Davor Skeledžija

HZZO: doznake za pomagala se smiju pisati u periodu kraćem od 3 mjeseca!

11/07/2023

Zbog činjenice da je ljeto i činjenice da i dalje mnogi liječnici obiteljske medicine nisu upoznati sa svojim mogućnostima, a ljeto i godišnji odmori su tu, ponavljamo ovaj stari tekst:

Ako pažljivo sve ovo pročitate, OGROMNE su šanse da ćete konačno uspjeti ostvariti pristup pomagalima na koja imate pravo u jednoj godini! Riječ je o senzorima, trakicama za krv, iglama, ali i serijski proizvedenim pomagalima za brojne druge bolesti.

Krenimo s onim što nije sjajno
Glavni razlog zbog kojeg su vas liječnici slali kući (ili vam poklopili slušalicu), ako ste tražili svoju doznaku u razdoblju od točno tri mjeseca ili kraćem bilo je upozorenje aplikacije da su podložni dodatnim kontrolama HZZO-a. E, pa - upozorenje je ostalo...

Koliko je to veliki problem, pokazuju rezultati ankete u kojoj je sudjelovao 471 osiguranik. Od tog broja, njih čak 390 nije uspjelo dobiti svoju doznaku ranije, iako im je istek roka padao na neradni dan, putovali su i slično. Možda sitnica, ali u godini dana nakupi se propuštenih vikenda, blagdana i ostaloga pa su godišnja prava, sukladno Pravilniku o pomagalima, za mnoge bila mrtvo slovo na papiru.

Ipak se dogodilo nešto odlično! 😊

HZZO je zaprimio veliki broj naših dopisa na osnovi kojih su zaključili da je ovo problem koji pogađa brojne osiguranike koji su zainteresirani za brigu o svojoj bolesti!

Kad se male ruke slože – sve se može

Kad se male ruke slože – sve se može

Što je potom HZZO napravio?!
Vjerovali ili ne - učinili su najviše i najbrže moguće, a da pritom nisu morali pokretati dugotrajne izmjene procedura. Svim „ugovornim partnerima“ stigao je dug, ali na kraju vrlo koristan dopis sa štambiljem i potpisom ravnatelja HZZO-a, dr. Luciana Vukelića!

Znate vi dobro kakva smo država, bez štambilja i potpisa ništa se ne računa. Ta se činjenica kao stijena obila o glavu brojnim osobama koje su kod svojih liječnika bezuspješno pokušavale nešto postići prema savjetima iz prošlog teksta.

Kompletan dopis preuzmite s portala naInzulinu (ovdje), a možete ga preuzeti i sa službenih HZZO-ovih stranica (ovdje)!

Ključne informacije koje će vam biti od znatne pomoći:

  1. Nalaze se na drugoj stranici spomenutog dopisa. Nemojte da vas suhoparna prva stranica zavara, možete je i preskočiti.
  2. Najvažnija rečenica glasi: „Slijedom navedenog, ako se pomagalo i propiše iz opravdanog razloga koji dan ranije (npr. 3 dana ranije), takvo postupanje može se prihvatiti, iako će se izabranom doktoru pojavljivati informacija da još nije istekao rok uporabe. Propisivanje nije bilo, niti će biti blokirano!“
    Neradni dan više je nego opravdani razlog!
  3. Ovaj službeni dopis već su od HZZO-a dobili vaši liječnici i mnogi drugi! Naravno, ne možemo biti sigurni jesu li imali vremena i strpljenja  pročitati ga pažljivo i do kraja.

Što vam je činiti?
Ispišite dopis na papir i markerom označite bitne dijelove na 2. stranici. Kada dođete izabranom liječniku, prvo ga uzbuđeno pitajte: „Jeste li vidjeli službeni dopis od HZZO-a?!“ Ako nije, onda se mrvicu pravite iznenađenima i razočaranima što ne čita službene dopise. Potom budite vrlo požrtvovan pacijent koji je uvijek na usluzi i važno mu/joj stavite na stol dopis sa štambiljem i potpisom ravnatelja HZZO-a glavom i bradom! 😊

Naravno, sve to možete izvesti i telefonski ili e-mailom.

Ako ni sve to ne bude dovoljno, onda stvarno imate nesreću da ste nabasali na osobu koja ne bi ni trebala biti liječnik. Preostaje vam još prijava HZZO-u opisana u prošlom članku.

Zaključak
U prošloj anketi je od 471 sudionika, samo njih 81 uspijevalo ostvariti svoja prava svaka tri mjeseca. Sada imamo puno bolje argumente da se ova nepravda uvelike ispravi i da se prava na pomagala ujednače za sve osiguranike Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Podijelite ovu informaciju svima kojima bi mogla pomoći.

Hvala ravnatelju Lucianu Vukeliću, pomoćnici za medicinske poslove Tei Strbad i svim ljudima dobre volje na ovom velikom napretku.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: