Davor Skeledžija

Koje inzuline ćemo od sutra nadoplaćivati?

23/12/2020

Odmah na početku naglašavam da smo mi s dijabetesom tip 1 dobro prošli. Također, moram zahvaliti na fantastičnoj podršci iz Srbije. Dobili smo nekoliko poruka podrške i nade da ćemo mi, kao i Srbi, jednom imati sve inzuline bez doplate.

Mijenjaju se pravila igre za 3 inzulina i nije kraj svijeta

Najvažnija vijest je da se stanje neće bitno promijeniti i da barem mi (tip 1), možemo biti zahvalni HZZO-u što je donekle uvažio preporuke kompletne struke (bez doplate za tip 1) i da ćemo nastaviti slično kao i ranije.

Tresiba – Novo Nordisk
Nadoplata za Tresibu sa 43,37 kn raste na 49,79 kn za sve osobe s dijabetesom tip 1 i tip 2 na bazal-bolus terapiji. O tome ovdje, a ako ste štreber i želite se unaprijed osigurati da vam u ljekarni zabunom ne uzmu preveliku doplatu za Tresibu (da moguće je) pročitajte ovaj članak.

Fiasp – Novo Nordisk
Nadoplata za Fiasp raste s 0 kn na 15,18 kn, ali samo za pakiranje u jednokratnim penovima, dok je FIASP u ampulama i dalje bez doplate! Ako vam je 15,18 kn puno, tražite izabranog liječnika opće medicine da vam ispiše recept za FIASP u ampulama i doznaku za višekratni NovoPen Echo (HZZO šifra: 032118080202). Echo je odličan injektor koji pamti zadnju dozu inzulina i vrijeme davanja, a moguće je uzimati i pola jedinice. Taj pen je na HZZO-ovoj Osnovnoj listi pomagala, dakle bez doplate i na njega imate pravo svake 3 godine.

Lantus – Sanofi-Aventis
Za ovaj inzulin u staklenim ulošcima uvodi se doplata u iznosu od 6,43 kn. ALI, onaj u jednokratnim penovima (SoloStar) i dalje ostaje bez nadoplate!! 😊 😊 Osim toga, doplate za moderniji Toujeo ostaju iste kao i ranije - 0kn za tip 1 tj. kompletnu Basal Bolus Terapiju (BBT).

Doplatom na staklene uloške za Lantus, Sanofi je očigledno odabrao obrnutu strategiju od Novo Nordiska koji će imati nadoplatu za jednokratne penove. Utješna je informacija da staklene uloške  uz nadoplatu koristi zanemarivi broj osiguranika HZZO-a.

Time smo završili listu loših vijesti za osobe s tip 1 dijabetesom

Napomenimo još da je tvrtka Lilly svojim inzulinima Humalog i Abasaglar uspjela dovoljno spustiti cijenu kako uopće ne bi završili s doplatom za osobe s dijabetesom tip 1. Dobra vijest je da je i onima koji su nadoplaćivali Abasaglar (Tip2 na BOT-u) doplata pala sa 80kn na 70kn! Nadamo se da će Lilly-ju to biti poticaj da konačno počnu ozbiljno raditi i na dolasku njihovog superbrzog inzulina Lyumjev, koji imamo na testiranju 😊

Što je s dijabetesom tip 2 i doplatama inzulina?
Ako imate dijabetes tip 2 i uzimate inzulin više puta dnevno, možda se možete prikrpati nama s tipom 1 i imati ovakve doplate kakve mi imamo. Pažljivo proučite tekst Moraju li dijabetičari tip 2 doplaćivati inzulin?.

Zaključak
Gledajući sebično i samo iz perspektive osoba s dijabetesom tip 1 – čak bismo mogli i čestitati HZZO-u. Snižavanjem otkupnih cijena inzulina uspjet će uštedjeti određeni novac zdravstvenom proračunu, a istovremeno se to neće prelomiti na nama s dijabetesom tip 1. Pored svih drugih dobrih stvari koje su nam se u proteklom periodu dogodile – mislim da možemo odahnuti barem godinu dana.

Što se tiče osoba s dijabetesom tip 2 na bazalnoj terapiji, stvarno mi je teško pohvatati sve oblike terapije koje imaju na raspolaganju, ali čini mi se da kreću različita poskupljenja za tip 2... S druge strane, na Osnovnoj listi (bez doplate) su za tip 2 opstali moderni Ryzodeg i Ozempic, a tu je Trulicity koji se uzima samo jednom tjedno, Lyxumia, Byetta (555 kn!), itd.

Tu će analizu morati napraviti netko upućeniji.

Sretno nam bilo.

reference:
Nova Dopunska HZZO lista lijekova:  https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2020_12_137_2623.html  
Nova Osnovna  HZZO lista lijekova:    https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2020_12_137_2622.html

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: