Davor Skeledžija

Pametni penovi, aplikacije i Libre – zašto volim HZZO?

13/12/2019

Prošli postovi s EASD2019 konferencije bili su maksimalno usmjereni na inzulinske pumpe i svjestan sam da to nije potpuno u redu. Znamo da je u Hrvatskoj premalo pumpi i znamo da ekipa koja se vrzma oko Vuka Vrhovca i Rebra nekako najlakše dođe do njih. A što je s ostatkom Hrvatske? Zašto su oni gotovo uvijek u lošijem položaju od Zagreba i čemu stalno „vađenje masti“ s pumpama?

Čujem vas i u pravu ste, zato je ovaj osvrt namijenjen isključivo vama – ekipi koja se, u najboljem slučaju, dočepala Librea. Doduše, i tu ima diskriminacije s obzirom na to da samo dijabetolozi iz „velikih gradova“ mogu pisati preporuke za senzore. 

A sada pozitiva

Poznato je da u svijetu imamo pravu poplavu aplikacija za mobitel od kojih je 99 % beskorisno. Čak i one koje nas u početku oduševe, najčešće nakon kratkog vremena prestanemo koristiti. Ali, što kada bismo imali jednu aplikaciju koja bi znala kada ste i koliko inzulina uzeli, koliki vam je šećer, koliko ste fizički aktivni i na osnovu toga vam davala vrlo personalizirane savjete i upozorenja vezana za vašu kontrolu dijabetesa i još puno toga? Zamislite da je aplikacija besplatna, a ostalo (senzore, injektor i inzulin) vam ionako financira zdravstveno osiguranje. Utopija?

Krenimo redom

MDI – Multiple Daily Injections (hrv. intenzivirana terapija inzulinom)
Ako želite zvučati pametno i učeno, vi koji ste na pravoj igli, u društvu samo recite da ste na MDI („Ja sam ti na em di aj„) i svi će mislit' da ste opako pametni i educirani. Kako stvari stoje, osim senzora, još malo moderne tehnologije dolazi na vaša vrata i financirat će ju HZZO bez ikakve doplate!

Abbott i Novo Nordisk se vole javno @EASD2019

Abbott i Novo Nordisk se vole javno @EASD2019

Novo Nordisk pametni NFC penovi
Riječ je o digitalnim penkalama s ogromnom memorijom u koju se automatski upisuje kada ste i koliko inzulina uzeli, ali ni to nije sve! Zahvaljujući tehnologiji sličnoj onoj u Libreta, podatke je vrlo jednostavno prebaciti na mobitel ili u računalo.  

Ali, ni to nije sve!
U Barceloni je na sva zvona objavljena suradnja Novo Nordiska i Abbotta, što znači da ćete svoje injekcije i razine šećera objediniti na jednom mjestu i imati kompletan dnevnik samokontrole bez klasičnih ljudskih pogrešaka i gnjavaže!  

"Diabetes Influencer Meeting" @EASD2019

Diabetes Influencer Meeting @EASD2019

Šta je još dobroga i zašto bi HZZO to nama financirao?
Doris i ja smo sudjelovali na Diabetes Influencer meetingu u organizaciji poljskog Novo Nordiska u BarceloniIgrali smo se s novim NFC penkalama i saznali svašta. Između ostalog i to da im proizvodnja penova nije primarni biznis na kojem zarađuju, što znači da novi penovi ne bi trebali biti skupi. 

Ako zavirite na HZZO-ove stranice na „Osnovnu listu pomagala“, naći ćete ovo: 

HZZO Osnovna lista pomagala

Osnovna lista pomagala HZZO-a

Dakle, već danas HZZO financira stari NovoPen Echo koji ima jednu memoriju i nema mogućnost prijenosa podataka. Ako netko opako ne zezne stvar (HZZO ili Novo Nordisk), novi napredni pen bi nam također trebao biti dostupan već sljedeće godine!

Nije zgorega spomenuti da kutija NovoRapid uložaka za pen HZZO košta 232 kn, a jednokratnih penova, koji su neprecizniji i ne idu na pola jedinice", 269 kn. Dakle stakleni ulošci koji su nam potrebni za ovu priču su ekološki prihvatljivi i jeftiniji za 37 kn po kutiji! (Uz malo matematike, lako je izračunati da HZZO nakon troška spomenutog pena od 179kn, već nakon 5 kutija inzulina počinje štedjeti!)

Dobra vijest je da je i konkurentski Sanofi Aventis nedavno platio 4,5 milijuna dolara tvrtki Biocorp za daljnji razvoj i integraciju Mallya Bluetooth pametnog poklopca za Sanofi paletu inzulina. Mallya je dobila CE certifikat pa će valjda i ona uskoro zakucati na vrata Hrvatske. 

Sanofi i Mallaya Bluetooth nastavak

Sanofi i Mallaya Bluetooth nastavak

Zaključak
Ova priča još nije gotova, aplikacije za mobitele koje će primati informacije o vašim šećerima iz CGM-a i količini inzulina iz pametnih penova bit će neusporedivo pametnije i korisnije nego što su danas. IOB (Insulin OBoard), ISF (Insulin Sensitivity Factor), detekcija fizičke aktivnosti, zaboravljanje injekcija i druga pametna upozorenja samo su dio mogućnosti...

Uskoro se više nećete moći pojaviti kod dijabetologa bez kompletnog i preciznog dnevnika samokontrole onoga koji će sadržavati sve razine glukoze 0-24 h i sve injekcije inzulina, a ovakve neprecizne, nepregledne i nepotpune grozote će završiti u ropotarnici povijesti: 

Sretno nam bilo! 

Ograda: U želji da nauči nešto od autentičnih osoba s dijabetesom, stvarne troškove sudjelovanja na Diabetes influencer meetingu pokrio je organizator – poljsko predstavništvo tvrtke Novo Nordisk.

p.s. Sve tekstove s EASD konferencije potražite ovdje.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije CGMS/FGMS: