Ljeto uz najnoviji NovoPen Echo plus, povezan Libre senzorima!

Stiglo nam je ljeto i nakon otprilike 3 godine korištenja inzulinske pumpe 780G kojom sam prezadovoljna, poželjela sam si olakšati odlazak na plažu, kupanje bez razmišljanja i brige gdje je pumpa, kako će mi se uklopiti uz haljinu za plažu i jesam li ponijela na putovanje sav potreban potrošni materijal za pumpu.

Prema uputama dijabetologa, odlučila sam prvi put testirati Libre 2, Libre Link aplikaciju i pametni Pen NovoPen Echo plus povezan sa svime time.

S obzirom da 3 godine nisam koristila Tresibu, bilo mi je potrebno neko vrijeme da se naviknem na nju i novi princip regulacije glikemije.

Što dobro nudi NovoPen Echo+

NovoPen Echo plus je pen koji pamti zadnjih 800 doziranja što je ekvivalent podacima tijekom 3 mjeseca korištenja. Dodirom NFC čitača na pametnom telefonu prenosi točne doze inzulina u vremenu kada su dozirane,  jednostavnije rečeno – sve boluse prebaci u aplikaciju.

Ovaj put sam koristila službenu LibreLink aplikaciju tvrtke Abbott, svi kojima je ona već dio svakodnevice, znaju da je korištenje aplikacije jednostavno i intuitivno, a ni vesele boje koje sučelje nudi nisu na odmet.

Prikaz injekcija inzulina u proteklih 24 sata
Prikaz injekcija i doze inzulina u proteklih 24 sata na grafu kretanja glukoze

U aplikaciji su dostupni i alarmi za Libre 2 senzore, alarmi se oglašavaju pri dostizanju visoke i niske razine glukoze, a da biste ih upogonili potrebno je uključiti tonove i bluetooth.

Instalacija ovog inzulinskog pena uz pomoć LibreLink aplikacije zaista ne može biti jednostavnija nego što jest, u izborniku odaberete „+ dodaj inzulinsku brizgalicu“, upišete koji inzulin koristite i dotaknete ekran pena (brizgalice) NFC čitača na mobitelu. I to je to, spremno je za uporabu.

Ovaj je pen odličan za sve one koji nisu oduševljeni samostalnim unošenjem svake pojedine doze. Dakle, kad se sjetite, otvorite aplikaciju i dotaknete pen na NFC mjesto na mobitelu (na mom Samsung s 21 mobitelu nalazi se točno ispod kamere).

Što bi mi još mogao omogućiti NovoPen Echo+

U ovoj aplikaciji nije dostupno vrijeme preostalog aktivnog inzulina (IOB) na što smo mi pumperi jako navikli. Nije moguće vidjeti ukupnu dozu inzulina u danu i nije dostupna statistika o bolusima što bi mi bilo vrlo korisno.

Još bi mi se jedna želja ispunila kad bi se graf djelovanja inzulina prikazivao u boji pena (postoje crveni, plavi i sivi penovi).

Zaključak

Sve u svemu cijeli je koncept jako dobra ideja po iznimno povoljnoj cijeni, a Pen uskoro očekujemo i na HZZO-ovoj dodatnoj listi pomagala. Uz ovu opremu briga o dijabetesu znatno je olakšana, a potencijal za daljnje usavršavanje je ogroman 🙂

p.s. aplikacije s kojima je trenutno moguće  očitavati NovoPen Echo plus su: FreeStyle LibreLink, Glooko, My Sugar, Dexcom u USA. U ponekim zemljama  još su dostupne: Emperra, Flooko XT, my Diabvy, Arkray, Health 2 sync.


Još iz kategorije Blog: