Davor Skeledžija

Lyumjev – novi superbrzi inzulin dolazi na osnovnu listu lijekova HZZO-a!?

17/03/2023

Na HZZO-ovim stranicama osvanula je informacija da je Lilly predao zahtjev za uvrštenjem svog novog superbrzog inzulina na osnovnu listu lijekova HZZO-a!

Odlična je vijest što Lilly za svoj novi superbrzi inzulin Lyumjev traži 32,05 eura što je identična cijena koju trenutno dobivaju za svoj stari Humalog.

Drugim riječima – realno je očekivati da će HZZO Povjerenstvo za lijekove prihvatiti ovaj prijedlog tvrtke Lilly!

Iz nekog su razloga HZZO i MIZ vrlo transparentni vezano za kompletno postupanje prema lijekovima u zdravstvenom sustavu. Tako možete vidjeti predane zahtjeve za uvrštenje lijekova, pa čak i dnevni red sjednica povjerenstva za lijekove. Kasnije te iste lijekove koji su vam izdani preko HZZO-ova recepta možete transparentno pratiti na sustavu eGrađani. Nažalost, ništa od ovoga nije moguće za medicinska pomagala. Nadamo se da će se stvari uskoro popraviti jer je netransparentnost prečesto povezana s korupcijom.

Ako/kad povjerenstvo za lijekove da zeleno svjetlo Lyumjevu, Upravno vijeće će gotovo sigurno potvrditi odluku i imat ćemo još jedan superbrzi inzulin na osnovnoj listi lijekova HZZO-a!

Kako djeluje Lyumjev?

Na HALMED-ovim stranicama službeno stoji:

"Lyumjev je inzulin koji se uzima uz obrok, a primjenjuje se supkutanom injekcijom 0 - 2 minute prije početka obroka, uz mogućnost primjene do 20 minuta nakon početka obroka".

Nadalje, može se davati putem injekcija, ali i inzulinskih pumpi. Ukratko, Lyumjev brže počinje djelovati i prije završava djelovanje od Humaloga, više je službenih informacija  dostupno ovdje.

Lilly, Baqsimi i Lyumjev

Na nedavnoj tehnološkoj konferenciji ATT2023 u Berlinu – Lilly je imao vrlo zapažen nastup. Štand im je bio ogroman, ali na njemu uopće nisu posvetili pažnju svom Baqsimi glukagonu bez igle. Sve su resurse uložili u promociju superbrzog inzulina Lyumjev te skoru mogućnost korištenja njihovih inzulina u pametnim penovima.

S obzirom da Lillyjev glukagon Baqsimi bez igle trenutno nema direktnu konkurenciju, dok inzulin Lyumjev ima za  konkurenta FIASP (Novo Nordisk) – takva strateška odluka i nije previše iznenađujuća.

Što trenutno imamo u Hrvatskoj od superbrzih inzulina?

Trenutno je na HZZO-ovim listama lijekova dostupan superbrzi inzulin FIASP tvrtke Novo Nordisk koji osobe na 4 i više doza inzulina ne doplaćuju.

Riječ je također o superbrzom inzulinu, ali kao što je slučaj sa svakim drugim lijekom, FIASP ne odgovara svakome, pa je važno imati dostupnu konkurenciju.

Zaključak

Oba proizvođača smatraju da je baš njihov superbrzi inzulin najbolji i ne treba nas čuditi što imaju studije koje to potkrepljuju. Ni jedan ozbiljan proizvođać ne izlazi na tržište bez studija koje mu idu u korist.

Srećom, osobe s dijabetesom ne moraju znati koje su studije ispravne. Zajedno sa svojim dijabetologom i uz pomoć senzora - lagano možemo vidjeti koji nam inzulin najviše odgovara.

  • Hvala Lilly Hrvatska što su interno uspjeli izboriti da nakon Basqsimija, sada i Lyumjev zakuca na HZZO-ova vrata
  • Hvala HZZO-u na uvrštenju Baqsimi glukagona bez igle na osnovnu listu lijekova
  • Vjerujem da ćemo se uskoro ponovno zahvaljivati HZZO-u i na uvrštenju superbrzog inzulina – Lyumjeva!
  • O tome ćete, kao i do sada, prvo moći čitati na portalu naInzulinu.com 😊

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije HZZO: