Davor Skeledžija

Raste nezadovoljstvo dijabetološkom ambulantom u KBC Split

03/11/2022

U redakciju portala naInzulinu.com došla je informacija kako u Kliničkom Bolničkom Centru Split pacijenti već neko vrijeme ne mogu održati kontinuitet posjećivanja „svog" dijabetologa i o notorno dugim listama čekanja.

Kako različiti dijabetolozi ponekad preferiraju različite terapije lijekovima, događa se da su pacijenti prinuđeni mijenjati terapiju prilikom svakog posjeta dijabetologu, što je, nesumnjivo, jako loše.

U svrhu provjere točnosti ovih navoda postavili smo pitanje o ambulanti za odrasle dijabetičare na zatvorenoj Facebook grupi na kojoj je mnogo vrhunski educiranih osoba. Salva razočaranih komentara ukazala je na velike probleme s kojima se suočavaju pacijenti na Zavodu za endokrinologiju, dijabetes i poremećaje metabolizma KBC Split. Pored predugih lista čekanja, najviše problema izaziva upravo spomenuti slučajni odabir dijabetologa prilikom svake posjete što otežava komunikaciju, kontinuitet, praćenje i uzajamni odnos na relaciji pacijent-dijabetolog.

Kao što se vidi iz komentara, Davor Matić je dopustio da mu objavimo ime i, našalivši se, pohvalio kliniku Vuk Vrhovac u kojoj, kao i u KBC Zagreb, dozvoljavaju pacijentima kontinuitet u odnosima s njihovim dijabetolozima.

Što kaže struka?

Neovisni stručnjaci koje smo konzultirali tvrde da je potrebno uvesti sustav ambulanti na ime koji postoji u većini bolnica RH. Nepostojanje takvih ambulanti jako je loše jer tada dijabetolog nema kontinuiran uvid i poznavanje pacijenta. Ovaj tip bolesti zahtijeva ogroman angažman pacijenta i dijabetologa koji ga prati pa mu se ovakvim tretiranjem dodatno bacaju klipovi pod noge. To je iznimno loša opcija i za pacijenta i za dijabetologa jer pacijent postaje papir i nitko ga ne prati, barem ne na kvalitetan način.

KBC Split

KBC Split

Što smo učinili?

Poslali smo službeni upit u KBC Split slažu li se i oni da je ovakva organizacija loša, čine li nešto da se stvari isprave i ako da, kada bismo mogli očekivati poboljšanja?

Obaviješten je i HZZO. Njima je pak objašnjeno da takva organizacija i tolike promjene dijabetologa, a potencijalno i terapija mogu rezultirati neadekvatnom potrošnjom lijekova koje HZZO financira. HZZO nam je upravo osigurao glukagon bez igle Baqsimi, tip 2 dijabetičari na inzulinu bi rado senzore, a ovako se potencijalno generiraju nepotrebni troškovi zbog stalnih promjena terapije ovisno o liječniku na kojeg naletite. HZZO smo zamolili za informaciju postoji li mogućnost da pacijenti koji smatraju da su oštećeni dobiju pokriće putnih troškova za odlazak u zagrebačke bolnice dok se situacija u Splitu ne stabilizira.

U svim su zagrebačkim bolnicama „ambulante na ime“ standardne. Dakle ako je to moguće, pacijenta uvijek prati isti dijabetolog. Na taj se način ostvaruje bolji odnos s liječnikom, lakše se prate ishodi liječenja, a terapija se ne mijenja ako je uspješna.

I portal Index.hr senzibiliziran je i zainteresiran za poboljšanje uvjeta u KBC Split. Ne zaboravimo da je njihov novinar Vladimir Matijanić, vjerojatno najbolji hrvatski istraživački novinar, život izgubio u okolnostima koje su pod povećalo i sumnju javnosti dovele postupanje upravo te ustanove.

Zaključak

U KBC Split radi sedam ili osam dijabetologa, mahom vrhunskih stručnjaka, i upućeni se slažu kako je bolja organizacija dijabetološke ambulante više nego moguća. Nadamo se da će fraze kao što su: „personalizirana medicina“, „praćenje ishoda liječenja“ i „individualizirani pristup liječenju“ prestati biti mrtvo slovo na papiru. Držimo fige.

Kada stigne odgovor – objavit ćemo ga.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: