Simplera: Medtronic registrirao novi senzor u EU!

U Hrvatskoj Abbott Libre probija sve granice, prošle je godine prema HZZO-u imao 96% udjela na tržištu, dok je Medtronic sa svim svojim senzorima, kao i Medtrum, zauzeo skromnih 2%:

Izvor: HZZO.
Izvor: HZZO.

Jedan od razloga jest i činjenica da je Medtronicove postojeće sustave potrebno puniti, obavezno preljepljivati, skupi su, i svašta nešto.

Medtronic Simplera – novi CGM napadač!

Jako friška i dobra vijest jest da je tvrtka Medtronic najavila europski CE certifikat za marketing i prodaju svog novog senzora Simplera! O njemu je već bilo riječi na portalu naInzulinu iz pera Nebojše Gulića:

Medtronic Simplera senzor – malo o budućnosti

Ako pogledate dostupne fotografije i video iz ovog teksta, zaključit ćete da je riječ o kopiji Libre senzora, ali to uopće nije loše. Zašto ne kopirati nešto što je jednostavno i dobro te nadaleko poznato? Nadajmo se samo da neće uslijediti bijesne međusobne tužbe medicinskih giganata zbog kršenja patentnih prava, kao što su se primjerice sukobili Dexcom i Abbott u Njemačkoj.

Prema službenoj Medtronicovoj objavi, postupno lansiranje Simplere kreće na Europskoj dijabetičkoj konferenciji EASD koja se ove godine početkom listopada događa u Hamburgu. Mi ovaj put nažalost nećemo sudjelovati zbog drugog (važnijeg) događaja – Obiteljskog kampa Zagrebačkog dijabetičkog društva u hotelu Crvena luka u Biogradu na Moru.

Što još znamo o Simpleri?

Osim što neodoljivo podsjeća na Libre, znamo da će u ovom trenutku Simplera službeno trajati 7 dana – koliko traju i ostali Medtronicovi senzori. Nije baš dugo, ali očekujemo da će trajanje uskoro biti produženo. Sjetite se da je Libre u SAD-u prvo trajao 10 dana, pa su tek kasnije produljili na 14. Odobrena je za djecu iznad 2 godine starosti.

Izvori iz Medtronica u ovom trenutku još uvijek ne žele definirati preciznost novog senzora (MARD) jer očekuju povratnu službenu CE-MARK dokumentaciju. No, nitko im ništa neće zamjeriti ako su uspjeli postići MARD ispod psihološke granice od 10%.

Za uspjeh novog senzora puno je važnije da bude što manje glasnih nezadovoljnika, da mu kvaliteta bude što ujednačenija te kompetitivna cijena.

Integracija Simplere i pametnog injektora (pena)

Medtronic je u ovom trenutku izborio CE odobrenje od Europske medicinske agencije samo za svoju standalone verziju Simplere. Predali su oni zahtjev i za verziju koja će se povezati sa 780G inzulinskom pumpom, no pumperi će se morati još strpjeti…

O vrlo inteligentnoj InPen integraciji sa Simplerom, što nosi ogroman potencijal, pročitajte u tekstu:

Medtronic je kupio InPen i zašto je to super?

Ključan problem ovog pametnog InPena koji se povezuje sa Simplerom jest iznimno visoka cijena. No, Medtronicu uvijek ostaje na raspolaganju mogućnost da Simpleru nekako upakira zajedno s InPenom pa da za tzv. „bundle“ ponudi određeni rabat koji bi trebao biti prihvatljiv zdravstvenim osiguranjima. Ova je kombinacija iznimno moćna i nudi neke mogućnosti inzulinske pumpe po puno nižim cijenama (Insulin on Board, alarme za zaboravljene injekcije i sl.)

InPen™ i Simplera™ napredni algoritam koji može osigurati i upute o doziranju inzulina za osobe s dijabetesom.
InPen™ i Simplera™ napredni algoritam koji može osigurati i upute o doziranju inzulina za osobe s dijabetesom.

Zaključak

Možda ste primijetili da Hrvatska nije dugo čekala na najnoviji model Medtronic 780G inzulinske pumpe? Vrlo brzo smo ju dobili što je pokazatelj nekih novih, pozitivnijih strujanja u Medtronicu. Vjerojatno ni Simpleru nećemo predugo čekati 😊

Sretno nam bilo.

p.s. ako vam je tema zanimljiva, učlanite se u zatvorenu Facebook grupu Medtronic senzori i inzulinske pumpe


Još iz kategorije CGMS/FGMS:

Newsletter Powered By : XYZScripts.com