Raste nezadovoljstvo dijabetološkom ambulantom u KBC Split

U redakciju portala naInzulinu.com došla je informacija kako u Kliničkom Bolničkom Centru Split pacijenti već neko vrijeme ne mogu održati kontinuitet posjećivanja „svog” dijabetologa i o notorno dugim listama čekanja.

Kako različiti dijabetolozi ponekad preferiraju različite terapije lijekovima, događa se da su pacijenti prinuđeni mijenjati terapiju prilikom svakog posjeta dijabetologu, što je, nesumnjivo, jako loše.

U svrhu provjere točnosti ovih navoda postavili smo pitanje o ambulanti za odrasle dijabetičare na zatvorenoj Facebook grupi na kojoj je mnogo vrhunski educiranih osoba. Salva razočaranih komentara ukazala je na velike probleme s kojima se suočavaju pacijenti na Zavodu za endokrinologiju, dijabetes i poremećaje metabolizma KBC Split. Pored predugih lista čekanja, najviše problema izaziva upravo spomenuti slučajni odabir dijabetologa prilikom svake posjete što otežava komunikaciju, kontinuitet, praćenje i uzajamni odnos na relaciji pacijent-dijabetolog.

Kao što se vidi iz komentara, Davor Matić je dopustio da mu objavimo ime i, našalivši se, pohvalio kliniku Vuk Vrhovac u kojoj, kao i u KBC Zagreb, dozvoljavaju pacijentima kontinuitet u odnosima s njihovim dijabetolozima.

Što kaže struka?

Neovisni stručnjaci koje smo konzultirali tvrde da je potrebno uvesti sustav ambulanti na ime koji postoji u većini bolnica RH. Nepostojanje takvih ambulanti jako je loše jer tada dijabetolog nema kontinuiran uvid i poznavanje pacijenta. Ovaj tip bolesti zahtijeva ogroman angažman pacijenta i dijabetologa koji ga prati pa mu se ovakvim tretiranjem dodatno bacaju klipovi pod noge. To je iznimno loša opcija i za pacijenta i za dijabetologa jer pacijent postaje papir i nitko ga ne prati, barem ne na kvalitetan način.

KBC Split
KBC Split

Što smo učinili?

Poslali smo službeni upit u KBC Split slažu li se i oni da je ovakva organizacija loša, čine li nešto da se stvari isprave i ako da, kada bismo mogli očekivati poboljšanja?

Obaviješten je i HZZO. Njima je pak objašnjeno da takva organizacija i tolike promjene dijabetologa, a potencijalno i terapija mogu rezultirati neadekvatnom potrošnjom lijekova koje HZZO financira. HZZO nam je upravo osigurao glukagon bez igle Baqsimi, tip 2 dijabetičari na inzulinu bi rado senzore, a ovako se potencijalno generiraju nepotrebni troškovi zbog stalnih promjena terapije ovisno o liječniku na kojeg naletite. HZZO smo zamolili za informaciju postoji li mogućnost da pacijenti koji smatraju da su oštećeni dobiju pokriće putnih troškova za odlazak u zagrebačke bolnice dok se situacija u Splitu ne stabilizira.

U svim su zagrebačkim bolnicama „ambulante na ime“ standardne. Dakle ako je to moguće, pacijenta uvijek prati isti dijabetolog. Na taj se način ostvaruje bolji odnos s liječnikom, lakše se prate ishodi liječenja, a terapija se ne mijenja ako je uspješna.

I portal Index.hr senzibiliziran je i zainteresiran za poboljšanje uvjeta u KBC Split. Ne zaboravimo da je njihov novinar Vladimir Matijanić, vjerojatno najbolji hrvatski istraživački novinar, život izgubio u okolnostima koje su pod povećalo i sumnju javnosti dovele postupanje upravo te ustanove.

Zaključak

U KBC Split radi sedam ili osam dijabetologa, mahom vrhunskih stručnjaka, i upućeni se slažu kako je bolja organizacija dijabetološke ambulante više nego moguća. Nadamo se da će fraze kao što su: „personalizirana medicina“, „praćenje ishoda liječenja“ i „individualizirani pristup liječenju“ prestati biti mrtvo slovo na papiru. Držimo fige.

Kada stigne odgovor – objavit ćemo ga.


Još iz kategorije Advocacy:

Newsletter Powered By : XYZScripts.com