Lyumjev novi superbrzi inzulin na OSNOVNOJ listi HZZO-ovih lijekova!

Ako išta znate o dijabetesu, onda znate za FIASP – superbrzi inzulin tvrtke Novo Nordisk koji je u Hrvatskoj prisutan već nekoliko godina.

Većina osoba kojima je trebao inzulin s bržim početnim djelovanjem isprobala je FIASP. Kao i kod svakog lijeka, nekima je odgovarao, a neki su se vratili na svoj „stari inzulin“.

Sada se u Hrvatskoj pojavio Lyumjev, još jedan superbrzi inzulin, najsličniji je FIASP-u, ali nisu isti. Seriju članaka o FIASP-u potražite ovdje, a u ovom ćemo se tekstu usredotočiti na Lyumjev, o kojem je također već bilo riječi:

Lyumjev – novi superbrzi inzulin dolazi na osnovnu listu lijekova HZZO-a!?

Koja je razlika između FIASP-a i Lyumjeva?

Dakle, oba su inzulina jako brza i uzimaju se kako bi pokrili obrok, samo što Lyumjev brzinu postiže zahvaljujući „tehnologiji ubrzane apsorpcije“, dok FIASP brže djelovanje dostiže dodavanjem vitamina B3.

Nebitno. Važno je da sada imamo na raspolaganju dva superbrza inzulina sa različitim metodama ubrzanja, pa ako nam jedan ne paše, možda će drugi biti bolji i obratno.

Dodajmo još da su istraživanja pokazala da Lyumjev nešto brže djeluje i da se prije povlači iz krvotoka; a to pak znači da je još sličniji inzulinu koji prirodno izlučuje pankreas u zdravih ljudi.

Kako se izgovara Lyumjev? 😊

Nije sramota pitati. Iskreni će dijabetolozi također priznati da su u nedoumici. Ako želite zvučati najpametnije, posjetite stranicu lyumjev.com i kliknite na mali zvučnik pa ćete čuti kako se pravilno izgovara ime novog inzulina. Vjerovali ili ne, malo baca na crnogorski, a ne na ruski 😊

Tko može koristiti Lyumjev, koliko košta i koje pakiranje imamo?

Relativno nedavno Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je korištenje Lyumjeva i djeci iznad jedne godine starosti.

Preko HZZO-a za Lyumjev neće biti doplate, a dolazi samo u obliku jednokratnog pena, KwikPen 5×3 ml (100 U/ml):

Novu HZZO-ovu osnovnu listu lijekova potražite na ovom linku, a obratite pažnju na ovaj dio:

Od kada će Lyumjev biti dostupan u ljekarnama?

Od 12.5.2023. je Lyumjev službeno na osnovnoj listi lijekova, tada stupa na snagu i niži PDV pa će ga tek tada veledrogerije najvjerojatnije naručiti izvana.  Dakle do 20.5. će sigurno biti dostupan u ozbiljnim ljekarnama, a u onim drugima po narudžbi koja najčešće traje 1-2 dana 🙂

Zaključak

Ponovimo da su za osobe s tip 1 i tip 2 dijabetesom na 4 i više doza inzulina svi inzulini u Republici Hrvatskoj preko HZZO-a bez doplate. Ok, ima pakiranja koja se nadoplaćuju, ali svakog se možete dočepati i bez doplate.

Dolazak Lyumjeva na HZZO-ovu osnovnu listu pomagala pozdravit će svaka osoba dobre volje. Imate još jedan alat za brigu o svojim šećerima, brinite se za njih pa će se i oni brinuti za vas 🙂

Hvala HZZO-u i Lilly, i sretno nam bilo.


Još iz kategorije Inzulini: