HZZO je odbio Baqsimi – glukagon bez igle!

Početkom rujna, dogodila se fantastična stvar, stvoren je ogroman javni pritisak na HZZO i Povjerenstvo za lijekove je odobrilo tri lijeka za cističnu fibrozu. Pritisak javnosti bio je toliko velik da je HZZO mimo svojih procedura, s dobrom viješću vrlo rano izašao u javnost. Nisu čekali sjednicu Upravnog vijeća, već su odmah po zasjedanju „nižeg“ Povjerenstva za lijekove – medijima dojavili izvrsnu vijest.

Peticija da se konačno nešto pomakne nabolje u svijetu cistične fibroze skupila je 30.000 potpisa, ova hvalevrijedna inicijativa medijski je odlično popraćena i uspjeh nije mogao izostati. HZZO se uplašio i ne samo da su popustili, već su i zaobišli svoje procedure. Ako je u korist pacijenata – bravo HZZO!

Baqsimi

Kakve veze fibroza ima s dijabetesom i Baqsimijem?

I mi smo u isto vrijeme organizirali peticiju kako bi se lijek uz koji više nije potreban ubod iglom – također uvrstio na HZZO-ovu listu lijekova. Baqsimi je revolucionarni lijek za po život opasne hipoglikemije koji se u obliku aerosoli uštrcava u nos unesrećenog dijabetičara. Prisutan je u Sloveniji, Njemačkoj, Italiji, itd…

Hrvatska peticija skupila je „samo“ 6.500 potpisa, a HZZO je odbacio prijedlog uvrštenja Baqsimija na HZZO-ovu listu.

HZZO-u i Lilly-ju predana peticija sa 6500 potpisa za Baqsimi!

U inicijativi za „glukagon bez igle“ najviše su se aktivirali roditelji djece s dijabetesom, a gotovo jedini „medij“ koji ju je pratio bio je portal naInzulinu.

HZZO je odlučio da je lijek preskup i da ne opravdava cijenu koju proizvođač traži za njega iako se Baqsimi daje vrlo rijetko i u iznimnim, po život opasnim situacijama.

Ponovimo ključne informacije o lijeku Baqsimi

 1. Daje se osobi u po život opasnoj teškoj hipoglikemiji ili komi
 2. Nije više injekcija nego prah koji se sada daje kroz nos
 3. Ne mora se više držati u hladnjaku!
 4. Prvi je takav proizvod i nije jeftin (cca 790 kn)
 5. Za dolazak ovog lijeka na listu lijekova skupili smo 6.500 potpisa
 6. Brojni dijabetolozi potpisali su peticiju
 7. Brojni dijabetolozi pišu „bijele recepte“ za taj lijek i imućnije osobe ga nabavljaju u inozemstvu
 8. Neke škole i vrtići odbijaju primiti stari Glukagon u injekciji, držati ga u hladnjaku i dati djetetu injekciju – iako mu je život u opasnosti!

Što se točno dogodilo?

Treba biti fer i priznati da je HZZO bio zainteresiran za ovaj revolucionarni lijek, no početna cijena koju im je Lilly ponudio bila je previsoka pa su pozvali proizvođače na pregovore. Podsjetimo, Glukagon s iglom košta 113 kn, a Baqsimi bez igle oko 790 kn.

Kao što vidite, pregovori nisu uspjeli i ostaje nam:

Zaključak

Teško je znati tko je podbacio.

Možda je HZZO pretjerao u želji da spusti cijenu, a možda je Lilly ponudio tek njeno neznatno sniženje. Možda smo i mi napravili premali pritisak i/ili isporučili HZZO-u premalo potpisa za ovaj važan lijek.

Mnogi se pitaju što dalje?

Ako imate novaca, dobre veze u inozemstvu i dobrog dijabetologa – nabavite bijeli recept i Baqsimi kupite vani, u suprotnom imate “onaj s iglom”.

Što se Hrvatske tiče, Lilly treba ponovno predati formalni zahtjev za uvrštenje, a do tada možemo:

 1. Prikupiti iskustva osoba koje su negdje nabavile, a možda i iskoristile Baqsimi
 2. One koji su svjesni koliki je to napredak, pozivamo da nam pošalju svoju priču. Zašto mislite da je Baqsimi važan za život osoba s dijabetesom?
 3. Ako ste si dobri s nekim inteligentnim i informiranim dijabetologom koji zna o čemu se radi, zamolite ga da napiše svoje mišljenje, može i anonimno.

Prikupljene priče objavit ćemo i isporučiti HZZO-u, na iste adrese gdje smo isporučili našu veliku peticiju.

Sretno nam bilo.


Još iz kategorije Advocacy: