Davor Skeledžija

Znanstvena studija: koristi od Libre senzora jednake su za oboljele od tip 1 i tip 2 dijabetesa na inzulinskoj terapiji

21/08/2022

Vijest da Libre ima jednak brzi, ali i dugotrajni učinak na kontrolu glikemije za oboljele od dijabetesa tipa 1 i tipa 2 na inzulinskoj terapiji, dolazi u trenutku kad se domaća zajednica osoba s dijabetesom aktivirala oko pitanja uvrštenja senzora na listu HZZO-a upravo za tu kategoriju pacijenata. Za oboljele od dijabetesa tipa 2 koji primaju inzulinsku terapiju senzor isto znači život s manje boli, ali i veću mogućnost kontrole uznapredovale bolesti. No nažalost, u ovom trenutku im još uvijek nije dostupan putem doznaka.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga nedavno je pokrenuo inicijativu kojom žele ubrzati proceduru za stavljanje senzora za očitanje glukoze u međustaničnoj tekućini na Osnovnu listu pomagala za osobe oboljele od šećerne bolesti tipa 2 koje koriste inzulinsku terapiju. Potpišite ju ovdje.

Naime, osobe sa šećernom bolešću tipa 2 koje koriste inzulinsku terapiju više puta dnevno su zakinute za mogućnost stalnog praćenja razine glukoze u tijelu u odnosu na osobe sa šećernom bolešću tipa 1 kojima je to omogućeno putem HZZO doznaka. No, toj kategoriji oboljelih (tip 2) senzor također znači neizmjerno puno – osim bezbolnog mjerenja, i njima je potreban kompletan uvid u kretanje glukoze u tijelu pa si osoba sama može prilagoditi svoju inzulinsku terapiju. Ako znamo da Tip 2 zbog "rezistencije" troši jako puno "skupog" inzulina, optimizacija njegove potrošnje može donijeti i određene uštede HZZO-u. A da ne govorimo da se ti podaci vrlo jednostavno mogu podijeliti sa liječnikom putem interneta pa i on može optimizirati terapiju i potrošnju inzulina.

Dakle, senzori za oboljele od dijabetesa, posebice za osobe koje primaju više jedinica inzulina na dan, predstavljaju puno više od modernog uređaja kojega je zgodno imati pri ruci – senzori za ove ljude znače život s manje boli i veću mogućnost kontrole uznapredovale bolesti.

Poznato je kako je loše regulirani dijabetes povezan s lošom prehranom, nedostatkom fizičke aktivnosti, stresa i drugih faktora okoline te da u pravilu vodi u razvoj vrlo ozbiljnih komplikacija dijabetesa (problemi sa srcem, krvnim žilama, očima, bubrezima...)

Ovdje treba uzeti u obzir i to da kad govorimo o dijabetičarima tipa 2 koji primaju tri, četiri ili više doza inzulina dnevno, govorimo najčešće o radno sposobnim osobama koje uz dijabetes imaju barem još jednu bolest. Razvoj opasnih komplikacija za njih je gotovo siguran bez kontinuiranog praćenja i samokontrole, a senzori im u tome mogu biti najveći saveznici.

Iako se o koristima senzora za kontinuirano praćenje glukoze posljednjih godina dosta govori, nedavno je izašla nova studija o tome kako FreeStyle Libre sustav ima jednaki brz i dugotrajan učinak kontrole glikemije za oboljele od dijabetesa tipa 1, kao i za oboljele od tipa 2 na inzulinskoj terapiji.

Naime, nešto ranije ove godine, na kongresu naprednih tehnologija i liječenja dijabetesa (ATTD) u Barceloni predstavljena je analiza čak 75 studija koja je pokazala kako je FreeStyle Libre sustav povezan sa značajnim smanjenjem glikiranog hemoglobina (HbA1c) već nakon tri mjeseca primjene1.

Konkretno, razina HbA1c smanjena je za 0,53 posto u odraslih s dijabetesom tipa 1 (s 8,20 posto na 7,67 posto) i 0,45 posto u odraslih s dijabetesom tipa 2 (s 8,17 posto na 7,72 posto) nakon samo tri mjeseca korištenja FreeStyle Libre sustava.

Iako se laiku ove razlike čine neznačajne, ovo su klinički značajna smanjenja prosječne razine glukoze prema međunarodno preporučenom cilju HbA1c od 7 posto, a smanjenje se održalo i do 24 mjeseca kod osoba s dijabetesom tipa 1 te do 12 mjeseci kod osoba s dijabetesom tipa 2. Dakle, smanjenje HbA1c tijekom određenog vremenskog razdoblja slijedilo je sličan obrazac za osobe s dijabetesom tipa 1 i tipa 2. „Prevedeno“, ovo znači da u svakodnevnom životu, osobe oboljele od šećerne bolesti tipa 2 koje su na inzulinskoj terapiji imaju od Libre senzora gotovo iste koristi kao osobe oboljele od šećerne bolesti tipa 1. Iako među njima gotovo da nema razlike, jednoj skupini u Hrvatskoj je ovaj senzor dostupan, a druga za njega mora izdvajati sredstva.

Dijabetičari tipa 2 koji koriste inzulin imaju vrlo slične potrebe kao i osobe oboljele od šećerne bolesti tipa 1 u smislu učestalosti praćenja glukoze u krvi, ali i rizika od komplikacija, no dostupnost senzorskoj tehnologiji rijetko je ista za obje skupine. Naša je analiza pokazala nedvojbenu vrijednost kontinuiranog praćenja glukoze u kontroli same šećerne bolesti kod osoba oboljelih od šećerne bolesti tipa 2 na inzulinskoj terapiji“, komentirao je rezultate studije prof.dr.sc. Mark Evans, sa Sveučilišta u Cambridgeu.

Za sada je osobama s dijabetesom FreeStyle Libre sustav dostupan i u slobodnoj prodaji – ne više samo u specijaliziranim prodavaonicama Bontecha, već i u ljekarnama diljem zemlje.

Sretno im bilo

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije CGMS/FGMS: