Davor Skeledžija

Važna sigurnosna obavijest za sve sadašnje i buduće korisnike Baqsimija!

27/11/2022

Ako ne živite ispod kamena, onda znate da je naš dragi HZZO uvrstio revolucionarni glukagon na inhaliranje na osnovnu listu lijekova i da krećemo od 1.12.2022. Hvala HZZO!

USPJEH – glukagon bez igle je na osnovnoj listi lijekova HZZO-a!

Iako to nije nigdje eksplicitno traženo, kada od svog liječnika obiteljske medicine zatražite eRecept, možda će vas poslati po preporuku dijabetologu. To i nije toliko loše budući da bi svi dijabetolozi u sklopu tzv. farmakovigilancije kod sebe trebali imati demo verzije Baqsimi pumpice za edukaciju! Ako vas zanima što se krije iza kompliciranog pojma farmakovigilancija, ovdje je definicija.

Zašto je važna demo verzija Baqsimi pumpice?

Ono najvažnije što morate znati, a zbog čega bi mogli teško nastradati u trenutku dok vaše dijete gubi bitku za svoj život jest činjenica da je lijek Baqsimi jednokratan!

Nipošto nemojte veselo krenuti iz ljekarne sa svojim novim lijekom i onda maknuti zaštitnu foliju i nedajbože testirati Baqsimi!

Ako napravite ovu ključnu pogrešku, u trenutku kada ćete se vi ili vaše dijete nalaziti u po život opasnoj situaciji - u rukama ćete imati beskorisnu, a vjerojatno i praznu pumpicu! Jedina doza sadržaja u spremniku bit će odavno izgubljena!

Pogledajte ovaj odličan video koji traje samo minutu i pol da budete maksimalno educirani:

Ispišite si upozorenje

Ako slučajno uspijete preskočiti dijabetologa, što nije preporuka, svakako pogledajte gornji video i pročitajte službene „Upute za uporabu i karticu upozorenja za bolesnike“. Uputa na zadnjoj stranici sadrži i odlično sigurnosno upozorenje u boji koje možete ispisati! Vaše dijete ga može imati uvijek uz sebe ili ga možete predati osobama koje su zadužene za njegovu sigurnost!

Zaključak

Hvala HZZO-u na uvrštenju ovog lijeka na osnovnu listu lijekova. Ovaj lijek znači svemir brojnim roditeljiima djece s dijabetesom kao i osobama koje su pretjerano sklone hipoglikemijama ili ih se jako bolje. Zahvaljujući svemu tome mogu imati lošu regulaciju šećera i lošiju kvalitetu života. Ovaj lijek bi im mogao pomoći.

Sretno!

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Djeca: