Davor Skeledžija

Novi glukagon u spreju - Baqsimi

05/11/2019

Ovaj tekst piše osoba koja je bila u prilici davati injekciju glukagona polumrtvoj osobi s dijabetesom, to je ono što se daje kada je šećer dramatično nizak, tj. kada je osoba u dijabetičkoj komi. Nimalo ugodno iskustvo kojem odmaže činjenica da je injekciju glukagona potrebno pripremiti na način da se injekcija prvo upikne u bočicu, pa promiješa, pa natrag u špricu i sve to potom injektira u polumrtvu osobu. To treba učiniti što brže i spretnije dok vam užasnuta ekipa dahće za vratom...

Baqsimi – dobro došao na ovaj svijet! https://www.baqsimi.com/
Kao što je iz naslova jasno, Lilly je uspio napraviti glukagon u sitnom prahu koji se putem jednostavnog minijaturnog inhalatora daje onesviještenoj osobi kroz nos! Ako poznajete ijednog astmatičara, vjerojatno ste se već susreli s nečim sličnim za primjenu na usta:

Foto: lijevo inhalator za astmu, u sredini inhalator za dijabetes :)

Foto: lijevo inhalator za astmu, u sredini inhalator za dijabetes 🙂

Nedugo nakon što sam doznao da je Američka regulatorna agencija (FDA) odobrila ovo čudo, kontaktirao sam nekoliko američkih dijabetologa za mišljenje. ODUŠEVLJENI SU! Kažu da masovno pišu recepte i da svi koji imaju dijabetes tip 1 moraju uz sebe imati ovo posljednje čudo tehnologije i farmacije! Pametnom dosta.

Lilly na EASD konferenciji u Barceloni

I onda neka netko kaže da su konferencije – bezveze. Uz samo malo truda, moguće je doći do bitnih ljudi koji svašta znaju. Bili su otvoreni čak i prema meni koji sam imao Press akreditaciju. Pressa se uglavnom svi boje, zatvaraju usta i guraju vizitku osobe zadužene za „komunikaciju s medijima“.

Što je sve zanimljivo rekla teta iz Lillyja na EASD-u u Barceloni?

Razvoj Baqsimija počeo je davne 1999. godine, dakle prije ravno dvadeset godina! Riječ je o vrlo jednostavnom jednokratnom inhalatoru koji u sebi sadrži dozu od 3 mg praha. Ponovimo, već ga je službeno odobrila najstroža regulatorna agencija, ona američka – FDA.

Ako ste u hipoglikemijsku komu pali još i prehlađeni, s kihavicom – i dalje vam se Baqsimi može uredno upumpati!

Kada Baqsimi nosni glukagon dolazi u Europu?

Dokumentacija za Baqsimi uredno je predana Europskoj regulatornoj agenciji (EMA). Iako nitko ne može pouzdano reći kada će EMA odgovoriti, očekuju odobrenje do kraja ove 2019. godine! 🙂  S obzirom na to da je javna tajna da će EMA puno prije nešto odobriti od (pre)stroge FDA, realno je očekivati da ćemo u sljedećem Obiteljskom kampu Zagrebačkog dijabetičkog društva – imati ovu tehnologiju na raspolaganju barem za našu djecu! Doduše, da smo ove godine i imali Baqsimi u Obiteljskom kampu, ne bismo ga mogli testirati jer ove godine nitko nije pao u komu. 🙂

Baqsimi je odobren za djecu od 4 godine i iznad, ali ako se netko s 3 godine sruši – vjerujem da nećemo picajzlirat' oko datuma rođenja.

Koliko košta?

Šokirat će vas informacija da je u američkim ljekarnama cijena samo jedne doze nazalnog glukagona Baqsimi čak 1 876 kn (280 $), no uz njihova zdravstvena osiguranja cijena pada na 167 kn (naravno, ako uopće imate zdravstveno osiguranje). Srećom, zahvaljujući aferi „Inzulini u SAD-u“, dobro znamo da je američki zdravstveni sustav duboko poremećen, stoga treba čekati skorašnji razvoj događaja i cijene u Europi. Onda ćemo biti pametniji.

Zaključak

Ogroman će izazov biti ubaciti Baqsimi inhalirajući glukagon na HZZO listu lijekova, s obzirom na to da onaj „na iglu“ HZZO trenutno financira s 114 kn. Tako niska cijena sjajna je za financije zdravstvenog sustava, ali činjenica je da je tehnologija glukagona koji se ručno razrjeđuje - stara i teško će biti ubaciti nešto novije, jednostavnije, ali i skuplje.

fotka: HZZO osnovna lista lijekova

fotka: HZZO osnovna lista lijekova

Možda pomogne i jedna studija koja je pokazala da ispravno „zamiješati i injicirati“ staru verziju glukagona ne zna ni većina medicinskih stručnjaka, a kamoli nas „improvizatora“.

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Hipoglikemija: