Davor Skeledžija

Medtrum S7 – još jedan CGM senzor na listi HZZO-a!

28/05/2020

Republika Hrvatska je, nakon skoro dvije godine od dolaska Librea, dobila konkurentski senzor na listi pomagala  koja su dostupna preko HZZO-a! Ovaj ima i alarme, zove se Medtrum S7, a zastupnik za Hrvatsku je tvrtka Bauerfeind. Odluku o dolasku Medtruma upravo je potvrdilo Upravno vijeće HZZO-a i trebala bi stupiti na snagu vrlo brzo, po objavi u Narodnim novinama.


Pročitajte osvrt koji je napisala Doris.

Sve informacije o Medtrum S7 rtCGM-u s alarmima možete pronaći na stranici www.mojMedtrum.com, no ukratko:

 • alarmi nas mogu upozoriti na hipoglikemiju čak i prije negoli se dogodi,
 • za očitavanje šećera koristimo Android ili iPhone mobitel na koji instaliramo aplikaciju EasySense,
 • potrebno je odraditi 1 kalibraciju krvlju dnevno,
 • roditelji mogu udaljeno pratiti šećere svoje djece na jednostavan način pomoću aplikacije za mobitel pod nazivom EasyFollow!
 • Medtrum S7 sustav sastoji se od:
  • senzora koji traje 14 dana,
  • transmitera koji se pričvršćuje na senzor i šalje Bluetoothom podatke na mobitel,
  • mobitela koji vam (naravno) neće kupiti HZZO, već vi sami.


Pročitajte iskustvo male Dije.

Indikacije su iste kao i za Libre – dakle, vrlo su korektne prema osobama s dijabetesom tip 1. Znamo da Libre ide od 4 godine, a...

odlična je vijest da Medtrum S7 mogu koristiti djeca od samo 2 godine starosti

...i još ih roditelji mogu udaljeno pratiti.

Indikacije za Medtrum S7 ovako izgledaju:

 1. djeca od navršene 2(!) do navršenih 18 godina života (nakon navršenih 18 godina života provodi se evaluacija o uspješnosti liječenja i procjena indikacije za daljnje korištenje),
 2. trudnice s dijabetesom tip 1 (i tip 2 ako su na inzulinu)
 3. slijepe osobe,
 4. bolesnici sa šećernom bolešću tip 1 na intenziviranoj terapiji inzulinom (4 i više doza inzulina) s dokazanom hipoglikemijom; prema podacima iz uređaja za očitavanje koncentracije šećera u krvi osigurane osobe i/ili laboratorijskom opremom pri pregledu kod bolničkog specijalista pedijatra, endokrinologa dijabetologa ili bolničkog specijalista interne medicine, endokrinologa dijabetologa ili bolničkog specijalista endokrinologije i dijabetologije u određenim zdravstvenim ustanovama.

Za sve gore navedene četiri kategorije osiguranih osoba, u bolničkim uvjetima, odnosno tijekom obrade u dnevnoj bolnici, pregleda u ambulanti ili tijekom bolničkog liječenja (se izdaje preporuka).

Godišnje ćete preko HZZO-a ostvariti pravo na: 26 senzora (kao Libre) i 4 transmitera. Uz to ćete na poklon od Bauerfeinda dobiti točno 100 trakica i 100 lanceta svaka tri mjeseca (poznato? 😉 ), dakle, svaku kalibraciju krvlju moći ćete uredno odraditi. Ne zna se još točno kojim aparatićem, ali vjerojatno jednim od ovih dvaju:

Što je još dobro?
Neslužbeno se još može doznati da bi se za oko 3 mjeseca u Hrvatskoj trebala pojaviti nova, naprednija inačica Medtrum senzora! Pretpostavljam da će biti još stabilniji i precizniji, a sigurno je da će transmiter biti tanji od ovog sadašnjeg – dakle, još su manje šanse da žulja u krevetu ili da ga otkinete udarivši o štok vrata. Vrlo mudro ga i dalje nazivaju Medtrum S7, kako ne bi morao prolaziti novu proceduru te će i dalje biti dostupan preko HZZO-a bez puno birokracije i gnjavaže.

Za usporedbu debljine: "Stari" i "novi" Medtrum

Za usporedbu debljine: „stari“ i „novi“ Medtrum

Zaključak
Ovo je velika stvar i za HZZO budući da sada više nitko ne može reći da je u Hrvatskoj na listi samo jedan stand-alone senzor pri tome insinuirajući na nekakvu "protekciju".

Abbott je, kao jedini dostupan sustav za kontinurano mjerenje preko nacionalnog osiguravatelja, imao skoro dvije godine da se učvrsti na vodećoj poziciji u Hrvatskoj. Odgojili su lijepi broj Hrvata koji vrlo dobro poznaju prednosti, ali i mane CGM tehnologije. Sada je došao novi igrač koji nudi i alarme te automatsko učitavanje podataka na internet, kao i iznimno jednostavnu mogućnost udaljenog praćenja šećera za roditelje. Osim toga, Bauerfeind je ovim probojem olakšao put na listu HZZO-a još nekim igračima u rtCGMS areni (Medtronic, Dexcom...). Stoga, čestitke i Bauerfeindu i HZZO-u na ovom uspjehu trebaju uputiti pacijenti, ali i poneki iz poslovnog svijeta.

Dobro došli u Hrvatsku! 🙂

P.S. Gore ste imali poveznice na iskustvo djeteta i iskustvo studentice s Medtrumom S7, a ovdje je iskustvo i starije osobe s dijabetesom tip 2. Osim toga, uskoro bi trebala zaživjeti još jedna značajna internetska stranica na hrvatskom nebu – www.cgm.hr

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: