Davor Skeledžija

Cijene inzulinskih pumpi najniže do sada, a kupljeno ih je najmanje!

10/08/2019

Kao što je pisalo u članku „Objavljen tender za inzulinske pumpe – više ništa nije kao prije“ , HZZO je posljednji nacionalni tender za inzulinske pumpe s budžetom od 1,5 milijuna kuna prepustio bolnici Rebro (KBC Zagreb).

Vrlo slojevit i inteligentan potez, a rezultat polovičan
Kao što je vidljivo iz prošlog članka, na Rebru su definirali tri kategorije inzulinskih pumpi: najskuplja, srednja i najpovoljnija. Namjerno ne pišem: najbolja, srednja i najgora, jer svaka pumpa koja je pobijedila ima svojih prednosti i mana, osim možda Veo pumpe kojoj je ovo posljednji veći tender prije povlačenja s tržišta.

Ode Veo u mirovinu :)

Ode Veo u zasluženu mirovinu 🙂

Dosta sam vremena potrošio na ovu tablicu pa molim da ju pažljivo proučite i sve će vam biti jasno:

Dakle na „rebarskom“ tenderu definiran je fiksan broj pumpi koji se želi nabaviti, njih 100 i njihova maksimalna cijena, tako da ukupan iznos tendera ne prelazi 1,5 milijuna kuna s PDV-om.

I što se DOBRO dogodilo?
Tender je konačno završen i nabavljene su pumpe po odličnim cijenama. Osnovna inzulinska pumpa Ypsomed YpsoPump vrlo dopadljivog dizajna i pokojom originalnom prednosti (i manom) kupljena je za 6900 kn + 5 % PDV-a. Zahvaljujući kompetitivnom nadmetanju i cijena čuvenog Vea pala je na samo 8800 kn.

Možda najljepša vijest u ovoj priči je i činjenica da je ovim tenderom kupljeno najviše najboljih i najskupljih pumpi do sada – Medtronic 640G SAP pumpi. Došlo je 50 takvih pumpi koje komuniciraju s novom generacijom kompatibilnih rtCGMS-ova koji su u stanju prekinuti isporuku inzulina PRIJE hipoglikemije i nastaviti isporuku inzulina kada opasnost prođe.

Ovo su sve lijepe vijesti s kojima će se Rebro i HZZO pohvaliti i da stvar bude bolja – sve su istinite, ali nešto će spretno prešutjeti...

Što se LOŠE dogodilo!?
Kada vam netko kaže da u HZZO-u rade samo nesposobnjakovići, pošaljite mu ovaj članak. Majstori iz HZZO-a su posao organizacije i provođenja nacionalnog tendera za inzulinske pumpe spretno prepustili bolnici Rebro (KBC Zagreb) i još će im ostati 137 000 kn!

Da preformuliram: HZZO već dugi niz godina u posebnu ladicu odvaja 1,5 milijuna kuna za inzulinske pumpe. Svi znamo da je to premalo novca, ali to je lova koju su oni prekrižili i namijenili za pumpe. Svjesni su da će, ako stave šape na taj ionako malen novac, osobe s dijabetesom i njihovi razjareni roditelji doći s vilama i bakljama na Cvjetni trg i tražiti ostavke sviju redom.

I sada NISMO bili u stanju potrošiti čak ni tih bijednih 1,5 milijuna kuna!  HZZO-u će ostati 137 000 kn!

Ok, reći ćete, za HZZO je 137 000 kn kikiriki i biti ćete u pravu. Oni samo na marketing za dopunsko zdravstveno osiguranje spiskaju nevjerojatnih 3,9 milijuna kuna. ALI, mi sirotinja smo za ovih „bijednih“ 137 000 kn po tenderskim cijenama mogli dobiti još 19 Ypsomed pumpi ili 15 Veo pumpi ili 7 Medtronic 640G SAP pumpi! To je za iz kože iskočit'. Umjesto 100 pumpi smo mogli imati 119 pumpi, a ne ostavljati novac HZZO-u i to novac na koji HZZO ionako ne računa. Dokaz tome je činjenica da je do sada svake godine kompletnih 1,5 milijuna kuna HZZO potrošio na inzulinske pumpe i da je svake godine kupio koju pumpu više. 

Cijene inzulinskih pumpi su najniže do sada, a kupili smo ih najmanje!

Da preformuliram još jednom: na nacionalnom tenderu postignute su najniže prosječne cijene inzulinskih pumpi DO SADA, a istovremeno će biti kupljen manji broj nego što je ikada kupljen! Davne 2014. kupljene su 103 inzulinske pumpe, potom 107, a 2019. je kupljeno samo njih 100 – iako je prosječna cijena pumpe pala! Ne zaboravimo da je ova količina daleko ispod potreba Republike Hrvatske i da je baš to razlog zašto se išlo u pojednostavljivanje kriterija na javnom natječaju.

Podsjeća li vas ovo na legendarni film?

Podsjeća li vas ovo na legendarni film?

Tko je ovdje lud i tko je za to kriv!?
Siguran sam da većina vas misli da bi znali bolje organizirati tender da se sruše cijene, da se uzme najviše pumpi i to onih najboljih i svašta nešto – svi smo mi uvijek najpametniji. Ali eto, ja prvi priznajem da nisam 100 % siguran kako, ne znam u koga uprijeti prst i staviti ga na stup srama za ovu sramotu. Naime, ako je vjerovati Paulu Bradburyju, britanskom blogeru koji živi u Hrvatskoj – Javno sramoćenje je jedini način kako da pokrenete stvari u Hrvatskoj.

Da budem potpuno iskren, i mene je sram i očigledno se volim javno sramotiti umjesto da mudro šutim. I ja sam sjedio u prostoriji u kojoj je sjedio stručni tim liječnika, služba nabave KBC-a i farmaceuti, a gdje se raspravljalo o tenderu prije nego što je izašao. Svima su bila puna usta ušteda i potrebe za većim brojem pumpi, što je i stav cijelog stručnog povjerenstva koje je radilo u najboljoj namjeri. Nažalost, nitko od nas nije bio dovoljno mudar i skeptičan kako bi službi nabave KBC-a Zagreb uputio jednostavno pitanje: „Kako ćemo u praksi iskoristiti uštede koje ostvarimo dovođenjem konkurencije i rušenjem cijena nadmetanjem?!“. Mislili smo da je to samo po sebi razumljivo, ali očigledno nije i ispali smo budale.

Ono što se navodno ipak moglo napraviti, a nije: u javnom natječaju se moglo definirati da je brojka od 100 pumpi procijenjena i da će konačna količina ovisiti o realnim potrebama. ALI, da će maksimalna razlika biti u granicama, npr. ± 20 % od procijenjene brojke od 100 pumpi. Da se to netko sjetio staviti u natječaj, sada bi se bez ikakvih problema moglo za ušteđeni novac uzeti još malo 640G, Vea i/ili Ypsomeda te namjenski potrošiti svih 1,5 milijuna kuna od HZZO-a kao i svake godine do sada.

Ono katastrofalno što bi HZZO mogao izjaviti Rebru sljedeće godine jest: „Tražili ste prošle godine 100 pumpi i platili ste ih 1,35 milijuna kuna. Onda ove godine više nećete dobiti 1,5 milijuna kuna nego 1,35 milijuna kuna!" Zar to ne bi bilo „fantastičan“ rezultat ovog smiješnog, a istovremeno žalosnog i ironičnog igrokaza!? 🙂

HZZO je putem svojeg glasnogovorništva odaslao u medije vijest da su pumpe nabavljene, HINA je to objavila kao agencijsku vijest i mnogi su je samo kopirali. Novinarka Novog lista, Ljerka Bratonja Martinović kopala je malo dublje i priču predstavila iz više uglova, hvala:

Što vi možete naparaviti?
Možete otići u svoje udruge i poslati svoje traženje/prijedlog na: [email protected],  [email protected] , te [email protected]. Naravno, i kao građanin Republike Hrvatske i porezni obveznik imate potpuno pravo na svoje stavove, razmišljanja i želje za napretkom te im možete poslati ovakav ili sličan e-mail:

Poštovani HZZO i KBC Zagreb (Rebro),
Iako ste vrlo uspješno srušili nabavnu cijenu inzulinskih pumpi tenderom u 2019. godini, razočaran(a) sam načinom na koji upravljate novcem građana Republike Hrvatske. Inzulinskih pumpi je premalo u RH, a VI ste odgovorni što je taj broj usprkos rušenju cijena sada još dodatno smanjen. To je neprihvatljivo!

Budući da se od mojih novaca izdvaja za zdravstvo, kao i za spomenute inzulinske pumpe: tražim od Vas da se odgovornije odnosite prema svom poslu i zdravstvenom sustavu!

Za početak tražim da se ušteđeni novac namjenski iskoristi za dodatne inzulinske pumpe kojih je ionako premalo!

Također tražim da se prestane s cirkusom zvanim „Nacionalni tender za inzulinske pumpe“ jer godišnji tender svake godine kasni pa je tako prošla „godišnja“ isporuka odrađena prije čak godinu i pol. Osim toga, mogući su paradoksi kao ovaj najnoviji da se usprkos jednakoj količini osiguranog novca i manjim cijenama – nabavilo manje pumpi (kojih je ionako premalo). Nadalje tražim da se u najkraćem mogućem roku broj inzulinskih pumpi i sredstva usklade s realnim potrebama u Republici Hrvatskoj tj. da inzulinske pumpe dođu na HZZO listu pomagala.

To je jedini način da osobe s dijabetesom u Republici Hrvatskoj, sukladno preporuci dijabetologa i stručnim indikacijama – ostvare pravo na odgovarajuću terapiju.

Unaprijed hvala na odgovoru na ovo moje traženje i hvala na razumijevanju.

Ajmo opet pozitivno
Kao što je najavljeno u prošlom članku, vrijeme kada je u Hrvatskoj bio dostupan samo jedan proizvođač inzulinskih pumpi Medtronic – je iza nas, za to je također zaslužan ovaj tender. Rebro je uspjelo na tenderu nabaviti i Ypsomed inzulinsku pumpu koja je donekle usporediva s pumpom Medtronic Veo, ali po cijeni od „pišljivih“ 6 900 kn + 5 % PDV-a! Naravno da to nije cijena za vas jer vi nikada nećete kupiti 30 pumpi odjednom, no cijene su isplivale na površinu i postale transparentnije, što može biti samo dobro.

Ypsomed YpsoPump inzulinska pumpa – kakvo je to smeće za 6 900 kn?!
Siguran sam da je barem 30 % vas zloslutnika pomislilo baš to i naravno da niste u pravu. Ypsomed je vrlo poznata švicarska tvrtka koja postoji više od 30 godina, ima(la) je neke veze s Rochem i redovno je prisutna na vodećim svjetskim dijabetičkim konferencijama. Njihove inzulinske pumpe su prisutne u brojnim razvijenim zemljama Europske Unije, Kanade, Australije, itd. Na žalost njihova pumpa direktno ne komunicira sa CGMS-om, ali i tome bi uskoro trebao doći kraj.

Nastavak priče i detaljniji osvrt na Ypsomed inzulinske pumpe očekujte uskoro.

Ograda: Cijeli tender je sigurno odrađen u skladu sa zakonom. Ovaj tekst je napisan u najboljoj namjeri, ako itko od spomenutih strana bude imao ikakav komentar ili reakciju, pravovremeno će biti objavljeni.

Došao je komentar iz KBC-a Zagreb:

Poštovani,
dana 12. ožujka 2019. godine Klinički bolnički centar Zagreb imenovan je od strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje središnjim tijelom za provedbu postupka javne nabave inzulinskih pumpi za 2019. godinu.

Od trenutka imenovanja do objave obavijesti o nadmetanju u Elektroničkom oglasniku javne nabave (17.5.2019.) KBC Zagreb je intenzivno provodio pripremu postupka javne nabave sukladno članku 198. Zakona o javnoj nabavi, što podrazumijeva istraživanje i analizu tržišta nabave u koje smo uključili sve relevantne čimbenike koji se bave inzulinskim pumpama u Republici Hrvatskoj (predstavnici proizvođača, struka i zainteresirana javnost).

Od objave predmeta nabave do roka za dostavu ponuda nismo zaprimili nijednu primjedbu ili prijedlog od strane dobavljača ili zainteresirane javnosti što ukazuje da je predmet nabave pripremljen na profesionalan i stručan način.

Po završetku postupka nabave odnosno 24. srpnja 2019. godine zaključeni su ugovori sa dobavljačima za nabavu inzulinskih pumpi.

Dana 7. kolovoza 2019. godine izvršena je primopredaja inzulinskih pumpi između KBC-a Zagreb i ugovornih dobavljača uz prisutne članove stručnog povjerenstva i predstavnika udruga koje se bave inzulinskim pumpama.

Ovom prilikom želimo zahvaliti svima koji su sudjelovali u postupku nabave koji je odrađen prema svim Zakonskim i podzakonskim propisima i u interesu pacijenata, a posebno valja istaknuti kako je ovim postupkom nabave postignuta do sada najniža cijena inzulinskih pumpi u Republici Hrvatskoj .

S poštovanjem!
Josip Jerleković, struč.spec.ing.log.

 

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: