Davor Skeledžija

Liumjev: u Hrvatskoj je registriran drugi ultrabrzi inzulin!

02/06/2020

Ako imalo posjećujete ovaj portal, vrlo dobro znate da je u Hrvatskoj dostupan ultrabrzi inzulin FIASP. Isto tako znate da je FIASP jedini takav inzulin – za sada.

O konkurentskom Liumjevu već je bilo riječi u tekstu koji je objavljen u veljači: Lillyjev novi superbrzi inzulin na korak do tržišta EU! Tamo je spomenuto i istraživanje koje dokazuje da je riječ o stvarno brzom inzulinu te sam predvidio da ga vjerojatno nećemo dugo čekati u Hrvatskoj.


Evo Liumjeva na HALMED-u 🙂
Prvi korak za dolazak nekog lijeka u Hrvatsku njegova je registracija u HALMED-u (Hrvatska Agencija za Lijekove i MeDicinske proizvode). Iako registracija sama po sebi nije komplicirana otkako smo dio Europske unije – sada su sve prepreke za početak pregovora sa HZZO - uklonjene.

Drugim riječima, s velikom sigurnošću možemo očekivati da uskoro slijedi zahtjev od Lilly Hrvatska za uvrštavanjem ovog lijeka na A listu HZZO-a. DA, onu bez doplate. 🙂 Ako je Novo Nordisk HZZO-u na kraju ponudio Fiasp po istoj cijeni kao stariji NovoRapid, vjerojatno će i Lilly svog novog konja za utrku učiniti cjenovno konkurentnim.

Humalog – stariji brat Liumjev-a @1derfultype

Humalog – stariji brat Liumjeva @1derfultype

Zaključak
Na listi HZZO-a već postoji cijela paleta brzih inzulina (NovoRapid, Humalog, Apidra, Fiasp, Actrapid, Humulin R…), što znači da bi se površnim promatranjem situacije moglo zaključiti da je Liumjev samo nova pčela u košnici. No, sada znamo da je riječ o tek drugom inzulinu s ultrabrzim djelovanjem (Ultra Rapid Lispro), što znači da u toj kategoriji inzulina zaista nema gužve. Stoga je više nego jasno da će dolazak Liumjeva puno značiti onima kojima je potreban brži inzulin i nisu se najbolje snašli s Fiaspom, ali ni s drugim starijim inzulinima.

Također, ne zaboravite da mnogi naši dijabetolozi i nutricionisti uporno slijede zastarjele poreporuke o konzumaciji pretjeranih količina ugljikohidrata, ignoriraju čak i najnovije ADA-ine preporuke. Stoga mnogim osobama s dijabetesom ovako brzi inzulini mogu biti ključni za izbjegavanje visokih šećera nakon obroka (engl. postprandial hyperglycemia).

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije HZZO: