Davor Skeledžija

Krenula isporuka glukagona bez igle preko HZZO recepta!

01/12/2022

Nakon jednogodišnje inicijative i prikupljenih skoro 50.000 potpisa, HZZO je na osnovnu listu lijekova uvrstio inovativni glukagon na inhaliranje Baqsimi, koji je od danas dostupan u ljekarnama putem recepta!

Novi glukagon u spreju - Baqsimi

Osobe s tip 1 dijabetesom su u konstantnom riziku od po život opasne dijabetičke kome koja nastaje u slučaju preniske razine šećera u krvi. Do dolaska glukagona bez igle smo na raspolaganju imali relativno komplicirani lijek koji se priprema i daje putem igle. Takav način davanja je rezultirao problemima djece i roditelja zbog otpora dijela škola i vrtića kod njegove primjene, a i greškama u doziranju.

Od danas je u svim ljekarnama putem recepta moguće dobiti inovativni lijek koji se unesrećenom dijabetičaru daje putem spreja kroz nos!

Riječ je o lijeku za koji se svi roditelji i dijabetičari nadaju da ga neće trebati jer bi to značilo da su se doveli u po život opasno stanje. Ipak, baš zahvaljujući novom glukagonu je od danas proces „spašavanja života“ brži i jednostavniji.

Prepreke na koje bi mogli naletjeti

Iako je riječ o jednostavnoj proceduri ostvarivanja prava u sklopu koje nam nije potrebna dodatna preporuka dijabetologa, a niti je HZZO ugradio dodatne prepreke, mogući su problemi.

Potencijalni problemi kod obiteljskog liječnika

Gotovo svi obiteljski liječnici u ovom trenutku pojma nemaju da je ovaj inovativni lijek sada dostupan - što je normalno. No, neki bi mogli zabunom izdati recept za stari glukagon s iglom, a ono najgore što bi mogli izjaviti je da: „toga nema na HZZO listi“.

Ljubazno im objasnite da ste razočarani što imaju krivu informaciju i pokažite im fotku aplikacije obiteljskog liječnika koji normalno može izdati ovaj lijek na HZZO recept:

Ako to ne pomaže, onda ih uputite na Narodne Novine 132/22 gdje je Baqsimi uredno prisutan:

Tko ustvari ima pravo na glukagon bez igle o trošku HZZO-a?

Lijek Baqsimi je na osnovnoj listi lijekova HZZO-a, dakle za njega nema doplate u slučaju da zadovoljavamo indikaciju.

Službena indikacija za Baqsimi je RH-08, a ona glasi: 
"Za liječenje teške hipoglikemije u odraslih, adolescenata i djece u dobi od 4 ili više godina sa šećernom bolešću".

Dakle, nigdje ne piše da je neophodna preporuka dijabetologa. Ono što je posebno zanimljivo je činjenica da bi na Baqsimi teoretski mogla ostvariti pravo i osoba s tip 2 dijabetesom koja uopće ne koristi medikamente koji bi ju mogli dovesti u hipoglikemiju. No, to je detalj koji će HZZO vjerojatno uskoro ispraviti.

Potencijalni problemi u ljekarni

S obzirom da je Baqsimi novi lijek, logično je da mnoge ljekarne još ne znaju da postoji, a skoro sigurno ga nemaju na lageru.

Najvjerojatnije će ga trebati naručiti od veledrogerije, a ako kažu da ne mogu; napravite se pametni i zamolite ih da kontaktiraju veledrogerije „Medika“ ili „Medical Intertrade“ koje će im rado isporučiti Baqsimi.  Ili izađite van i potražite ozbiljniju ljekarnu.

Ljekarna DiabPharm na Vuku Vrhovcu u Zagrebu već ima na lageru Baqsimi, a imaju i jako važnu demo verziju iz prošlog članka Važna sigurnosna obavijest.

Zaključak

Zahvaljujući tome što je HZZO uvrstio ovaj lijek na osnovnu listu lijekova, život obitelji i osoba s dijabetesom je i u Hrvatskoj sigurniji i kvalitetniji!

HZZO Ravnatelj u čije su vrijeme ostvareni najveći pomaci za tip 1 dijabetičare

HZZO ravnatelj u čije su vrijeme ostvareni najveći pomaci za tip 1 dijabetičare

Hvala Udruzi Cukrići, Zagrebačkom dijabetičkom društvu, HZZO-u i svima uključenima u ovaj veliki uspjeh!

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: