Aidex senzori u BiH i Srbiji? Osobno iskustvo

Na službene i neslužbene kontakte portala naInzulinu došao je nevjerojatno velik broj upita vezan za kvalitetu i informacije o Aidex senzorima. Kako stvari stoje, senzori su dostupni za kupnju, a onda i preko drugih izvora financiranja u BiH, ali i Srbiji. Osnovana je i nova Facebook grupa “AiDEX senzori

Bosna i Hercegovina

Pa je tako Aidex senzor koji traje 14 dana dostupan na web-stranicama jedne ljekarne u Zenici pod nazivom „apoteka PHARMACIA+“ po cijeni od 120 KM (60 €). Dostupan je i transmiter koji može trajati i 4 godine jer nema bateriju, košta 145 KM (72 €).

Ovaj sustav je odobren za osobe iznad 14 godina, glukozu mjeri svakih 5 minuta i podatke može slati na aplikaciju na mobitelu ili poseban fizički čitač.

Na spomenutoj bosanskoj stranici za sada nema nikakvih informacija o fizičkom čitaču.

Republika Srbija

Što se Srbije tiče, tu je stranica Professional Medic na kojoj postoji prekrasna fotografija senzora, odašiljača i transmitera, ali to je sve. Nikakve dodatne informacije, cijena i slično tamo za sada još nisu dostupni:

Nešto o ovim senzorima moguće je doznati i na stranicama Plavog kruga, iznimno aktivnog dijabetičkog društva u Beogradu.

Osvrt na Aidex senzore

Imao sam sreću da mi je prije nekog vremena jedna hrvatska tvrtka dostavila Aidex senzore, odašiljač i fizički čitač. Zanimalo ih je iskustvo i mišljenje.

Napomenimo da sam osoba s vrlo dobrom regulacijom dijabetesa i malim oscilacijama šećera, sve zahvaljujući low-carbu i DIY umjetnoj gušterači. Važno je napomenuti i da sam snažnije 😊 građe, a sve to rezultira činjenicom da imam dosta međustanične tekućine i stabilne šećere.

Puno međustanične tekućine za mjerenje glukoze :)
Puno međustanične tekućine za mjerenje glukoze 🙂

Sve su to osobine zahvaljujući kojima su moja iskustva s gotovo svim senzorima – vrlo dobra. Dakle, nemojte mi baš sve vjerovati, najbolje je provjeriti na sebi. Štoviše, neka vam bude sumnjiv svatko tko za neki senzor tvrdi da je savršen, kao i kada zaključi da je totalno smeće.

Aidex senzori – krenimo s lošim

Tim Street je fascinantno inteligentan burzovni analitičar s londonskom adresom; voli se družiti na dijabetičkim konferencijama, dobro popiti i iznimno je informiran o svemu. Nama je zanimljiv jer ima dijabetes, vodi odličan portal DiabetTech.com i “pokopao” je GlucoRX Aidex sredinom prošle godine ovdje i ovdje… Nije koristio fizički čitač već Aidex aplikaciju na mobitelu te Contour NEXT aparatić za krv radi usporedbe.

Ja sam umjesto mobitela koristio fizički Aidex čitač, ali kao i Street –  identičan aparatić Contour NEXT.

Recimo i da je veći od Libre te da ima dodatni odašiljač.

Aidex senzori – a sada dobre vijesti

Uzevši u obzir ranije navedeno, mogu reći da se meni osobno Aidex sustav pokazao precizan i robustan. Koristio sam poseban maleni čitač namijenjen samo Aidex senzorima koji je funkcionirao odlično i stabilno. Kad bi senzor bio u dometu od nekoliko metara, odmah bi se spajali i brojke su bile na ekranu; očekivano, kada bih čitač ostavio u ladici i otišao van – veze nije bilo.

Što se preciznosti tiče, kao što rekoh, uspoređivao sam rezultate sa senzora putem fizičkog čitača i aparatića za krv (Contour NEXT), evo nekoliko foki koje će vas oduševiti:

Kada sam ove fotke poslao Timu Streetu, nije mogao vjerovati da govorimo o istim senzorima.

Malo o Aidex čitaču

Kao i kod drugih dediciranih čitača, zbog činjenice da je proizvođač napravio uređaj isključivo za svoj senzor možete očekivati da će senzor i čitač biti savršeno povezani i robusni, kao prst i nokat. Kada koristimo mobitele, znamo da tu bude i frustracija… Različiti mobiteli i različite verzije operativnih sustava mogu uzrokovati nestabilnosti u komunikaciji mobitela sa senzorom, a onda i posljedično nezadovoljstvo korisnika.

Kada prvi puta uzmete čitač u ruke, imat ćete dojam da nije riječ o jeftinom kineskom “smeću”, mrvicu je teži što ostavlja dojam robusnosti, ali ništa strašno. S njime je moguće kalibrirati senzor krvlju, ali nije obavezno, dakle dok dobro radi – ne diraj. Posjeduje alarme, a zamjerka koju pamtim je da bi bilo bi bolje da alarmi imaju više mogućnosti podešavanja.

Zaseban fizički čitač lijevo, mobitel aplikacija desno. Po želji.
Zaseban fizički čitač – lijevo, aplikacija na mobitelu – desno. Po želji.

Aidex senzor

Način umetanja senzora i inserter koji dolazi s njim jako podsjećaju na jednostavni Libre, što je dobro. Razlika je u tome što nakon što postavite senzor na kožu, još morate postaviti maleni tanki bijeli odašiljač. Baterija koja pogoni bluetooth čip ne nalazi se  u odašiljaču već u senzoru, što je zgodno jer zbog toga odašiljač koji košta oko 74 € može trajati i 4 godine.

Da se ne lažemo, senzor i transmiter su nešto deblji od Libre senzora, ali su vrlo elegantni što vjerujem potvrđuje i ova fotka:

Usporedba: Dexcom G5 i Aidex
Usporedba Aidex senzora i prastarog Dexcom G5 senzora dodatno masakriranog „neelegalnim“ mijenjanjem baterije

Zaključak

Svi smo očekivali da će veliki Abbott ili Dexcom ONE osvanuti u BiH i/ili Srbiji. Riječ je o vrhunskim senzorima, ali senzorima koji također imaju svoje „mrzitelje“ jer je mjerenje glukoze u međustaničnoj tekućini puno složenije od mjerenja glukoze u krvi.

Aidex izgleda postaje stvarnost u dijelovima BiH i Srbije, nemojte biti tužni i razočarani što za sada to nisu Dexcom i/ili Abbott. Pozivam vas da gledate pozitivno na svijet oko sebe, ako vam se ovi senzori čine zanimljivi – isprobajte ih.

Vjerujte sebi i svom iskustvu, nikome drugom.

Sretno nam bilo.


Još iz kategorije CGMS/FGMS: