravanja da spori i neučinkoviti birokrati neće biti dio ove priče. Vjerujemo da će i biti tako. Uskoro više.

2) Jako neslužbeno – definiran je sveukupan maksimalni broj inzulinskih pumpi godišnje. Dobra informacija  je da je taj broj više nego duplo veći od broja pumpi koje su se do sada nabavljale, a i da nije u „kamen upisan“. Kritična bi mogla biti prva godina jer pitanje koliko u Hrvatskoj ima sirotana koje je izdao zdravstveni sustav i koji imaju raspadnute pumpe, a koji će sada hitno (s pravom) tražiti ispravnu pumpu. Dobar dio te ekipe više ni ne zna kako djeluju dugodjelujući inzulini koje moraju početi trošiti kada im skroz crkne pumpa.

3) Generalni stav svih okupljenih je da osobe koje imaju potpuno ispravne inzulinske pumpe – neće moći doći do nove pumpe. Ali sada će ipak moći puno mirnije spavati! To znači da više nećete biti osuđeni na moljakanje zamjenske po bolnicama i kod distributera, već ćete dobiti novu putem HZZO liste pomagala.

Ovi detalji su još uvijek neslužbeni, ali bi većina trebala bi vrlo brzo biti objavljena u Narodnim Novinama te stupiti na snagu 1.3.2022.

Zaključak

Sve ovo je jako veliko i po prvi puta se događa u Hrvatskoj i puno je još neodgovorenih pitanja.

Notorni pesimisti će tvrditi da sve to ništa ne valja, i to je redu, svako ima pravo na svoje mišljenje.

Kao što smo najavljivali, nismo postali Slovenija, ali je napravljen ogroman korak naprijed! Jednako tako je ogroman trud je uložen u sve ovo.

Ako vam netko kaže da zna kako će stvari funkcionirati – znajte da pojma nema. Puno toga ovisi i o tome kako će se sami liječnici postaviti prema ovoj priči. No, s obzirom na neslužbene najave o budućem sastavu „Povjerenstva za pumpe“ – imamo razloga za zadovoljstvo.

Pratite portal naInzulinu i sretno nam bilo.

P.S. Hvala svim liječnicima i HZZO-ovcima koji sudjeluju u ovom procesu!

Prvi članak ikad objavljen na ovu temu:

HZZO i liječnici pokrenuli proces stavljanja inzulinskih pumpi na listu pomagala!

Edit: naknadno je ova priča potvrđena u Narodnim Novinama. Osnovna lista i dodatna lista

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije HZZO: