Nebojsa Gulic

Medtronic Simplera senzor - malo o budućnosti

09/09/2022

Tržište senzora jedno je vrijeme bilo prilično statično. Imali smo tri glavna igrača, Abbott sa senzorom Libre te Dexcom i Medtronic, ovaj potonji bio je namijenjen korisnicima njihovih pumpi.

U međuvremenu su se pojavili i neki novi proizvođači, ali i glavni se trio počeo prilagođavati tržištu. Iako je osnovni narativ uspjeha Libre senzora bila njihova cijena, pokazalo se da ona nije glavni razlog. Libre je šampion jednostavnosti. U kutiji senzora nalazi se sve što vam je neophodno za postavljanje. Nema aplikatora, transmitera ni punjača za transmiter.

Glavni primjer je Srbija gdje je Libre bio prilično proširen. Iako je Fond zdravstvenog osiguranja Srbije odobrio Guardian Connect senzor na teret Fonda, dio se roditelja ipak vratio na Libre, iako ga nabavljaju o svom trošku.

Sve oko Librea primijetili su i ostali proizvođači pa su se počeli prilagođavati tržištu, npr. Dexcom ONE, o kojem je već bilo riječi na ovom portalu. Uskoro očekujemo da će u igru ući i Medtronic sa svojim MMT-5100J Synergy senzorom. Tržišno ime – Medtronic Simplera.

Simplera se može usporediti s Libre 3 senzorom. Dolazi u kutiji s jednokratnim aplikatorom i uz pomoć Bluetootha se povezuje s telefonom. Šalje novo očitavanje svakih pet minuta kao i osatli Medtronicovi senzori. Manji je i tanji za 50% od Guardian 3 senzora (s transmiterom) i traje 170 sati ili sedam dana. Zagrijavanje senzora bi trebalo trajati samo 30 minuta, što je veliki pomak u odnosu na Libre (60 minuta) i Guardian senzore (dva sata). Namijenjen je za starije od dvije godine.

Kod djece od 2 do 17 godina preporučuje se postavljanje na zadnji dio nadlaktica i gornji dio zadnjice, dok kod odraslih samo zadnji dio nadlaktica. U proizvođačkoj specifikaciji ne preporučuju trbuh kao mjesto stavljanja senzora. I što je vrlo bitno, traži se baždarenje samo prvi dan, što se može usporediti s Guardian 4 senzorom.

Cijena Simplere nije još poznata, ali se pretpostavlja da će biti konkurentna s Libre 3 i Dexcom One senzorima.

Medtronic Simplera senzor i aplikator

Medtronic Simplera senzor i aplikator

Pojava novog jednostavnog senzora još je jedan od znakova da se nikad više u povijesti medicine nije radilo na poboljšanju kontrole T1D. Također bi konkurencija trebala doprinijeti i smanjenju cijena senzora. Treba dodati i podatak da je Medtronic otkupio patent za implantabilnu pumpu od Alfred E. Mann naklade za znanstvena istraživanja, kao i da su otkupili izraelsku kompaniju Tripple Jump, koja razvija „patch“ pumpu, sličnu OmniPodu samo manju.

Sve ukazuje da u sljedećim godinama možemo očekivati značajno poboljšanje kvalitete života osoba s dijabetesom tip 1.

Nebojsa Gulic
Inozemni dopisnik portala naInzulinu.com :)

Još iz kategorije CGMS/FGMS: