Davor Skeledžija

Napokon dobre vijesti iz KBC-a Split!

20/11/2023

Nakon što su Index.hr i Slobodna Dalmacija fantastično pokrili temu loptanja osobama s dijabetesom i predugih lista čekanja, a HRT snimio prilog – došlo je vrijeme i za pokoju dobru vijest 😊

Raste nezadovoljstvo dijabetološkom ambulantom u KBC Split

Da se ne zavaravamo: činjenica da će pacijenti kada dođu na pregled najvjerojatnije svaki put dobiti drugog dijabetologa i činjenica da je lista čekanja za 2. hrvatski dan dijabetesa iznosila čak 114 dana – i dalje su za svaku osudu.

Na tragu lošteg stanja povodom jednog našeg praznika objavili smo ironičnu čestitku iz KBC-a Split koja je privukla ogroman interes:

Lista čekanja na dijabetologa od 114 dana u KBC Split

Lista čekanja za kontrolni pregled dijabetologa od 114 dana u KBC-u Split

Ipak, donosimo čak tri dobre vijesti

  1. Ministarstvo zdravstva se zainteresiralo za probleme dijabetičara u Dalmaciji i zatražilo je očitovanje  KBC-a Split koje donosimo i svidjet će vam se
  2. Neki su pacijenti dobili mogućnost da zadrže svog dijabetologa
  3. HZZO je isporučio brojke koje govore u prilog tezi da se u KBC-u Split ipak dosta radi

1. Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske

Osim javnih objava, s portala naInzulinu.com redovno smo slali mailove ključnim ljudima u dijabetičkom ekosustavu i institucijama u nadi da će se možda netko trgnuti i pokušati popraviti stanje u KBC-u Split. Pa je tako Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske zatražilo očitovanje od KBC-a i dobilo ga!

U svom očitovanju KBC Split tvrdi da imaju samo 7 dijabetologa, a istovremeno višestruko veći broj pacijenata u odnosu na druge županije. Kasnije o tome.

Ono što je zbilja sjajno, jest druga službena tvrdnja iz KBC-a Split: za 2023. godinu previđen je dolazak još 5 specijalizanata! Oni neće odmah moći rješavati ekstremno veliku listu čekanja, ali moramo se složiti da je ovo jedan od odličnih načina kako bi se kroz neko vrijeme konačno liste čekanja smanjile!

2. Neki ipak imaju opciju birati dijabetologa

Ako poslušate ovo svjedočanstvo pacijenta iz KBC-a Split, primijetit ćete da mu je na kraju ipak ponuđeno da odabere dijabetologa koji će ga pregledati! Nažalost, ovdje je riječ o pacijentu koji se žalio čak i na nacionalnoj televiziji, ali to je ipak dobra vijest, može se. Još samo da tu opciju transparentno dobiju svi pacijenti.

Zdrav razum kaže da dok su liste čekanja tako katastrofalno dugačke, nitko u KBC-u Split ne može garantirati svakom pacijentu da će se s njime korektno postupati, tj. da neće biti loptanja između dijabetologa.

Ipak, pacijenti s dijabetesom nisu krezuba stoka koja ništa ne razumije. Može ih se upozoriti da im se zbog predugih lista čekanja ne može garantirati da će svatko dobiti „svog dijabetologa“ jer ovaj može biti na bolovanju, godišnjem ili zauzet na fakultetu. Ali, u sljedećoj rečenici može stajati da će ih pregledati njihov dijabetolog ako to ikako bude moguće!

Svatko sa zrnom razuma takvu će iskrenu i razumnu komunikaciju razumjeti i cijeniti, a ovo do sada osuditi

3. HZZO tvrdi -  veliki broj dijabetičkih pregleda u KBC-u Split!

Ako ste ikada na službenim stranicama lista čekanja pogledali koliko se čeka za preglede dijabetologa u KBC-u Split – pao vam je mrak na oči. U jednom trenutku je pisalo da morate čekati čak 135 dana što je ispod svakog standarda svih ostalih KBC-ova u Republici Hrvatskoj. KBC Split se s čekanjem na pregled dijabetologa time smjestio na samo dno:

Lista čekanja na kontrolni pregled dijabetologa u KBC Split u trenutku pisanja ovog teksta - užas

Gornja slika jasno prikazuje da je lista čekanja na dan 2.7.2023. za kontrolni pregled dijabetologa u KBC-u Split - ogromna sramota za jednu kliniku. Ako se ljeti poželite naručiti, termin ćete dobiti nekad na zimu.

Kako bismo vidjeli ima li istine u tvrdnji iz KBC-a Split da imaju previše pacijenata a premalo dijabetologa, kontaktirali smo HZZO. Zanimalo nas je koliko je KBC Split odradio pregleda dijabetologa u 2022. godini te smo to usporedili sa KBC-om Rijeka koji ima isti broj dijabetologa i KBC-om Zagreb koji ima dva više. Ljubazni HZZO-ov službenik za informiranje poslao nam je tražene informacije u rekordnom roku – hvala.

Iz dobivenih brojki doznajemo da KBC Split ipak odradi značajno više prvih i kontrolnih pregleda dijabetologa u usporedbi sa drugim KBC-ima.

Kako sada ne bi ispalo da u KBC-u Zagreb s više dijabetologa rade puno manje, važno je reći da zagrebački dijabetolozi/endokrinolozi liječe još dosta drugih vrlo kompleksnih endokrinoloških poremećaja po čemu su iznimno poznati i uspješni, dok se ekipa iz KBC-a Split primarno bavi dijabetesom.

Osobe s urednim tip 2 dijabetesom i pregledi dijabetologa?

Ovim je, među ostalim, potvrđen jedan od zaključaka iz istraživanja Tereze Šarić da u Dalmaciji, u postotku, najviše tip 2 dijabetičara odlazi specijalistima dijabetolozima.

Problem je u tome što je takva organizacija često nepotrebna jer dobrom dijelu osoba s tip 2 dijabetesom može pomoći i educirani liječnik obiteljske medicine koji im je i puno bliži. Osim što ti dijabetičari nepotrebno putuju u KBC, očigledan problem je ogromna lista čekanja pa osobe s dijabetesom kojima je pomoć specijaliste uistinu potrebna - čekaju nepotrebno dugo.

Ipak, tvrdnja da bi dalmatinski dijabetolozi u organizaciji KBC-a Split trebali više raditi – nakon ovog obrata iz HZZO-a – jednostavno ne stoji.

Konsenzus ljudi koji iznimno dobro poznaju tematiku:

  1. Važno je da se uistinu što prije poveća kapacitet KBC-a Split novim dijabetolozima sukladno izloženom planu
  2. Obiteljska medicina se ne smije svoditi na administrativce, treba ih što više educirati i omogućiti im da preuzmu liječenje većine osoba s dijabetesom, a upućuju dalje one s tip 2 kod kojih ne mogu postići metaboličku kontrolu bolesti i osobe s tip 1 dijabetesom
  3. Dijabetolozi iz KBC-a Split trebali bi si manje naručivati osobe s urednim tip 2 dijabetesom i posvetiti se složenijim slučajevima tip 2 dijabetesa i naravno dijabetesu tip 1
  4. KBC Split bi što prije trebao, ako ne ukinuti, onda barem značajno smanjiti loptanje pacijentima i uvesti tzv. „ambulantu na ime“ kao i svi ostali KBC-ovi u Hrvatskoj. Naravno, ukoliko je neki dijabetolog objektivno spriječen odraditi zakazani pregled, logično je da će ga netko zamijeniti ili će pregled biti odgođen

Naravno, ove stvari trebaju definirati nadležne institucije i stručna društva

Zaključak

Nikada nećemo saznati jesu li ovi pomaci nabolje u KBC-u Split rezultat nezadovoljstva i angažmana pacijenata te medija ili je ekipa iz KBC-a Split sama shvatila da se nešto mora učiniti. U svakom slučaju važno je da se nešto dobro događa i da imamo pomak naprijed.

Nadamo se da sve to nisu samo prazne priče nadležnom Ministarstvu, a mi ćemo i dalje pratiti liste čekanja u KBC-u Split, realizaciju školovanja mladih dijabetologa i uvođenje „ambulanti na ime“ za sve, a ne samo za glasne.

Dalmatinci s dijabetesom zaslužuju bolju dijabetološku skrb.

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: