Antonia Precali

Moje iskustvo s novim Medtronic Simplera senzorom!

06/07/2024

Medtronic je nedavno predstavio Simpleru – svoj prvi senzor bez transmitera; imala sam ga priliku testirati na ATTD2024 konferenciji u Firenci. 😊

Simplera je samostalni senzor koji svakih pet minuta mjeri šećer, traje ukupno 7 dana i može ga koristiti svatko stariji od 2 godine. Može se povezati s pametnim inzulinskim penom te tako biti dio Smart MDI sustava, kojim se upravlja algoritmom i omogućuje dobivanje personaliziranih preporuka za određivanje potrebnih doza inzulina.

Smart MDI system - simplera senzor u kombinaciji s pametnim pen-om, mobitel aplikacijom i satom

Smart MDI sustav - Simplera senzor u kombinaciji s pametnim penom, aplikacijom na mobitelu i mogućnošću povezivanja s Apple pametnim satom

Ime Simplera sugerira nešto jednostavno - živa istina 😊

Od postavljanja do pokretanja senzora, svaki je korak jednostavan i u usporedbi s Medtronicovim Guardian senzorima, cijeli je proces ne samo jednostavniji nego i puno kraći. Senzor je potpuno ravan i kvadratnog oblika, veličinom neznatno veći od kovanice dva eura. Dolazi upakiran s već spremnim jednokratnim aplikatorom što značajno olakšava i pojednostavljuje proces.

Za postavljanje je potrebno samo otvoriti poklopac, prisloniti ga na kožu i kliknuti. Preporučeno mjesto za apliciranje senzora stražnja je strana nadlaktice. Povezuje se s aplikacijom Simplera, dostupnom za iOS i Android uređaje. Simplera aplikacija je također vrlo jednostavnog dizajna; prilikom svakog postavljanja senzora nudi korak-po-korak upute i kratki video. Za spajanje sa senzorom potrebna je bluetooth veza te kod koji se nalazi na poleđini aplikatora, dok samo zagrijavanje senzora traje manje od 2 sata.

Ulaskom u aplikaciju prvo se prikazuje graf i trenutna vrijednost šećera s trendom, a na dnu zaslona nalazi se mali izbornik s različitim opcijama (postavke, status senzora, dnevnik i dodavanje oznaka). Aplikacija omogućuje postavljanje alarma, bilježenje unosa ugljikohidrata, inzulina (brzodjelujućeg i sporodjelujućeg), vrijednosti glukoze, fizičke aktivnosti i napomena.

Moje iskustvo

Postavila sam senzor u Firenci te ga nosila punih 7 dana. Postavljanje je bilo jednostavno i intuitivno. Iako sam prisustvovala kratkom predstavljanju senzora i upoznavanju s njegovim specifičnostima, poprilično sam sigurna da bih ga znala postaviti i bez posebnih uputa. Doduše, moram priznati da je bilo malo krvi a ni bol  prilikom postavljanja nije izostala. Ne mogu sa sigurnošću reći je li to posljedica slučajno pogođene kapilare ili je tome uzrok novi način postavljanja.

Povezivanje je također bilo jako jednostavno i brzo, bez poteškoća, a zagrijavanje je trajalo manje od 2 sata. Senzor ne zahtijeva kalibraciju, iako ta mogućnost postoji u aplikaciji. S obzirom da koristim Medtronicovu 780G pumpu i Guardian 4 senzor te sve alarme imam na pumpi, isključila sam alarme na Simpleri. Moguće je isključiti sve alarme osim za glukozu ispod 3.0 mmol/L (Urgent low alarm).

Što se tiče točnosti senzora, prvi dan mi je pokazivao različitu vrijednost od Guardian 4 senzora, ali nakon kalibracije krvlju senzor je bio prilično točan. Najveća izmjerena razlika je bila 0.4 mmol/L u odnosu na glukozu iz krvi, što je odlično.

Aplikacija je stvarno jednostavna i laka za korištenje s iznimkom opcije kalibracije krvlju - koju sam jedva pronašla (možda to optimiziraju u budućnosti). Smatram da je veliki plus isticanje vremena koje je još potrebno do isteka zagrijavanja, meni osobno jako nedostaje ta opcija kod Guardian 4 senzora. Senzor je izdržao punih 7 dana bez korištenja naljepnica za učvršćivanje, mada se na rubovima malo počeo odljepljivati. Također, na koži nisam imala nikakvu reakciju i mogu reći da je samo nošenje bilo izrazito ugodno! 😊

Sučelje mobitel aplikacije za Medtronic Simplera senzor

Sučelje aplikacije na mobitelu za Medtronic Simplera senzor

Zaključak

Sve u svemu, Simplera je vrlo jednostavan senzor za korištenje, kako mu i samo ime sugerira.

Ima brojne prednosti u odnosu na ostale Medtronicove senzore te nudi mnogo mogućnosti i  poboljšanja u liječenju osoba s dijabetesom, pogotovo onih koji su na terapiji inzulinskim penom. Medtronic je najavio i Simplera Sync koji će biti povezan s 780G pumpom pa se nadam da ću uskoro i o tome pisati.

Iako službene informacije o dolasku ovog senzora u Hrvatsku ne postoje, na ATTD2024 konferenciji bili su vrlo optimistični u svojim najavama. Kako bilo da bilo, čini se da ih možemo očekivati tijekom 2025. Prema neslužbenim informacijama Simplera se u Hrvatskoj neće pojaviti kao samostalni senzor već u kombinaciji sa supermodernim pametnim bluetooth InPenom, a potom i u kombinaciji sa Medtronic 780G inzulinskom pumpom.

Prošli tekstovi o Simpleri:

Medtronic Simplera senzor - malo o budućnosti

Simplera: Medtronic registrirao novi senzor u EU!

Antonia Precali
Doktorica s dijabetesom :)

Još iz kategorije CGMS/FGMS: