Davor Skeledžija

Medtronic je kupio InPen i zašto je to super?

24/08/2020

Medtronic u Hrvatskoj i regiji poznajemo kao proizvođača vrlo kvalitetnih inzulinskih pumpi i povezanih Enlite senzora. Suvremena Medtronic inzulinska pumpa je prilično skup uređaj, cijene iznad 20.000kn, a kada tome pridodamo cijenu katetera, CGM transmitera i senzora – shvaćamo da je riječ o sustavu koji ne može svako imati..

Strategija koju su mogli odabrati je zabiti glavu u pijesak, držati se skupih inzulinskih pumpi i moliti Boga da ostale (jeftinije) vrste inzulinske terapije što više stagniraju. Ali nisu.

Medtronic je upravo kupio najbolji pametni Pen na tržištu! (Press release)
InPen bi najjednostavnije bilo usporediti sa NovoPen Echo inzulinskim pen-om dostupnim u Hrvatskoj preko HZZO-a, ali Echo može samo dio onoga što može InPen. Dok NovoPen Echo pamti samo posljednju injekciju, memorija InPen-a je praktički neograničena i ovisi o kapacitetu pametnog telefona.

Svaki puta kada uzmete injekciju inzulina s InPen-om, o tome će putem Bluetooth-a biti obaviješten pametni telefon i nevjerojatno pametna aplikacija kojoj je samo nebo granica.

Zahvaljujući naizgled jednostavnom Bluetooth dodatku - čuda su moguća:

  1. ako ste zaboravili uzeti inzulin, aplikacija na mobitelu vas može automatski upozoriti!
  2. u svakom trenutku možete pogledati koliko inzulina imate u tijelu (engl. Insulin On Board). Na osnovu toga ćete moći lako zaključiti prijeti li vam hipoglikemija (ako je IOB visok) ili možda hiperglikemija (ako je IOB nizak)
  3. zahvaljujući ugrađenom kalkulatoru ugljikohidrata i još nekim sitnicama – aplikacija će vam davati individualizirane prijedloge o količini inzulina koja je potrebna da pokrijete sljedeći obrok! (engl. Bolus Advisor)
  4. zahvaljujući činjenici da Medtronic već ima odličnu aplikaciju za svoj samostalni rtCGM, očekujemo integraciju. Dakle, uskoro ćete na jednom mjestu imati svoju inzulinsku terapiju i kretanje šećera u realnom vremenu!

Tehnologija koja prati koliko ste inzulina uzeli, podsjeća na zaboravljenu injekciju, prati razinu glukoze u realnom vremenu i daje kojekakve savjete na osnovi ovih podataka – MOŽE BITI SAMO DOBRA!!

Da ne govorimo o tome kako sve ove podatke, ako želite, možete jednostavno podijeliti sa rodbinom, prijateljima ili liječnicima.

Nedavno sam u dokumentaciji pronašao da InPen ima ugrađen čak i senzor temperature! Dakle, možete računati na to da će vas aplikacija upozoriti ako je InPen bio izložen temperaturi koja može ugroziti djelovanje inzulina!

Koliko to čudo tehnologije košta? (tamna strana priče, barem za sada)
Na internetu je moguće pronaći cijenu u SAD-u koja bez zdravstvenog osiguranja – nije mala. Dok InPen nije bio u vlasništvu Medtronica, cijena je uz jednogodišnju garanciju u SAD-u iznosila oko 3.400kn (549US$). Ako znamo da NovoPen Echo košta oko 180kn, shvaćamo da je riječ o vrlo značajnoj razlici ne samo u mogućnostima nego i u cijeni. Za cijenu dva InPena u Hrvatskoj skoro možete dobiti jednu stariju inzulinsku pumpu Medtronic Veo koja za razliku od InPen-ove jedne godine, ima garanciju četiri godine.

Lijevo: Medtronic InPen, desno: Novo Nordisk Echo+

Lijevo: Medtronic InPen, desno: Novo Nordisk Echo+ (oba su "na pola jedinice")

Ipak, ne zaboravimo da su cijene mnogih dijabetičkih „potrepština“ u Americi već neko vrijeme perverzno visoke ako nemate zdravstveno osiguranje. Iz nevjerojatne američke „Afere Inzulini“ smo naučili poraznu činjenicu da je isti inzulin neusporedivo jeftiniji ukoliko samo prijeđete kanadsku ili meksičku granicu. Slično je i s nazalnim glukagonom Baqsimijem koji u Americi košta 1.876kn, dok sam ga u Njemačkoj platio 988kn.


Zaključak
Što se cijene InPena tiče – znamo da ništa ne znamo i morat ćemo se strpiti da pod Medtronic-ovom zastavom osvane u nekoj zemlji Europske Unije. Sasvim je realno očekivati da će Medtronic krenuti u masovniju proizvodnju što bi uz puno razumnije europske cjenovne politike moglo rezultirati većom dostupnošću.

Ukoliko se ipak ne urazume, ostaje nam utješna nagrada, novi NovoPen Echo+ koji dolazi u Hrvatsku. Echo+ će također imati ogromnu memoriju i povezivost s mobitelom, ali putem NFC tehnologije. To znači da ćete ga morati prisloniti uz mobitel kako bi prebacili podatke, ali zato je Novo Nordisk najavio da će cijena Echo+ biti potpuno usporediva sa starim Echom, dakle ispod 200kn u HR. Echo+ će sigurno biti moguće povezati sa Libre-tom i još nekim uređajima, pa ćete opet imati lijep dio funkcionalnosti InPena za djelić cijene. Doduše, Echo+ će biti kompatibilan samo sa Novo Nordisk inzulinima, ali to je pak tema za neki drugi tekst.

Kako bilo, mogućnosti za uspješniju samokontrolu, jednostavniji i kvalitetniji život s dijabetesom će uskoro ponovno narasti i čestitke Medtronicu na pametnoj kupnji pametnog pena 😉  Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Tehnologija: