YpsoPump – nova inzulinska pumpa u HR – prvi osvrt!

Ako ste čitali prošli članak „Cijene inzulinskih pumpi najniže do sada, a kupljeno ih je najmanje“, znate da se u Hrvatskoj pojavio Ypsomed – konkurencija sveprisutnom Medtronicu. Iako je prošli članak o nacionalnom tenderu donekle negativno intoniran, dogodile su se najmanje dvije dobre stvari: pripuštena je konkurencija na vrlo inteligentan način, a kupljeno je i najviše najboljih pumpi do sada za najmanje novaca.

Do sada sam koristio i pisao o ovim pumpama: Veo, OmniPod, DanaR, Roche Combo, Medtronic 640G i sada Ypsomed; a o 670G je pisala Sofija.

My pumps :)
My pumps 🙂

Stoga krenimo od kraja: YpsoPump ostavlja dojam vrlo dobre i pouzdane inzulinske pumpe, ali je potrebno obratiti pažnju na ograničenja preko kojih neki neće moći prijeći.

Krenimo od mana – imamo ih 2,5

1) Mali spremnik

Ako slušate klasične dijabetologe i jedete ogromne količine ugljikohidrata, velike su šanse da zbog toga trošite i velike količine inzulina. Ako vaša dnevna potrošnja inzulina premašuje 80 jedinica, ova pumpa jednostavno nije za vas s obzirom na to da u njezin spremnik stane maksimalno 160 jedinica inzulina. Jednostavnije rečeno, spremnike biste morali mijenjati svaki čas, stoga vama takvu pumpu dijabetolog vjerojatno neće ni preporučiti.

2) Nema vezu sa senzorima za kontinuirano mjerenje

Iako je pumpa vrlo modernog dizajna, iako ima odlično implementiran Bluetooth, ovu pumpu ni na koji način nije moguće povezati s dostupnim senzorima za kontinuirano mjerenje glukoze. Mnogima to neće predstavljati problem jer ionako ostvaruju pravo na Libre i navikli su na to da sami tijekom dana „poštelavaju“ temp bazale i dodaju boluse. Ja bih zbog toga „pojeo šešir“ jer znam kako to izgleda kada algoritam sam prilagođava dozu inzulina ovisno o izmjerenoj razini glukoze. Ta mana bi se trebala ispraviti u sljedećoj generaciji pumpi, a s obzirom na to da je Ypsomed sada u Hrvatskoj, na to nećemo dugo čekati.

2,5) YpsoPump nema bolus kalkulator

Medtronic pumpe na koje smo do sada navikli imaju ugrađenu funkciju preračunavanja grama ugljikohidrata u jedinice inzulina. No, ovaj problem donekle je premošćen jer je kalkulator ugrađen u aplikaciju za mobitel koju je moguće koristiti s pumpom. Budući da je u susjednoj Sloveniji oduvijek prisutna Roche Combo pumpa koja također nema kalkulator, mislim da će i Hrvati ovo nekako preživjeti.

Što dobro donosi YpsoPump? Dosta toga

1) „Kak’ je mala“ 🙂

Prvi komentar skoro svih sudionika Obiteljskog kampa ZDD-a, gdje je pumpa bila pokazana, bio je upravo taj – „lijepa mala pumpa“. Maleni spremnik omogućio je i manje dimenzije. Djeca, a i odrasli će uvelike ovo pozdraviti.

2) Odličan dizajn i ekran osjetljiv na dodir

Nemojte sad očekivati touchscreen kao na najmodernijim mobitelima, ali nakon vrlo kratkog navikavanja oduševit će vas jednostavnost ugrađenog ekrana osjetljivog na dodir. Kada pumpu u birtiji stavite na stol, zbog crne boje, refleksivne površine i malih dimenzija, nitko je neće ni primijetiti.

3) Stakleni spremnik za inzulin

Plastika i hormon inzulin ne mogu dugo zajedno, Ypsomed zato koristi staklene spremnike što je zbilja odlična vijest. Možete mamu zamoliti da vam jednom mjesečno ubaci inzulin u staklene spremnike, sve to složi na jednu policu u hladnjaku, a vi ih potom samo ubacujete u pumpu kada se za to ukaže potreba (i operete mami prozore zauzvrat).

Da stvar bude bolja, Novo Nordisk svoj NovoRapid u nekim zemljama isporučuje i u staklenim spremnicima za Ypsomed i Roche pumpe (PumpCart). Neslužbeno sam doznao da bi i nas Hrvate mogli usrećiti s ovakvim pakiranjem inzulina. Za one koji nisu shvatili – to znači da onda više uopće nema punjenja rezervoara.

Ako Novo Nordisk ne donese prave penfile, David će snimit video kako prepiliti postojeće :)
Ako Novo Nordisk ne donese prave rezervoare, David će snimit’ video kako skratiti/prepiliti postojeće NN penfill uloške 🙂

4) Niska cijena Ypsomed pumpe

Ako ste pročitali prošli članak, znate da je cijena ove pumpe na tenderu bila iznimno povoljnih 6 900 kn! Ok, to je povlaštena cijena za 30 pumpi, dok će za pojedinačnu kupnju ona iznositi 10 000 kn (može i na rate) kod tvrtke Salvus.

Ako se ne uspijete dočepati jedne od ovih 30-ak pumpi s tendera, a mislite da je sve ovo super, HZZO će vam financirati potrošni materijal, naravno, pod uvjetom da imate preporuku dijabetologa. Drugim riječima, „osnovna inzulinska pumpa“ je dostupnija nego ikad i uz HZZO-Libre će nekima biti zanimljiva kombinacija.

Zahvaljujući tako niskoj cijeni pumpe, vjerojatno sada više ni HZZO-u nije toliko strana pomisao da inzulinske pumpe stave na osnovnu listu pomagala. Naravno, to ne smije biti jedina pumpa na osnovnoj listi! Ako se to dogodi, oni koji troše puno inzulina neće imati baš nikakve šanse dočepati se pumpe bez doplate.

Još neki detalji

Budući da pumpa ima Bluetooth, zgodna je činjenica da si na Android i iOS pametne telefone možete instalirati „MyLife app“. Komunikacija je isključivo jednosmjerna – s pumpe prema mobitelu, što znači da uz pomoć aplikacije možete u svakom trenutku doznati sve što se događa s pumpom, ali pumpi na taj način ne možete „naređivati“. Druga dobra vijest je da aplikacija automatski može sve podatke učitati u cloud (na internet), što znači da vaš dijabetolog više ne mora fizički spajati pumpu na svoju opremu da bi imao uvid u njezine postavke. Dovoljno je da se spoji na web sučelje za pumpu, koje se krije na adresi Ypsomed clouda: https://mylife-software.net/ . Nažalost, za izmjene u postavkama i dalje će morati uzeti pumpu u ruke ili vama na telefon reći što da mijenjate.

Moji podaci iz pumpe u Ypsomed cloud-u. S potrošnjom od 34 jedinice dnevno, rezervoar od 160 jedinica mi je više nego dovoljan
Moji podaci iz pumpe u Ypsomed cloudu. S potrošnjom od 34 jedinice dnevno, rezervoar od 160 jedinica mi je više nego dovoljan.

Ono što će dodatno razveseliti napredne pacijente i dijabetologe je mogućnost pristupa podacima i putem svjetski popularne platforme DiaSend. A tamo je pak ujedno moguće ubaciti i podatke s vašeg Librea, a i Medtruma! Drugim riječima, postoji platforma gdje je moguće objediniti podatke s Ypsomed pumpe i senzora, postoji mjesto gdje bi se mogao nalaziti vaš kompletan dnevnik samokontrole bez imalo truda! Više o tome drugom prilikom.

Diasend.com - Libre i Ypsomed na jednom mjestu
Diasend.com – Libre i Ypsomed na jednom mjestu

Garancija na pumpu je očekivane 4 godine i jako je zgodan detalj što je s bočne strane pumpe otisnut 0800, besplatni broj Salvusa na kojem možete zatražiti podršku. Dobra vijest je da će svaki bolnički centar koji „ugrađuje pumpe“ imati po jednu demo pumpu i jednu „garancijsku“. To je jedan od načina da u slučaju problema u najkraćem roku možete dobiti zamjensku pumpu.

Za one koje brine manji rezervoar u kontekstu dovoljnih količina – važno je napomenuti da se Salvus obvezao isporučiti dodatne spremnike svim osiguranicima HZZO-a kojima to bude potrebno. Ponovimo, ako Novo Nordisk isporuči svoj inzulin i u PumpCart pakiranju, rezervoari vam neće biti potrebni niti ćete mami morat’ prat’ prozore. HZZO-u bi to također trebalo biti interesantno jer u tom slučaju štedi novac na razbacivanju inzulina prilikom „pretakanja“ te na rezervoarima koji postaju nepotrebni.

Posebna PumpCart ampula - direktno iz kutije u pumpu
Posebna PumpCart ampula inzulina – direktno iz kutije u pumpu

Sveukupni dojam

Upravljanje pumpom iznimno je jednostavno, barem nama „starim pumperima“. Mislim da će se na kraju ta činjenica svidjeti i dijabetolozima koji „uvode pumpe“, iako ju ne mogu dati bilo kojem pacijentu zbog malog spremnika.

Među upućenima se često postavlja pitanje koliko je čvrsto ljepilo na kateteru? Na meni je sve savršeno funkcioniralo od prvog do zadnjeg dana, no znam da se jednoj doktorici testni kateter brzo odlijepio. Dakle, kao i kod senzora i svega što se lijepi na kožu, sve ovisi kakav tip kože imate. Ono što će vam se svidjeti je flaster u boji kože koji je djelomično proziran – dakle, dodatna diskrecija je tu.

New Kid On The Block
New Kid On The Block

Zaključak

Pumpa je osvježavajuća i simpatična, tijekom korištenja ostavlja dojam vrlo pouzdane opreme švicarskog porijekla malih dimenzija. Naravno, pod uvjetom da ne trošite jako puno inzulina i da se pomirite s činjenicom da ova verzija pumpe nikada neće komunicirati sa senzorima.

U tom smjeru postoje dvije vrlo ohrabrujuće vijesti:

1) Ypsomed je prošle godine objavio svoje sudjelovanje u JDRF-ovoj „Open Protocol Automated Insulin Delivery (AID)“ inicijativi. Cilj im je u sljedeću generaciju YpsoPump uključiti mogućnost automatizirane isporuke inzulina uz pomoć alternativnih aplikacija i CGM-a. To nam treba! Detalji ovdje.

2) Australcima su za jedno kliničko testiranje u Melbourneu već osigurali otvorenu pumpu („I tata bi, sine“) s kojom je moguće integrirati tuđe CGMS-ove. Na engleskom to zovemo open insulin pump, a detalji su ovdje.

Sretno nam bilo.

p.s. Za one mudrice koji su se zapitali je li potrošni materijal (kad već nije pumpa) uredno uvršten na Osnovnu listu pomagala HZZO-a, odgovor glasi – zar ste sumnjali? 🙂

HZZO osnovna lista pomagala
HZZO osnovna lista pomagala

Službene informacije o ovoj malenoj pumpi potražite i na www.mylife-ypsopump.hr, a kolekciju tekstova na www.malapumpa.hr


Još iz kategorije Advocacy: