Mihael Mutić

Aidex CGM - lično iskustvo iz BiH

05/05/2024

Aidex je mali senzor koji se pojavio na tržistu Bosne i Hercegovine i traje 14 dana, dok verzija Aidex Lite koja se može pronaći u Srbiji traje 10 dana.

Na ovom portalu je već bilo riječi o Aidexu u ovom tekstu:

U BiH ga možete kupiti od kompanije CEE-MED d.o.o. koja se odavno nalazi na medicinskom tržistu BiH, vrši zastupanje stranih proizvođača, tako da možemo reći da je pouzdana i da su male šanse da će se lako povući. Senzore i transmitter možete kupiti te ih u nekim kantonima FBiH možete i refundirati od strane kantonalnog ZZO-a, detaljne informacije o tome možete pronaći na stranici Aidex.ba.

Cijena je 120 KM (oko 60 eura) za senzor koji traje 14 dana, inicijalno trebate kupiti i transmitter koji košta 145 KM (oko 73 eura), ali vam on može trajati i do 4 godine. Dakle riječ je o poprilično dobroj investiciji pogotovo ako vam ga refundira zdravstveno osiguranje ili općina.

Postavljanje samog senzora:

Preciznost i korištenje uređaja

Senzor i transmitter su jako mali i lako ih je postaviti, aplikator je ugodan. Nakon aplikacije senzora samo nakačite transmitter. Prilikom nošenja senzora nećete ni osjetiti da je na vama. Senzor svakih 5 minuta šalje vrijednosti na vaš mobitel ili na odvojeni tzv. PDM uređaj, ali mislim da je korištenje dosta lakše uz vaš mobitel jer ga uvijek imate uz sebe.

Aplikacija je dostupna na Google Play / Apple Store i u BiH, jednostavna je za korištenje i jako brzo ćete uspjeti upariti transmitter i aplikaciju. Dovoljan vam je kod koji se nalazi na zadnjoj strani transmittera koji unesete u aplikaciju i ostalo se većinom samo riješi. Nakon toga možete postaviti alarmne vrijednosti koje želite upotrebljavati. 

Preciznost senzora je odlična i ima minimalne devijacije od vrijednosti iz prsta, čak i prvi dan nakon postavljanja što je dosta bitno. 

Aplikacija je kao što sam već rekao dobro dizajnirana, jednostavna, prevedena na lokalne jezike, te naravno ima i mogučnost dijeljenja vrijednosti vašoj obitelji (mama, tata, brat, sestra, cura, momak itd.). Tu dolazimo do jedine zamjerke koju ja imam na ovaj sistem, a to je problem sa tim dijeljenjem jer je nepouzdano, prekidi dolaska vrijednosti na tzv. followeru su česti, ali i lako riješivi reizborom followera. Bitno je da je ovo lako riješivo jednostavnim software updateom aplikacije jer ovo nema nikakve veze sa senzorom i transmitterom nego samo samom aplikacijom.

Aplikacija

Moja ocjena je da je ovo jako kvalitetan uređaj koji je povoljan i jedan veliki adut im je i lokalna dostupnost na BiH tržištu tako da ako imate neki problem imate se kome obratiti za razliku od drugih senzora. Radnici su prijatni i željni su vam pomoći i ako vam trebaju možete ih kontaktirati na broj telefona +387 (0)33 / 420 - 026 ili email [email protected]


Još iz kategorije CGMS/FGMS: