Davor Skeledžija

Dexcom ONE uveo opcionalnu kalibraciju krvlju!

25/11/2023

Dexcom, jedan od dva najpoznatija proizvođača tehnologije kontinuiranog praćenja glukoze (CGM), nedavno je uveo značajnu nadogradnju za svoj Dexcom ONE senzor dostupan i u Hrvatskoj.

Službeno potvrđeno! Dexcom ONE – na HZZO-ovoj listi pomagala!

Na raspolaganje smo dobili opcionalne kalibracije krvlju, čime je Dexcom ONE postao još sličniji svojoj starijoj braći, vrhunskim modelima Dexcom G6 i G7 🙂

Ova nova opcija kalibracije predstavlja značajan iskorak u personalizaciji i preciznosti mjerenja glukoze. Ako to žele, korisnici sada imaju mogućnost kalibriranja senzora krvlju što je posebno korisno u situacijama kada nam tvornička kalibracija nije dovoljno precizna.

Kalibraciju krvlju preporučuje se raditi kada su razine šećera u krvi stabilne, čistim rukama i kvalitetnim glukometrom, osiguravajući tako preciznost senzora koji kalibriramo. Budući da svaka priča ima svojih prednosti i mana, ima ih i ova. Ukoliko kalibraciju radite prljavim rukama, lošim glukometrom ili dok šećeri jako divljaju, od kalibracije bi mogli imati više štete nego koristi. Budući da kalibraciju krvlju ne morate raditi točno u određeno vrijeme, sve ovo ne bi trebao biti preveliki problem.

Važno - kalibracija je opcionalna

S obzirom na to da je kalibracija krvlju opcionalna, ako smatrate da je senzor koji nosite dovoljno precizan, nemojte raditi ništa. Kalibracija krvlju nam omogućava da popravimo preciznost senzora samo ako je to uistinu potrebno i da se manje gnjavimo zvanjem Dexcomove podrške za garancijsku zamjenu zbog nepreciznosti.

Podsjetimo:

  • Dexcom ONE senzor traje 10 dana
  • Postoji mala baterija/odašiljač koji se postavlja na senzor i traje 3 mj.
  • Korisnici mogu očitavati razinu glukoze koristeći maleni ručni čitač ili putem mobilne aplikacije na svom pametnom telefonu
  • Dexcom ONE senzori su dostupni preko HZZO-a bez doplate
  • Posjeduju alarme i sada opcionalnu kalibraciju krvlju

Kako nadograditi svoj Dexcom ONE sustav?

Ako koristite mobitel, samo se potrudite da imate ažuriranu Dexcom ONE aplikaciju. Potražite ju na Storeu i kliknite update, ukoliko je app već nadograđena, te opcije neće biti.

Fizički čitač se nadograđuje tako da ga spojite na računalo putem USB-kabla pa sa web-pretraživačem posjetite stranicu Clarity.dexcom.eu, ulogirate se svojim računom (ili ga napravite tamo) i prilikom uploada podataka će vam ponuditi nadogradnju na verziju 2.10.0.8 ili višu.

Proces nadogradnje čitača koji će potom podržavati opcionalnu kalibraciju krvlju

Proces nadogradnje čitača koji će potom podržavati opcionalnu kalibraciju krvlju

Zaključak

Uvođenje opcionalne kalibracije krvlju za Dexcom ONE senzor korisniku može pružiti veću kontrolu i veću preciznost u praćenju glukoze. Hrvatska se ovim novim potezom Dexcoma dodatno približila mogućnostima njegovih najboljih modela!

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije CGMS/FGMS: