Krenula isporuka glukagona bez igle preko HZZO recepta!

Nakon jednogodišnje inicijative i prikupljenih skoro 50.000 potpisa, HZZO je na osnovnu listu lijekova uvrstio inovativni glukagon na inhaliranje Baqsimi, koji je od danas dostupan u ljekarnama putem recepta!

Lilly: glukagon u spreju – Baqsimi

Osobe s tip 1 dijabetesom su u konstantnom riziku od po život opasne dijabetičke kome koja nastaje u slučaju preniske razine šećera u krvi. Do dolaska glukagona bez igle smo na raspolaganju imali relativno komplicirani lijek koji se priprema i daje putem igle. Takav način davanja je rezultirao problemima djece i roditelja zbog otpora dijela škola i vrtića kod njegove primjene, a i greškama u doziranju.

Od danas je u svim ljekarnama putem recepta moguće dobiti inovativni lijek koji se unesrećenom dijabetičaru daje putem spreja kroz nos!

Riječ je o lijeku za koji se svi roditelji i dijabetičari nadaju da ga neće trebati jer bi to značilo da su se doveli u po život opasno stanje. Ipak, baš zahvaljujući novom glukagonu je od danas proces „spašavanja života“ brži i jednostavniji.

Prepreke na koje bi mogli naletjeti

Iako je riječ o jednostavnoj proceduri ostvarivanja prava u sklopu koje nam nije potrebna dodatna preporuka dijabetologa, a niti je HZZO ugradio dodatne prepreke, mogući su problemi.

Potencijalni problemi kod obiteljskog liječnika

Gotovo svi obiteljski liječnici u ovom trenutku pojma nemaju da je ovaj inovativni lijek sada dostupan – što je normalno. No, neki bi mogli zabunom izdati recept za stari glukagon s iglom, a ono najgore što bi mogli izjaviti je da: „toga nema na HZZO listi“.

Ljubazno im objasnite da ste razočarani što imaju krivu informaciju i pokažite im fotku aplikacije obiteljskog liječnika koji normalno može izdati ovaj lijek na HZZO recept:

Ako to ne pomaže, onda ih uputite na Narodne Novine 132/22 gdje je Baqsimi uredno prisutan:

Tko ustvari ima pravo na glukagon bez igle o trošku HZZO-a?

Lijek Baqsimi je na osnovnoj listi lijekova HZZO-a, dakle za njega nema doplate u slučaju da zadovoljavamo indikaciju.

Službena indikacija za Baqsimi je RH-08, a ona glasi: 
“Za liječenje teške hipoglikemije u odraslih, adolescenata i djece u dobi od 4 ili više godina sa šećernom bolešću”.

Dakle, nigdje ne piše da je neophodna preporuka dijabetologa. Ono što je posebno zanimljivo je činjenica da bi na Baqsimi teoretski mogla ostvariti pravo i osoba s tip 2 dijabetesom koja uopće ne koristi medikamente koji bi ju mogli dovesti u hipoglikemiju. No, to je detalj koji će HZZO vjerojatno uskoro ispraviti.

Potencijalni problemi u ljekarni

S obzirom da je Baqsimi novi lijek, logično je da mnoge ljekarne još ne znaju da postoji, a skoro sigurno ga nemaju na lageru.

Najvjerojatnije će ga trebati naručiti od veledrogerije, a ako kažu da ne mogu; napravite se pametni i zamolite ih da kontaktiraju veledrogerije „Medika“ ili „Medical Intertrade“ koje će im rado isporučiti Baqsimi.  Ili izađite van i potražite ozbiljniju ljekarnu.

Ljekarna DiabPharm na Vuku Vrhovcu u Zagrebu već ima na lageru Baqsimi, a imaju i jako važnu demo verziju iz prošlog članka Važna sigurnosna obavijest.

Zaključak

Zahvaljujući tome što je HZZO uvrstio ovaj lijek na osnovnu listu lijekova, život obitelji i osoba s dijabetesom je i u Hrvatskoj sigurniji i kvalitetniji!

HZZO Ravnatelj u čije su vrijeme ostvareni najveći pomaci za tip 1 dijabetičare
HZZO ravnatelj u čije su vrijeme ostvareni najveći pomaci za tip 1 dijabetičare

Hvala Udruzi Cukrići, Zagrebačkom dijabetičkom društvu, HZZO-u i svima uključenima u ovaj veliki uspjeh!


Još iz kategorije Advocacy: