Davor Skeledžija

HZZO: NovoPen Echo+ prvi pametni injektor na dopunskoj listi!

01/10/2023

NovoPen Echo Plus – injektor za davanje inzulina uz doplatu od 7,12 € upravo je uvršten na HZZO-ovu dodatnu listu pomagala!

Riječ je o višekratnom penu koji ima garanciju 3 godine i u koji je moguće umetnuti staklene uloške s inzulinima tvrtke Novo Nordisk. Pen ima memoriju od čak 800 doza, moguće je davati inkremente inzulina od pola jedinice što je važno za djecu i odrasle na low-carbu.

Pročitajte izvanredni ljetni osvrt naše Mije Duvnjak o kombinaciji LibreLinka i Echo Plusa:

Ljeto uz najnoviji NovoPen Echo plus, povezan Libre senzorima!

Sve podatke o injekcijama moguće je jednostavno bežično prebaciti u LibreLink službenu aplikaciju! Da, istu onu aplikaciju u kojoj se već nalaze vaše razine glukoze ako koristite Libre senzore!

Pametni pen povezan s pametnom aplikacijom i senzorima za mjerenje glukoze mora postati minimalni standard za kontrolu dijabetesa!

Pametne aplikacije koje će objedinjavati razinu glukoze izmjerenu senzorom i količinu inzulina iniciranog pametnim penom očigledno postoje, ali važno je naglasiti da se i dalje ubrzano razvijaju.

Ako ćete koristiti Echo Plus zajedno s Libre senzorima i službenom LibreLink aplikacijom, ekran na vašem mobitelu izgledat će ovako:

Na njemu se vidi da su u jednom trenutku uzete 2 jedinice inzulina, a nešto kasnije 4 i to zajedno s obrokom.

Nije daleko dan kada će sama aplikacija dijelom zamijeniti dijabetologa i samostalno nam davati savjete za bolju regulaciju dijabetesa na osnovi dosadašnje inzulinske terapije i razine glukoze.

Ono što je već danas stvarnost jest činjenica da vaše injekcije i razine glukoze - LibreLink aplikacija automatski prebacuje na internet i dijabetolog im može pristupiti! Onaj kome odobrite može se u svakom trenutku prijaviti na svoju aplikaciju i dobiti kompletan uvid u vašu regulaciju dijabetesa. To se naravno odnosi i na vrlo napredan AGP izvještaj koji na vizualno lijep način prikazuje kretanje šećera unutar nekoliko dana na samo jednom ekranu:

LibreView AGP reporti

LibreView AGP reporti

Napomenimo još da se podaci s pena na mobitel prebacuju na način da pen prislonite na mjesto na mobitelu na kojem se nalazi NFC antena. Slično kao skeniranje Libre senzora mobitelom, ali ipak lakše jer ne morate mobitelom "napipavati" senzor na ramenu:

Prijenos podataka sa Pen-a na mobitel

Prijenos podataka s pena na mobitel

Dobra vijest je da novi Echo Plus pen, kao i prošla verzija, na sebi ima i mali ekran koji prikazuje vrijeme i broj iniciranih jedinica inzulina. Dakle, čak i ako nemate LibreLink aplikaciju, možete provjeriti svoje prošle doze inzulina na samom penu.

Internetska platforma LibreView

Kao što smo napisali, LibreLink mobitel aplikacija sve podatke iz pena, injektora, i senzora automatski prebacuje na LibreView internetsku platformu. Dijabetolozi uz malo edukacije u samo 1-2 minute mogu dobiti uvid u kompletnu regulaciju nečijeg dijabetesa i dati kvalitetne savjete o eventualnim promjenama doze inzulina, vremena uzimanja ili nečeg trećeg.

Koji točno inzulini idu u NovoPen Echo Plus?

Uz podršku proizvođača u Echo možete staviti inzuline NovoRapid i Fiasp koje u ljekarni nabavite u staklenom ulošku.

Proizvođaču se neće svidjeti i nije službeno podržano, ali i jednokratni pen Tresiba možete doslovce polomiti, iz njega izvući staklenu ampulu Tresibe koju također možete umetnuti u Echo Plus:

Gore su precizne upute kako bilo koji jednokratni pen možete polomiti i iz njega izvući stakleni uložak. Nemojte da vas zbuni što je u videu opisan Fiasp koji je danas u Hrvatskoj dostupan i u jednokratnim penovima.

Koje je sve aplikacije moguće povezati s injektorom Echo Plus?

Kako to srećom često bude, postoje aplikacije koje službeno podržava proizvođač, ali i one za koje proizvođač ne želi ni čuti 😊

Osim u Hrvatskoj dostupnog LibreLinka, službene aplikacije su: Glooko, MySugr, Dexcom G6 i nekakav Dose Check. Nažalost, ni jedna u ovom trenutku nije dostupna u Hrvatskoj, ali postoje naznake da će MySugr uskoro doći. Naravno, možda i Dexcom G6 jednog dana 😊

Aplikacija za koju proizvođač ne želi ni čuti jest čuveni xDrip i to zato što ju nije odobrio ni jedan regulator. Vrlo je komplicirana, ali su joj mogućnosti nevjerojatne:

Što nije toliko blistavo?

Osim što za NovoPen Echo+ postoji doplata od 7,12 €, ovaj će se napredni pen sam isključiti nakon godinu dana korištenja. Tu je još i spomenuta činjenica da ćete se dodatno morati potruditi ako u njega želite stavljati i dugodjelujući inzulin Tresibu ili Levemir. Naime, u Hrvatskoj su ta dva inzulina dostupni isključivo u obliku jednokratnog pena; dakle ako ste ih naumili koristiti, morat ćete proučiti postupak lomljenja jednokratnih penova i vađenja staklenih uložaka. To nije službeno podržano ni od HZZO-a, ni od proizvođača.

Da odmah eksplicitno odgovorimo na pitanje koje će se na Facebooku ubrzo pojaviti: ne, u Echo Plus ne ide ni jedan drugi inzulin osim onih tvrtke Novo Nordisk. No, ne zaboravimo da su njihovi inzulini najpopularniji u Hrvatskoj.

Kada ćete moći po svoje Echo+ Pen-ove?

Več danas je u Bontech poslovnicama i na webshopu moguće kupiti Novo Nordisk Echo+ po punoj cijeni od 50€.

Preko HZZO-a i eDoznaka će Echo Plus u Bontechu i drugdje biti moguće nabaviti od 5.10.23. kada odluka o dopuni liste ortopedskih pomagala.

Zaključak

Godišnji trošak jednog pena u iznosu od 7,12 € u današnje je vrijeme cijena jednog gableca u Zagrebu, i to onog povoljnijeg. Naravno da imamo pravo tražiti da ovakva napredna oprema bude bez doplate preko HZZO-a, ali moramo se složiti da ovo nije prevelik trošak dok su potencijalne koristi ogromne.

Uz Libre senzore i Echo Plus pen za gotovo zanemariv trošak (preko HZZO-a) vi i vaš dijabetolog možete imati kompletan digitalni dnevnik samokontrole bez imalo truda i to ovdje u Hrvatskoj! Nije loše, zar ne? 😉

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije HZZO: