Davor Skeledžija

Ne možete otići do dijabetologa? Postoji rješenje!

21/03/2020

U doba krize vrijede pravila koja prije mjesec dana nisu vrijedila. Ako su neki liječnici i mislili da je „telemedicina“ nešto daleko i prenapuhano, danas to više ne misle. Danas su presretni ako mogu posao obaviti bez rizika po vlastito zdravlje, a kao što naslov kaže – postoji način.

Recimo da vam nešto s dijabetesom ne štima (tip 1 ili tip 2). Recimo čak i da ste bili lijeni i neodgovorni te niste ništa poduzimali, ali evo sad baš u vrijeme krize imate vremena i htjeli biste nešto popraviti. Otići do izabranog liječnika nije jednostavno, a kod specijaliste, npr. dijabetologa, još teže. Što možete napraviti?

A5 uputnica – liječnica u ordinaciji opće medicine, specijalist u svojoj bolnici, a pacijent kod kuće

Ako vam s dijabetesom nešto ne štima, o tome možete izvijestiti osobno, pa čak i telefonom, onoga koga dobro poznajete – svog izabranog liječnika! Ono čega je važno biti svjestan je da izabrani liječnik ima uhodanu metodu savjetovati se o vašem problemu direktno sa specijalistom kojem je ova konzultacija potom plaćena od strane HZZO-a!

Da, činjenica je da doma nemate laboratorij za vađenje krvi, ali isto tako je činjenica da se puno toga može i bez biokemijskog laboratorija. Znate opisati kako se osjećate i bilježite razine šećera u urinu, krvi ili sa senzorima? Te informacije mogu biti dovoljne kako bi vaš liječnik nakon konzultacije sa specijalistom unaprijedio vašu terapiju! Zar ne?

Pogledajte kako se na Rebru radi

Pogledajte kako se na Rebru radi

Rebro nije jedino! U Zavodu za endokrinologiju u Kliničkom bolničkom centru Sestre Milosrdnice također rade na sličan način. Prof. Milan Vrkljan kaže da je kod njih ova priča uhodana, postoji službeni broj i e-mail na koji se javljaju i pacijenti i izabrani liječnici. Tel: 01/3787-111, e-mail: [email protected].

U Dubravi su bili toliko napredni da imaju i zasebnu internet stranicu www.endokrinologija.com na kojoj je dostupan kontakt formular, kao i email adresa [email protected] . Hvala dijabetologinji Maji Cigrovski na ovim informacijama koje će razveseliti sve pacijente KB Dubrava i šire.

Endokrinologinja Anela Novak iz KBC Split kaže da imaju službenu e-mail adresu gdje također odgovaraju na sve upite: [email protected].

Prof. Dubravka Jurišić Eržen nas je informirala da je ovakva podrška za dijabetes u KB Rijeka dostupna putem telefona 051/658-187 ili e-maila [email protected]

KBC Osijek također uredno funkcionira sa A5 uputnicama, štoviše, ako netko ima "krivu" uputnicu, nju konveriraju u A5 kaže doc.dr.sc. Silvija Canecki-Varžić. Izvješća kontrole glikemije se mogu slati na fax. 031/512-191 ili na bolnički e-mail liječnice s koje je pacijent naručen na pregled.

Najegzotičnija mogućnost nam stiže iz Opatije od dijabetologinje Tamare Turk Wensveen! Tamo djeluje Thalassotherapia koja je prije 2 tjedna pokrenula e-savjetovanje na adresi [email protected] te već uredno komuniciraju i sa bolesnicima i sa liječnicima opće medicine! Dominantno rade s A5 uputnicama, no postoje i oni koji već imaju D1 uputnice pa im nova nije potrebna za kontrolnu konzultaciju.

Ovo su informacije prvenstveno za odrasle, djeca s dijabetesom i njihovi roditelji uglavnom prilično dobro i intenzivno komuniciraju sa svojim pedijatrima dijabetolozima.

Ukoliko ima još bolnica koje su se prilagodile krizi na ovaj način - molim da se jave, kontakt info@nainzulinu.com.

Ukoliko ima još bolnica koje su se prilagodile krizi na ovaj način - molim da se jave, kontakt [email protected].

Naravno, specijalist može zaključiti i da telemedicina više nije dovoljna i da morate doći na pravi pregled, no isto tako može zaključiti da običnom promjenom terapije možete poboljšati svoju samokontrolu! Ako je potrebno, potom vam izabrani liječnik može izdati e-Recept i u prvoj ljekarni podižete svoj lijek. Zvuči kao znanstvena fantastika? Uopće nije.


HZZO je odavno osigurao infrastrukturu za ovu „znanstvenu fantastiku“ i uredno podmiruje sve njene troškove, hvala HZZO. To što se do sada A5 možda nije previše koristila, ne znaći da baš sada, u vrijeme krize, neće dobro doći. Možda baš sada A5 uputnica HZZO-a doprinese smanjenju širenja korona virusa - nije li tehnologija baš tome i namijenjena?

Pokušajte i sretno!

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije HZZO: