HZZO ukinuo zabranu isporuke pomagala na kućnu adresu!

Upravno Vijeće HZZO-a je na svojoj Sjednici 29.6., odlučilo da više neće zabranjivati isporuku pomagala na kućnu adresu! Time će se ugroženim skupinama, onima u udaljenim sredinama i na otocima, značajno i trajno popraviti kvaliteta života.


Nije problem maknuti zastarjelu zabranu iz Pravilnika? – KRIVO
Ako ste pomislili da micanje ove zabrane nije problem jer je takva isporuka dozvoljena skoro svuda u EU i sukladna je Zakonu RH – jako ste u krivu. Ovom naprednom prijedlogu se suprotstavila cijela armada ljekarnika i njihovih udruženja, suprotstavile su se velike i moćne veledrogerije kao što su Medika i Medikal Intertrade koje su 2018. godine zajedno ostvarile više od 4.5 milijardi kuna prihoda! Biste li se vi prestrašili? Ja bi.

Medikal Intertade i Medika – godišnji prihodi
Medikal Intertade i Medika – godišnji prihodi. Možda su sada shvatili da je došlo novo vrijeme i da mu se mogu prilagoditi, pa možda i povećati prihode.

I nemojte misliti da su ljekarne i veledrogerije glupe, da su otvoreno izjavile da će „možda manje zarađivati“ jer će npr. uvoznici moći direktno slati pomagala pacijentima. Nipošto se nije bilo lako suprotstaviti njihovim argumentima od kojih su neki bili bolji, a neki prozirni. Ipak, HZZO je na čelu s Lucianom Vukelićem, Upravnim vijećem i Teom Strbad – upravo to učinio, suprotstavio se. Kada netko izjavi da je HZZO tu zbog velikih farmaceutskih kuća, a ne pacijenata – sjetite se ovog napretka.


Što se ustvari dogodilo, a što nije?
Nemojte misliti da sada odjednom imate bezuvjetno pravo na besplatnu isporuku pomagala na kućnu adresu – jer to nije točno. Sada različite ljekarne i specijalizirane prodavaonice (među njima i uvoznici) mogu, ako to žele i ako im uvjeti dozvoljavaju – isporučiti vaše HZZO pomagalo na kućnu adresu. Nitko ih na to ne obvezuje, ali imaju priliku koju su neki i iskoristili.

Tko će platiti isporuku pomagala na kućnu adresu?
HZZO sigurno neće – i to je u redu. HZZO vam i dalje garantira sigurnu i besplatnu isporuku pomagala u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama. Štoviše to je njihova preporuka. Dakle, ako ste zdravi i pokretni, ako/kada vam ne prijeti zaraza Covidom-19 – posjetite svoju ljekarnu ili specijaliziranu prodavaonicu i osobno preuzmite svoje igle, senzore, trakice i ostalo.

Nadalje, dosadašnja praksa je pokazala da oni koji isporučuju pomagala na kućnu adresu sukladno privremenoj dozvoli – to rade bez doplate 😊  No, činjenica je da je to realan trošak i možda će ga u jednom trenutku početi naplaćivati, što je također logično. Ova situacija koju imamo danas je neusporedivo bolja od one kada smo imali eksplicitnu zabranu.

Ne zaboravite da je HZZO nedavno omogućio i e-Doznake za pomagala koja također dramatično povećavaju kvalitetu života.

Zaključak
Vjerujem da je svakoj osobi s dijabetesom jasno da je i dalje najbolje pomagala podizati tamo gdje ste ih i ranije podizali. Fizička aktivnost i svjež zrak su korisni sa svačiju regulaciju dijabetesa.

Ipak, jasno je da ne žive svi u sredinama gdje su specijalizirane prodavaonice, pa i ljekarne, široko dostupne. Jasno je da nas ima starih i nemoćnih ili da ćemo to postati; da smo ponekad bolesni. Takve osobe sada imaju novu kvalitetu života i novu sigurnost, imaju mogućnost koju će oduševljeno pozdraviti!


Hvala HZZO-u što se (uz našu pomoć) – suprotstavio moćnicima i omogućio nam bolju dostupnost „svojih“ pomagala i veću kvalitetu života svojim osiguranicima.

Pored nekoliko vrhunskih liječnika i liječničkih stručnih društava, ove udruge i savezi pacijenata su tražili i dobili mogućnost isporuke pomagala na kućnu adresu:

Koalicija Udruga u Zdravstvu
www.kuz.hr
Udruga Hrvatskih pacijenata
www.udrugahrvatskihpacijenata.hr
Hrvatski Savez Slijepih
www.savez-slijepih.hr
Savez društava multiple skleroze Hrvatske
www.sdmsh.hr
Savez udruga oboljelih od Stoma-e
www.ilco.hr
Zagrebačko dijabetičko društvo
www.zadi.hr
Udruga oboljelih od Multiple Skleroze: MS TIM HRVATSKA
www.mstim.hr
Udruga dijabetičara Mellitus Rijeka
www.mellitus-rijeka.hr
Udruga djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja – Cukrići Zadar
www.cukrici-zadar.hr
Udruga osoba s invaliditetom Križevci
www.uik.hr
Udruga malih dijabetičara “MaDi” Osijek
www.madi.hr
Udruga Međimurski slatkiši
www.medimurskislatisi.hr
Slatki život Đakovo
Facebook stranica

p.s. U ovim Narodnim Novinama je objavljena odluka, a ovdje je okončano savjetovanje HZZO-a s javnošću .


Još iz kategorije Advocacy: