Gost autor

Bontech - tamo gdje uvijek ima senzora - intervju

28/03/2024

Znate li da je Bontech najveći dijabetički maloprodajni lanac u Hrvatskoj?! 🙂

Dobili su onomad ekskluzivu za Libre i da, to ih je lansiralo u nebesa. Ali čak i kada je Libre došao još i u ljekarne, zahvaljujući odličnom radu i prisnom odnosu prema pacijentima i dalje isporučuju uvjerljivo najviše Libre senzora u Hrvatskoj! Da, tome doprinosi i besplatna dostava na kućni prag 😉

Poslovnica kroz koju prođe najviše Libre senzora ona je u Zagrebu, u Ilici, a u njoj je šefica Gordana Bilić Šolaja; ona je kako se to lijepo kaže: "voditeljica prodaje". Za Gordanu smo pripremili samo 4 pitanja kroz koja ćete saznati zanimljivu priču o ovoj gigantskoj poslovnici, ali i cijelom lancu koji nas opskrpbljuje Librom i još pokojim zanimljvim dijabetičkim proizvodom 🙂

Bontech - tamo gdje UVIJEK ima senzora

Bontech - "tamo gdje UVIJEK ima senzora"

1. Možete li nam reći nešto više o tradiciji poslovanja Bontecha? Bavili ste se isključivo pomagalima za sluh i tu ste najveći, kako vam je to pomoglo kod prodaje medicinskih proizvoda za dijabetes?

Bontech je vodeći hrvatski proizvođač i distributer slušnih aparata s tradicijom dužom od 25 godina. Diljem Hrvatske imamo čak 29 maloprodajnih poslovnica, a tri se nalaze u Zagrebu: Ilica 169, Vinogradska 15 i Zajčeva 30.

U prošlih smo pet godina od ulaska Librea na hrvatsko tržište postali najveći, najstručniji i najopremljeniji maloprodajni lanac Librea i dijabetičkog asortimana u Hrvatskoj.

Za sluh i dijabetes bi se moglo reći da su usko povezani jer veliki broj osoba koje imaju problema s dijabetesom imaju problema i sa sluhom. Dugi smo se niz godina bavili isključivo pomagalima za sluh, zahvaljujući najboljim hrvatskim stručnjacima za slušna pomagala – otoakustičarima i najmodernijoj svjetskoj tehnologiji za sluh omogućili smo osobama oštećenog sluha da čuju i još bolje razumiju. U Bontechu smo predani svom radu te se svakoj osobi koja ima oštećenje sluha posvetimo pojedinačno, saslušamo njihov problem ili nedoumice.  S takvim smo načinom rada vrlo lako i profesionalno ušli u svijet dijabetesa. Osobe koje boluju od dijabetesa također trebaju pojedinačni pristup, razumijevanje njihove bolesti, stručno savjetovanje i pomoć u postizanju osjećaja sigurnosti kako bi imali bolju kontrolu nad svojim doživotnim suputnikom.

Spoznajom da će imati dijabetes do kraja života svakome se neminovno umnaža strah..

Tu nastupamo mi sa savjetovanjem i pomaganjem kako bi takve osobe umirili te im pomogli u korištenju senzora za kontrolu razine šećera.

2. Možete li nam ispričati neku anegdotu iz razdoblja kad ste bili početnici u prodaji Libre senzora? Kakve su bile reakcije dijabetičara kad su senzori 2018. konačno stigli u Hrvatsku?

Cijeli Bontechov tim se jako dobro sjeća samog početka isporuka Libre senzora u našim poslovnicama. Svi smo bili uzbuđeni i oduševljeni samim proizvodom kao i korisnici kojima je namijenjen. Ona rečenica: Zašto se bosti kada možete skenirati? – zaista je djelovala kao veliko olakšanje. Takvom se i pokazala.

Jedna od prvih reklama

Jedna od prvih reklama i slogana

U jako kratkom roku morali smo puno toga naučiti o samom proizvodu, prošli smo sve adekvatne edukacije, naučili pravilnik HZZO-a i saznali tko ima pravo da mu se propišu senzori, koja količina, šifra itd. Zakonsku regulativu smo znali jednako kao i doktori obiteljske medicine. Od samoga početka trudili smo se biti najbolja podrška korisnicima senzora. To podrazumijeva pomoć kod propisivanja doznake, edukaciju o postavljanju senzora, rješavanje problema koji su se javljali tijekom očitavanja senzora, reklamacije itd. Dijabetičari su bili oduševljeni jer su napokon stigli Libre senzori na hrvatsko tržište. Njihovoj sreći nije bilo kraja, a taj pozitivan duh su prenijeli i na nas u Bontechu. Otvorili su nam oči, shvatili smo što je dijabetes (prije nismo imali redovit doticaj s tom bolesti) i koliko je opasan ako se ne kontrolira.

Na samom početku nisu dolazile dovoljne količine senzora za prodaju u odnosu na to kolika je bila potražnja. Zbog nestašice Libre senzora na tržištu stvarale su se  velike liste čekanja, ali i u takvim okolnostima nismo napustili naše dijabetičare pa smo im zbog toga davali trakice, lancete i čitače gratis kako bi mogli kontrolirati svoj šećer dok su čekali isporuku senzora. Danas Bontechove poslovnice imaju dovoljnu zalihu senzora za isporuku. Ukratko, dođeš – dobiješ, bez čekanja.

Rad s ljudima je uvijek šarolik pa imamo i duhovitih upita poput: "Došao sam po svoje čipove." ili "Ja bih kupio senzore za svog psa."

3. Kako su vaši klijenti doprinijeli razvoju vašeg asortimana proizvoda i kako ste se prilagodili njihovim potrebama u dijabetičkom programu?

S obzirom na to da se svakom klijentu osobno posvetimo, razmjenjivali smo iskustva i učili. Dijelili smo iskustvo drugim korisnicima Libre senzora te im tako olakšali i unaprijedili znanje o korištenju senzora kao i dodatnog dijabetičkog asortimana. Proširili smo ponudu na izotermalne torbice, zaštitne flastere, trakice, sprejeve i kreme te već postojećem asortimanu farmaceutskih Yasenka proizvoda dodali smo i one pogodne za dijabetičare (bez šećera).

Najčešća pitanja koja postavljaju korisnici su:
"Tko piše doznaku?" - Obiteljski liječnik
"Kada imam pravo na sljedeće senzore?" - Za tri mjeseca, a može i prije
"Mogu li doći k vama ako neću biti siguran u postavljanje i korištenje senzora?" - Možete
"Koliko traje jedan Libre senzor?" - 14 dana
"Držite li  edukacije?" - Da

Starije osobe povremeno imaju poteškoća u pamćenju redoslijeda,  procedure postavljanja i očitavanja senzora te gašenja alarma i slično. Zbog toga u Bontechu često s našim korisnicima prolazimo isto gradivo i pomažemo im da to zapamte te da ne žive u strahu jer je sve to napravljeno da njima bude jednostavnije i sigurnije.

Ako se ponekad i dogodi problem vezan uz Libre senzore, važno je reći da smo stekli iskustvo kako ga riješiti. Na primjer, korisnici mogu misliti da priznavanje reklamacije senzora odobravamo mi, a ne Abbott, tako da je ponekad potrebno istaknuti da moraju nazvati korisničku službu Abbotta za odobrenje zamjenskog senzora.

4. Možete li podijeliti neke primjere kako ste unaprijedili usluge za svoje klijente na temelju njihovih povratnih informacija?

U trenucima kada osobe koje imaju dijabetes nisu bile u mogućnosti dolaziti po senzore u Bontech poslovnice zbog pandemije koronavirusa, u suradnji s Abbottom, našli smo rješenje. Omogućili smo slanje senzora poštom na kućnu adresu. Takva praksa se zadržala i nakon pandemije te i dalje šaljemo senzore poštom bez naplate troškova.

Napravili smo knjižice koje su služile kao podsjetnici kako bi korisnici znali kada imaju pravo na nove senzore te koliko ih još mogu dobiti. Također, uveli smo informiranje korisnika putem SMS poruka sedam dana prije isporuke s ciljem podizanja senzora na vrijeme.

Omogućili smo edukacije korisnicima koji kod nas podižu senzore. To su detaljne obuke o svim koracima korištenja Libre senzora. Isto tako, na upit klijenata pomažemo riješiti nedoumice  u vezi kvara ili neispravnog funkcioniranja uređaja.

Prateći nove tehnologije, korisnicima pomažemo u korištenju mobilne aplikacije te im omogućavamo direktno povezivanje s ordinacijama dijabetologa kako bi oni mogli pratiti povijest očitavanja glukoze.

Bontech je omogućio da u svojim poslovnicama uvijek ima senzora na zalihama i mogu se odmah isporučiti klijentima, a osim u poslovnicama kupnja je također moguća i preko web shopa.


Još iz kategorije CGMS/FGMS: