Davor Skeledžija

Svjetski dan dijabetesa u doba korone – što se dobro dogodilo?

14/11/2020

Mislim da će vas oduševiti informacija kako su gotovo svi hrvatski mediji prihvatili inicijativu da se nešto pozitivno napiše o dijabetesu u Hrvatskoj povodom Svjetskog dana dijabetesa. Na portalu smo saželi svašta dobrog i brojne medijske kuće su to prihvatile.

Kako bi priča bila što potpunija, evo sve na jednom mjestu. Glavna zvijezda jest HZZO, ali ima toga još 😊

1) Uvođenje eDoznaka za medicinska pomagala!
Na samom početku korone HZZO je uveo eDoznake za pomagala, čime je značajno povećana sigurnost i kvaliteta života dijabetičara (i ostalih kroničnih bolesnika) jer više ne moraju ići obiteljskim liječnicima po komad papira.
https://www.nainzulinu.com/hzzo/hzzo-uvodi-edoznake/
https://www.nainzulinu.com/hzzo/edoznaka-za-pomagala-kako-je-protekao-prvi-dan-u-praksi/

2) HZZO trajno maknuo zabranu isporuke medicinskih pomagala na kućnu adresu!
Nakon što pacijent s obiteljskim liječnikom telefonom (aplikacijom ili e-mailom) ishoduje eDoznaku za pomagalo, isporučioci pomagala sada smiju isporučiti na kućnu adresu pacijenta pomoću kurirske službe. Mnogi isporučioci su prihvatili tu mogućnost i bez dodatne naknade šalju pacijentima igle, lancete, trakice, senzore, pomagala za stomu i ostala pomagala.
https://www.nainzulinu.com/advocacy/hzzo-ukinuo-zabranu-isporuke-pomagala-na-kucnu-adresu/

3) Isporuka lijekova na kućnu adresu!
Iako je isporuka lijekova na kućnu adresu zakonom zabranjena, Hrvatska ljekarnička komora ja pokrenula vrijedan projekt "Pozovi za zdravlje", gdje volonteri medicinske naobrazbe (ili studenti odgovarajućeg smjera) u vrijeme pandemije isporučuju lijekove (npr. inzulin) na kućnu adresu!
https://www.hck.hr/novosti/hck-i-hrvatska-ljekarnicka-komora-u-projektu-pozovi-za-zdravlje/10330

4) Popularizirane su A5 uputnice!
Riječ je o tzv. telemedicini gdje se obiteljski liječnik konzultira o vašem dijabetesu sa specijalistom dijabetologom bez potrebe za odlaskom i pregledom u ordinaciji. Na taj način pacijent bez izlaska iz kuće, telefonskom konzultacijom s liječnikom, može dobiti službenu preporuku za promjenu ili uvođenje neke nove terapije. Obiteljski liječnik mu po dobivanju takve preporuke od specijaliste slobodno može pisati nove eRecepte ili eDoznake koje će pokriti HZZO.
https://www.nainzulinu.com/tehnologija/ne-mozete-otici-do-dijabetologa-postoji-rjesenje/

5) Smanjena doplata na inzulin!
U Hrvatskoj su za tip 1 dijabetičare inzulini bez doplate, svi osim jednog (Tresiba). Doplata za Tresibu i dalje postoji, ali je tri puta niža:
https://www.nainzulinu.com/inzulini/i-to-smo-docekali-cijena-tresibe-sluzbeno-ide-dolje-3x/

6) Došla je konkurencija sa senzorima za bezbolno i kontinuirano mjerenje glukoze!
Donedavno su u Hrvatskoj bili prisutni samo Libre senzori preko osiguranja, HZZO je prihvatio još jedan zahtjev za uvrštenje na A listu konkurentnih Medtrum senzora po vrlo korektnim indikacijama (preduvjetima)
https://www.nainzulinu.com/cgms-fgms/medtrum-s7-jos-jedan-cgm-senzor-na-hzzo-listi/

7) Povećana prava na sustav za automatsku isporuku inzulina putem pumpe i senzora
Ovo je najmodernija tehnologija za isporuku inzulina. Kada npr. djetetu prijeti opasan pad šećera u krvi i gubitak svijesti, inzulinska pumpa uz senzor to može predvidjeti i prekinuti isporuku inzulina! Na taj način se zaustavlja pad šećera i dramatično smanjuje mogućnost pada djeteta u dijabetičku komu koje može biti opasna po život. Donedavno su pravo na ovaj sustav imala samo djeca do 8 godine starosti, a sada je ta "dobna diskriminacija" potpuno maknuta! I dalje je HZZO ostavio određene indikacije (preduvjete), ali realne i korektne sukladno preporukama struke
https://www.nainzulinu.com/hzzo/hzzo-sluzbeno-povecana-su-prava-na-enlite-senzore.

8) Povećana prava osobama s tip 2 dijabetesom na GLP-1
Osobe s tip 2 dijabetesom od nedavno imaju olakšane preduvjete za ostvarivanje prava na moderne GLP-1 lijekove koji pomažu u regulaciji šećera, smanjenju tjelesne mase, a neki čak i dodatno štite srce (kardio-protektivni element)

Zaključak
Iako prostora za napredak uvijek ima (npr. dolazak inzulinskih pumpi na A listu pomagala), vjerujem da mi osobe s tip 1 dijabetesom možemo imati razloga za zadovoljstvo. Možemo argumentirano tvrditi da vrlo malo, a ponegdje i uopće ne zaostajemo za razvijenim svijetom.

Ako još niste, upalite zvučnike i pogledajte ovaj nevjerojatan video iz Osijeka koji će vas dirnuti duboko u srce:

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Izdvojeno: