Davor Skeledžija

Usred ljeta HZZO uveo OGROMNU doplatu za Baqsimi – djeci iznad 15 godina i odraslima!

13/07/2023

Na vrlo perfidan način, usred ljeta HZZO je odlučio uvesti ogromnu doplatu od 327 kn (43,44 €) za svu djecu iznad 15 godina i sve odrasle!

Glukagon Baqsimi je iznimno inovativnan lijek koji se koristi za hitna stanja opasna po život - teške hipoglikemije. Daje se jednostavno i brzo kroz nos te gotovo trenutačno može spasiti život unesrećenom dijabetičaru i uštedjeti na izlasku hitne pomoći kao i hitnim hospitalizacijama.

Ako spadate u ove skupine bolesnika, HITNO nazovite svog obiteljskog liječnika opće medicine i tražite eRecept za Baqsimi!

Odluka Upravnog vijeća o uvođenju doplate stupila je na snagu u nedjelju 16. srpnja i dostupna je u obliku službenog dopisa na ovom linku. Istovremeno, informatički sustav HZZO-a je nedostupan za izdavanje recepta, ali to je druga velika tema..

Djelovanje HZZO Povjerenstva za lijekove - mimo zdravog razuma

Kao i mnogo puta do sada, Povjerenstvo za lijekove djelovalo je neetički i mimo zdravog razuma, ali nije prekršilo Pravilnik, "samo" pokoji zakon o diskriminaciji baziranoj na dobi.

Dakle, ekipa u sastavu:

  1. dr.sc. Stjepko Pleština, dr.med.
  2. dr.sc. Adriana Vince, dr.med.
  3. dr.sc. Željko Čabrijan, dr.med.
  4. dr.sc. Iveta Merćep, dr.med.
  5. dr.sc. Delfa Radić- Krišto, dr. med.
  6. dr.sc. Slobodan Mihaljević, dr.med.
  7. dr.sc. Dinko Vitezić, dr.med.
  8. Tonći Buble, dr.med.
  9. Tea Strbad, dr.med.spec.

odlučila je usred ljeta pokušati srezati prava osobama s dijabetesom i prema neslužbenim informacijama iz stručnih društava - uopće nisu konzultirali dijabetologe! Čemu takvo ignoriranje i netolerancija među liječnicima, a u svrhu obespravljivanja osoba s dijabetesom -  ostaje nepoznanica.

Spomenuto Povjerenstvo skresalo je prava čak i djeci iznad 15 godina ne konzultiravši se s pedijatrijskim Referentnim centrom za dijabetes, ni s HZZO-ovim pridruženim članovima za dijabetes, ni sa kim!

Ajmo probati usred ljeta uvesti ogromnu doplatu na lijek koji spašava živote pa da vidimo hoće li se netko s plaže pobuniti

Dokazana i potpuna nestručnost Povjerenstva za lijekove!

Cijelo Povjerenstvo za lijekove već je pokazalo koliko su needucirani i koliko ne znaju kada su nepotrebno dali pravo na skupi lijek svim osobama sa šećernom bolešću. Povjerenstvo za lijekove je do te mjere nekompetentno da pojma nema kako postoji šećerna bolest tip 2 te da veliki dio oboljelih od tip 2 ne koristi inzulin zahvaljujući kojem pacijent može pasti u tešku hipoglikemiju.

Odobrili su skupi lijek populaciji kojoj on uopće nije potreban i o tome su obaviješteni!

Umjesto da HZZO Povjerenstvo za lijekove napokon konzultira struku i popravi krive indikacije, oni su ju nastavili ignorirati te uveli ogromnu doplatu za djecu iznad 15 godina i nas odrasle! 

„Mi smo najveći i najpametniji i sve znamo“ – nezajažljiva bahatost i sramota za medicinsku struku. Da stvar bude bolja, Povjerenstvo za lijekove u gotovo istom sastavu prije nekoliko godina stajalo je iza uvođenja masovne doplate za inzuline koje je isto propalo zbog nezapamćene nestručnosti i posljedične reakcije javnosti.

Ako Vas je sve ovo asociralo na legendarni film "Glup, gluplji", niste jedini

Ako Vas je sve ovo asociralo na legendarni film "Glup, gluplji", niste jedini

Jedna od najosjetljivijih populacija - trudnice s dijabetesom tip 1 - će također morati doplaćivati Baqsimi! Iako radi uspješne trudnoće svoje šećere moraju držati iznimno nisko - dakle u ozbiljnom su riziku od ozbiljne hipoglikemije. Za HZZO Povjerenstvo za lijekove je ovo potpuno nedokučivo, a netko im je dao da odlučuju o tako važnim stvarima.

Komentar jednog od empatičnih i educiranih medicinskih djelatnika:

„Nesposobnjakovići... Nemaju pametnijeg posla nego uskraćivati lijekove... I to za život opasna stanja... Pa koliko košta kad netko padne u komu i završi na intenzivnoj?!“

Predsjednici stručnih društava koja imaju veze s dijabetesom, a koje možda poznajete i možete zamoliti za pomoć te službenu reakciju prema HZZO-u su:

Dijabetes za djecu:
Nevena Krnić

Dijabetes za odrasle (abecednim redom):
Anela Novak (Split)
Dario Rahelić (Zagreb)
Darko Kaštelan (Zagreb)
Dubravka Eržen Jurišić (Rijeka)
Silvija Canecki (Osijek)

HZZO-ov kontakt putem kojeg možete izraziti svoje mišljenje i poslati poruku Povjerenstvu za lijekove je [email protected]

Zaključak

Više od godine dana trajala je jedna od najvećih „dijabetičkih“ javnozdravstvenih kampanja za uvođenje ovog inovativnog i važnog lijeka na HZZO-ovu listu lijekova. U organizaciji udruge Cukrići peticijom je prikupljeno skoro 50.000 potpisa da Baqsimi bude bez doplate. Proizvođač je tijekom kampanje spustio cijenu inovativnog Baqsimija za 50% i cijeli taj angažman kompletnog dijabetičkog ekosustava rezultirao je ogromnim uspjehom. Prevarili su nas.

Ako se ne pobunimo, a posebno dijabetološka struka koja prema Pravilniku može apelirati na vraćanje razumu, u ovom jedinstvenom uspjehu djeca iznad 15 godina i odrasli "uživat će" po cijeni od 43,44 € (327 kn).

Ako se ne pobunimo, neznalice iz HZZO-ova Povjerenstva za lijekove mislit će da su super i da dobro rade svoj posao, a radit će ga još lošije jer uvijek može gore. Nastavit će se galopirajuća degradacija i ignoriranje dijabetološke struke i nikome neće biti dobro.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: