Zašto mjeriti šećer u krvi

Mjerenje šećera u krvi je i dalje najtočniji, najprecizniji i najrelevantniji rezultat koji možete dobiti. I to ne u laboratoriju nego u ugodi vašeg naslonjača. Ako pomislite da vam prolijevanje krvi nije najugodnija aktivnost, draže vam je recimo gledanje Netflixa, popričajmo o tome zašto je na mjerenje šećera u krvi ipak dobro potrošiti vrijeme.

Sjetimo se da je nekada za tu dragocjenu brojku bilo potrebno odšetati do laboratorija, čekati na red, laborantica iscijedi solidnu količinu krvi i za koji sat vam kaže rezultat. Koliko je korisno znati kakav si šećer imao prije dva i pol sata? Iz današnje perspektive poprilično smiješno i beskorisno.

Danas otvorite svoju elegantnu torbicu, bilo kad i bilo gdje, i s jednom sitnom kapljicom krvi, djeca ju zovu bubamara, za par sekundi imate savršeno precizan rezultat. Sva ta tehnologija skupa s torbicom stane u dlan. Daleko nam je tehnologija dogurala. Vi samo trebate redovno mjeriti.

Neminovno je da ćete imati bolju kontrolu šećera ako više mjerite. Čak i ako ponekad ne odreagirate i ne odete u šetnju ili  ne popijete dodatnu tabletu. I dalje će regulacija biti bolja proporcionalno broju mjerenja. Svašta ćete otkriti ako redovno mjerite šećer u krvi – neku hranu koju vaš šećer ne voli, da vam susjeda diže šećer u krvi ili jednostavno da vam terapija koju je doktor odredio, ne funkcionira jer vam šećer u krvi ne pada ispod 7, umjesto da ne raste iznad 7.

Rezultat mjerenja nam ne pokazuje trendove, odnosno kuda će se u budućnosti šećer kretati, ali nam vrlo precizno pokazuje trenutno stanje. To je posebno važno kod vrlo visokih i vrlo niskih razina šećera. Želite znati dal je hipoglikemija blaga il’ ste na vrlo opasnim granicama da se onesvijestite. Dakle važno je dal je šećer 3,9 ili 1,1. I treba to ozbiljno shvatiti. Ako je šećer 22 to isto treba ozbiljno shvatiti. A za one koji se kreću u rasponu od 7-12 mmol-a, želite otići svom doktoru i tražiti novu vrstu tablete, jer šećer u krvi od 7-12 nije dobar.

Svi oni koji koriste senzore, žele se mjerenja u krvi riješiti zauvijek. Al ne zaboravimo da sve u životu  ima svoje prednosti i nedostatke, pa tako i senzori i trakice imaju svoje prednosti i nedostatke. Preciznost je najvažnija korist koju trakice imaju u odnosu na senzor. Posebno je bitno potvrditi mjerenjem iz krvi, iznimno visoke i iznimno niske vrijednosti, jer tada senzor lošije mjeri nego kad je u dobrom rasponu. A i puno je važnije znati točnije koliki je šećer kad je u opasnim granicama, nego dok smo otprilike u granicama normale.

Iako bismo rado da senzori budu savršeniji, to još uvijek nije tako. Zato ne možemo zanemariti mjerenje šećera u krvi. Ako se senzor može kalibrirati, možemo biti zahvalni na toj mogućnosti, tako ga vraćamo na pravi put ako zastrani. I redovno i savjesno obavljati kalibraciju. Nema nikakve koristi od sata na ruci koji konstantno pokazuje pogrešno vrijeme. Ista je stvar sa senzorom. Ako se senzor ne može kalibrirati, svjesniji smo koliko se možemo u njega pouzdati i na koliko odstupanje moramo računati.

Dok ne izume potpuno savršene i točne senzore, provjera aparatićem iz krvi je neophodna. Za one koji nemaju senzor, jedna kuna uložena u mjerenje šećera u krvi, par minuta vremena i sitna kapljica krvi je minimum brige za vlastito zdravlje i vlastite šećere.


Još iz kategorije Dijabetes tip 2: