Davor Skeledžija

Najnovija Medtronic 670G pumpa u Hrvatskoj! (samo jedna..)

27/12/2018

Na ovom portalu ste mogli pročitati već nekoliko tekstova o umjetnoj gušterači kućne izrade, ako niste evo ih ovdje. Ukratko: kada je šećer nizak, sustav isključuje isporuku inzulina, a kada je visok - dodaje inzulin. Osnovni dijelovi su: inzulinska pumpa, CGM i pametni algoritam u samoj pumpi ili mobitelu. Glavna prednost tzv. „kućne verzije“ je modularnost, tj. možete koristiti CGM koji vam je najbolji i/ili najjeftiniji, relativno niska cijena i ogromne mogućnosti podešavanja. Glavne mane „kućnih sustava“ su u tome što su za sada vrlo komplicirani, a nemaju ni službene podrške kada stvari krenu po zlu. Budimo iskreni, samo je pitanje trenutka kada će nešto krenuti po zlu. Zato je dobro pratiti i što se događa u svijetu potpuno komercijalnih "kompleta".

Medtronic 670G - Prvi komercijalno dostupan umjetni pankreas s garancijom i podrškom!
Do sada sam se s ovim proizvodom susretao samo na konferencijama, stoga me oduševila prilika za kavu i razgovor sa Sofijom Turjak iz Osijeka. Sofija je ovu inzulinsku pumpu kupila u Sloveniji gdje je 670G odnedavno prisutna.

Kava sa Sofijom

Razlog zašto je Slovenija jedna od prvih zemalja s dostupnom 670G pumpom po mnogima je prof. Tadej Battelino. Ovaj slovenski pedijatar svjetskog glasa, tijesno surađuje s Medtronicom, ali i mnogim drugim proizvođačima, te je organizator svjetske konferencije Advanced Technologies & Treatments for Diabetes (ATTD) koja se uskoro održava u Berlinu i planiramo ju posjetiti.

Ako ste pumper u Hrvatskoj, vjerojatno ste testirali stari Enlite senzor i staru Veo pumpu, pa postoje šanse da niste zadovoljni njihovom preciznošću. Ovo s time nema nikakve veze. Sofija ovu pumpu koristi mjesec dana i za sada ima samo riječi hvale! Ulaskom Republike Hrvatske u EU postali smo dio jedinstvenog tržišta na kojem vrijede načela  slobode kretanja robe, usluga, kapitala i radnika.  Zahvaljujući tome, Hrvati već neko vrijeme uredno kupuju Dexcom u Sloveniji i Češkoj uz dostavu na kućni prag. Sjajno je da je te mogućnosti svjesna i slovenska tvrtka Zaloker & Zaloker koja će vam rado prodati ovu pumpu, osigurati edukaciju, pa čak i isporuku senzora doma bez dodatnih troškova dostave (pod uvjetom da ste odradili edukaciju u Ljubljani). Važno je napomenuti da senzori koje je moguće kupiti u Mediligu/Stradivariju na žalost nisu kompatibilni s ovom najnovijom Medtronic 670G pumpom.

Koliko sve to košta?!
Znam da je ovo najbolnija tema i svima će se zavrtjeti u glavi. Ipak, na ovom portalu se oduševljeno bavimo novim tehnologijama i ne možemo bježati od činjenice da one često puno koštaju. Osim toga pad cijena je očekivan, a cijene bezbolnog mjerenja su najbolji dokaz tome.

Namjerno koristim valutu Euro, da izgleda manje 🙂
3.390€ - je cijena Medtronic 670G inzulinske pumpe čija je garancija 4 godine
550€ - je cijena punjivog transmitera čije je očekivano trajanje preko dvije godine, a garancija 1g.
41€ - je cijena jednog senzora koji službeno traje 7 dana i da, moguće ga je „produžiti“ – „off label“

Besplatno ju nećete dobiti ni ako imate slovensko zdravstveno zavarovanje (osiguranje), za njih je doplata oko 1.000€.

Znam, ne morate ništa reći, velik je to novac. Ali ono što također vrlo dobro znam, je da možemo očekivati još, ne samo CGM-ova već i inzulinskih pumpi sa sličnim karakteristikama. Što se CGM-a tiče, kliničko testiranje jednog novog USA igrača je taman završilo na Vuku Vrhovcu (Cascade). Nadalje, jedan Kinez sa svojim proizvodom, je ozbiljno zainteresiran za cijelo područje bivše Jugoslavije. Zatim, znamo da Roche Hrvatska muti s Dexcom-om, od Ascensia-e uskoro očekujemo neke novosti, Glucomen (Menarini) preko u Italiji je službeno najavio iskorak u travnju 2019., itd. Ono što za sada mogu napisati je da ćete o ovim novostima vjerojatno prvo čitati na ovom portalu 🙂

Kako ide procedura nabavke 670G pumpe?
Opljačkali ste banku, imate bogatog ujaka u Dubaiju ili nešto treće i zainteresirani ste za ovu pumpu? Ukupno ćete dva puta morati posjetiti glavni grad Slovenije radi edukacije i instalacije, naravno pod pretpostavkom da ste već iskusan korisnik starije pumpe. Već tokom prve edukacije će vas spojiti na novu pumpu i senzor, ali će ju postaviti u tzv. „manual“ način rada gdje će prvo pumpa malo učiti o vama. Kada za tjedan dana opet dođete u Zaloker, odradit ćete još nešto edukacije i uključit će vam punu funkcionalnost nove pumpe. Nakon toga ih više tako skoro i ne morate vidjeti, dalje uplaćujete potrošni materijal bankovnom doznakom, a oni vam ga pošalju na kućnu adresu. Za još pokoji savjet možete kontaktirati i Sofiju direktno preko njenog Facebook profila.

Financiranje ove opreme na balkanski način
Za pumpu i transmiter vam nikako ne mogu pomoći, osim s informacijom da za tu opremu možete dobiti i R1 račun na firmu, pa se možda na taj način preko neke firme/donacije ogrebati za dio ili cijelu pumpu. No, što se tiče potrošnog materijala – stanje je malo bolje. Nakon što je HZZO odustao od gotovo sigurne nadoplate inzulina (poslali im čestitku?), možemo ih i ovdje pohvaliti. Naime objektivan je zaključak da nam potrošni materijal (katetere i rezervoare) HZZO uredno financira i još su kompatibilni s novom 670G pumpom. Odlično.

Što se senzora tiče, HZZO financira Medtronic senzore i transmiter za Veo i 640G na žalost samo djeci do 8 godina, ali je zato bio malo šire ruke vezano za Libre senzore, hvala. Problem je u tome što ne postoji nikakva mogućnost zamjene Libre senzora za Medtronic senzore u specijaliziranim prodavaonicama. Ali koliko znam, nigdje nije eksplicitno zabranjeno nekome da vam kupi i pokloni Medtronic Enlite senzor, a vi njemu kao znak zahvalnosti poklonite Abbott Libre senzor 🙂 U tom slučaju ostaje vam „samo“ jednokratni trošak pumpe i transmitera koji prilično dugo traje i punjiv je. HZZO-u ni u džep ni iz džepa, hrvatski Mediligo i Stradivari i dalje zarađuju na rezervoarima i kateterima za pumpu, Abbott na Libre-u, a vi imate najmoderniju dostupnu zvijer. Svi sretni i zadovoljni.

Što je posebno baš u ovoj 670G pumpi?
Ako još ne znate, u Hrvatskoj je već prisutna 640G pumpa koja može isključiti pumpanje inzulina prije nego padnete u hipoglikemiju i time ju stvarno možete izbjeći ili barem smanjiti, članak je ovdje. Uz najnoviju 670G ne dobijete samo to, već i set noževa! Šalim se, 670G je sada u stanju još i povećati isporuku inzulina kada putem vlastitog CGM-a izmjeri da vam šećer raste i još bolje peglati šećere! Naravno, nemojte sanjati o tome da se možete najesti i onda samo gledati kako 670G sve sama obavlja – nema šanse. I dalje ćete morati unijeti količinu ugljikohidrata koju planirate pojesti, a pumpa će Vam predložiti količinu inzulina i isporučiti ju ako se složite s prijedlogom. S time da ste prilikom inicijalnog podešavanja u pumpu morali unijeti koliko vam jedna jedinica inzulina pokriva grama ugljikohidrata (Insulin Sensitivity) i koliko vam generalno inzulin traje u tijelu (DIA)

Zašto je onda 670G tako super?
Zato što se život ne sastoji samo od hranjenja, štoviše ako jedete tri do pet puta dnevno, na to vam odlazi manji dio vremena. Veći dio vremena vam odlazi na spavanje i brojne druge aktivnosti.

670G pumpa će vam pomoći na više načina:
1) kada/ako ste fulali bolus za obrok, ona će poslije smanjiti ili povećati isporuku inzulina, ovisno o potrebi i uz malo sreće vas automatski dovesti do ciljnih 6,7 mmol/l
2) dok spavate će 670G vrlo vjerojatno uspješno odrađivati svoj posao držanja šećera u zadanim granicama. Nit' previsoko, nit' prenisko.
3) u svakodnevnim aktivnostima ćete vjerojatno puno manje vremena morati posvećivati dijabetesu jer će umjetni algoritam i pumpa to obavljati umjesto vas

Što je sa sportom?
Kao iskusni korisnik ovakvog sličnog kućnog sustava mogu reći da se neću izvući od hipoglikemije ukoliko svom umjetnom algoritmu (Jenny) ipak ne najavim sport kako bi ona podigla ciljne vrijednosti šećera i izbjegla hipoglikemiju. Slično iskustvo ima i Sofija sa 670G, kad je ozbiljan sport u pitanju, pumpu skine potpuno, kod većine aktivnosti za svaki slučaj ručno smanji bazale, a kod slabijih - pumpa sve odradi sama. Naravno, ako ste na ozbiljnoj fizičkoj aktivnosti i sve to zaboravili, zahvaljujući 670G hipoglikemije će sigurno biti blaže, a možda čak i izbjegnute.

Prvi komercijalni umjetni pankreas (lijevo) i moj kućni na mobitelu. Svaki ima prednosti i mana.

Zaključak
Nemam ništa pametno za dodati, osim aktualnu usporednu tablicu ponude nenamjenskih kredita u hrvatskim bankama. Iznos je 4.000 eura, rok otplate 4 godine i mjesečna rata iznosi oko 92€. A za 4 godine – tko živ, tko mrtav… 🙁

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije CGMS/FGMS: