Liumjev: u Hrvatskoj je registriran drugi ultrabrzi inzulin!

Ako imalo posjećujete ovaj portal, vrlo dobro znate da je u Hrvatskoj dostupan ultrabrzi inzulin FIASP. Isto tako znate da je FIASP jedini takav inzulin – za sada.

O konkurentskom Liumjevu već je bilo riječi u tekstu koji je objavljen u veljači: Lillyjev novi superbrzi inzulin na korak do tržišta EU! Tamo je spomenuto i istraživanje koje dokazuje da je riječ o stvarno brzom inzulinu te sam predvidio da ga vjerojatno nećemo dugo čekati u Hrvatskoj.


Evo Liumjeva na HALMED-u 🙂
Prvi korak za dolazak nekog lijeka u Hrvatsku njegova je registracija u HALMED-u (Hrvatska Agencija za Lijekove i MeDicinske proizvode). Iako registracija sama po sebi nije komplicirana otkako smo dio Europske unije – sada su sve prepreke za početak pregovora sa HZZO – uklonjene.

Drugim riječima, s velikom sigurnošću možemo očekivati da uskoro slijedi zahtjev od Lilly Hrvatska za uvrštavanjem ovog lijeka na A listu HZZO-a. DA, onu bez doplate. 🙂 Ako je Novo Nordisk HZZO-u na kraju ponudio Fiasp po istoj cijeni kao stariji NovoRapid, vjerojatno će i Lilly svog novog konja za utrku učiniti cjenovno konkurentnim.

Humalog – stariji brat Liumjev-a @1derfultype
Humalog – stariji brat Liumjeva @1derfultype

Zaključak
Na listi HZZO-a već postoji cijela paleta brzih inzulina (NovoRapid, Humalog, Apidra, Fiasp, Actrapid, Humulin R…), što znači da bi se površnim promatranjem situacije moglo zaključiti da je Liumjev samo nova pčela u košnici. No, sada znamo da je riječ o tek drugom inzulinu s ultrabrzim djelovanjem (Ultra Rapid Lispro), što znači da u toj kategoriji inzulina zaista nema gužve. Stoga je više nego jasno da će dolazak Liumjeva puno značiti onima kojima je potreban brži inzulin i nisu se najbolje snašli s Fiaspom, ali ni s drugim starijim inzulinima.

Također, ne zaboravite da mnogi naši dijabetolozi i nutricionisti uporno slijede zastarjele poreporuke o konzumaciji pretjeranih količina ugljikohidrata, ignoriraju čak i najnovije ADA-ine preporuke. Stoga mnogim osobama s dijabetesom ovako brzi inzulini mogu biti ključni za izbjegavanje visokih šećera nakon obroka (engl. postprandial hyperglycemia).

Sretno nam bilo.


Još iz kategorije HZZO:

Newsletter Powered By : XYZScripts.com