Veliki preokret u izdavanju doznaka za pomagala svaka 3 mjeseca!

Ako pažljivo pročitate ovaj tekst, OGROMNE su šanse da ćete konačno uspjeti realizirati pristup pomagalima na koja imate pravo u jednoj godini! Riječ je o senzorima, trakicama za krv, iglama, ali i serijski proizvedenim pomagalima za brojne druge bolesti.

Krenimo s onim što nije sjajno
Glavni razlog zbog kojeg su vas liječnici slali kući (ili vam poklopili slušalicu) ukoliko ste tražili svoju doznaku u razdoblju od točno tri mjeseca ili kraćem bilo je upozorenje aplikacije da su podložni dodatnim HZZO kontrolama. E pa – upozorenje je ostalo…

Koliko je to velik problem pokazuju rezultati ankete u kojoj je sudjelovao 471 osiguranik. Od tog broja njih čak 390, nije uspjelo dobiti svoju doznaku ranije iako im je istek roka padao na neradni dan, putovali su i slično. Možda sitnica, ali u godini dana nakupi se propuštenih vikenda, blagdana i ostaloga pa su godišnja prava, sukladno Pravilniku o pomagalima, zbog toga za mnoge bila mrtvo slovo na papiru.

Ipak se dogodilo nešto odlično! 😊

HZZO je zaprimio ogroman broj naših dopisa na osnovi kojih su zaključili da je ovo problem što pogađa brojne osiguranike koji su zainteresirani za brigu o svojoj bolesti!

Kad se male ruke slože – sve se može
Kad se male ruke slože – sve se može

Što je potom HZZO napravio?!
Vjerovali ili ne – učinili su najviše i najbrže moguće, a da pritom nisu morali pokretati dugotrajne izmjene procedura. Svim „ugovornim partnerima“ stigao je dug, ali na kraju vrlo koristan dopis sa žigom i potpisom ravnatelja HZZO-a, dr. Luciana Vukelića!

Znate vi dobro kakva smo država, bez žiga i potpisa ništa se ne računa. Ta se činjenica kao stijena obila o glavu brojnim osobama koje su kod svojih liječnika bezuspješno pokušavale nešto postići prema sa savjetima iz prošlog teksta.

Kompletan dopis preuzmite s portala naInzulinu (ovdje), a možete ga preuzeti i sa službenih HZZO-ovih stranica (ovdje)!

Ključne informacije koje će vam biti od znatne pomoći:

  1. nalaze se na drugoj stranici spomenutog dopisa. Nemojte da vas suhoparna prva stranica zavara, možete je i preskočiti
  2. najvažnija rečenica glasi: „Slijedom navedenog, ako se pomagalo i propiše iz opravdanog razloga koji dan ranije (npr. 3 dana ranije), takvo postupanje može se prihvatiti, iako će se izabranom doktoru pojavljivati informacija da još nije istekao rok uporabe. Propisivanje nije bilo, niti će biti blokirano!“
    Neradni dan više je nego opravdani razlog!
  3. ovaj službeni dopis već su od HZZO-a dobili vaši liječnici i mnogi drugi! Naravno, ne možemo biti sigurni jesu li imali vremena i strpljenja  pročitati ga pažljivo i do kraja.

Što vam je činiti?
Ispišite dopis na papir i markerom podebljajte bitne dijelove na stranici 2. Kada dođete izabranom liječniku, prvo ga uzbuđeno pitajte: „Jeste li vidjeli službeni dopis od HZZO-a?!“ Ako nije, onda se mrvicu pravite iznenađeni i razočarani što ne čita službene dopise. Potom budite vrlo požrtvovan pacijent koji je uvijek na usluzi i važno mu/joj metnite na stol dopis sa žigom i potpisom ravnatelja HZZO-a: glavom i bradom! 😊

Naravno, sve to možete izvesti i telefonski ili emailom.

Ukoliko ni sve to ne bude dovoljno, onda stvarno imate ogromnu nesreću da ste nabasali na osobu koja ne bi ni trebala biti liječnik. Preostaje vam još prijava HZZO-u opisana u prošlom članku.

Zaključak
U prošloj anketi je od 471 sudionika samo njih 81 uspijevalo ostvariti svoja prava svaka tri mjeseca. Sada imamo puno bolje argumente da se ova nepravda uvelike ispravi i da se prava na pomagala ujednače za sve osiguranike Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Podijelite ovu informaciju svima kojima bi mogla pomoći.

Hvala ravnatelju Lucianu Vukeliću, pomoćnici za medicinske poslove Tei Strbad i svim ljudima dobre volje na ovom velikom napretku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?Zatvori