Davor Skeledžija

HZZO službeno: povećana prava na Enlite senzore!

03/04/2020

Iako je tada sve bilo neslužbeno, ogroman interes i val oduševljenja izazvao je članak HZZO: najnaprednija tehnologija uskoro na A listi! Informacije objavljene na ovom portalu prilično su sigurne, čak i kada su neslužbene, a tako je bilo i s ovom. No, sada je naša priča objavljena i u Narodnim novinama i više je nego u skladu s najavom ravnatelja HZZO-a, dr. Luciana Vukelića povodom Svjetskog dana dijabetesa! Detalji su dostupni u članku: Svjetski dan dijabetesa – što je tko rekao.

Važno je stalno ponavljati da se sve ovo odnosi na Enlite senzore koji se spajaju s Veo i 640G inzulinskim pumpama. Libre obožavatelji na igli - slobodno nastavite sa svojim životima. 😉

Do sada su mnogi vjerojatno dobili e-mail od Mediliga s novostima, stoga ćemo ih samo kratko ponoviti. Ovdje će fokus biti malo dublji – obradit ćemo što smo „dobili“, a što „izgubili“. Važno je da budete svjesni da je usprkos plusevima i minusima iznesenima u ovom tekstu – vrijeme da otvorite šampanjac ili neko dobro vino. Ako članak bude predug – slobodno ga preskočite i odmah po kvalitetnom vinu. 😊


Sjednica Povjerenstva HZZO-a na kojoj je donesena preporuka za povećanje naših prava bila je posljednja (!). Da se nešto tu zakompliciralo – svega ovoga ne bi bilo još dugo, a možda i nikad. Sjednica Upravnog vijeća, gdje je potvrđena ova preporuka, bila je krizna i telefonska. Srećom, sve je potvrđeno, uključujući i eDoznaku. Zbog korona ludila su mogli su odustati i imati dobar izgovor, ali nisu – hvala HZZO!

Šta se sve dobroga sa SAP-om dogodilo? I više nego što smo se nadali
HZZO, ne samo da je maknuo dobnu diskriminaciju iz indikacije 305, već je cijela indikacija malo „pretumbana“, ali u korist pacijenata! 😊 Da su samo maknuli dobno ograničenje od 8 godina, vi s nestabilnim šećerima i čestim hipoglikemijama morali biste dodatno ugrožavati svoje zdravlje tjerajući HbA1c iznad nezdravih 7,5 %. Srećom, struka i  HZZO su odlučili da je to nepotrebno!

Nova indikacija 305 koja se odnosi na Enlite senzor i pripadajući transmiter sada glasi:
„Za osigurane osobe koje boluju od šećerne bolesti i primaju inzulin putem inzulinske pumpe te i dalje imaju:

  • učestale, neprepoznate i noćne hipoglikemije;
  • neosjetljivost na hipoglikemije zbog čega bolesnici ne prepoznaju simptome ni tijekom dana ni tijekom noći;
  • velike oscilacije glikemije, nezadovoljavajuću metaboličku kontrolu bolesti (HbA1c>7,5%);
  • alergije na druge vrste senzora;
  • osobitu sklonost nastanku hipoglikemija zbog pridruženih bolesti ili aktivnosti kojima se bave (aktivni sportaši);
  • djeci sa intelektualnim poteškoćama, zbog čega ne mogu prepoznati niti upozoriti na simptome hipoglikemije;
  • tijekom prekoncepcije kako bi se postigla što bolja regulacija prije trudnoće i tijekom trudnoće kako bi se na vrijeme prepoznale i izbjegle jake hipoglikemije.

I dalje je visok HbA1c indikacija za pravo na ovu tehnologiju, ali očigledno postoje i druge vrlo logične indikacije. Najvažnije od svega je da ih je HZZO-u predložila dijabetološka struka, što znači da se radi onako kako treba, po PS-u (Pravilima Struke)!

A što je loše?
Napisavši sve gornje stvarno zaslužene hvalospjeve, imam pravo pisati i o manje dobrim stvarima tj. izazovima koji su pred nama. Ponavljam, kada podvučemo crtu – sve je ovo ogroman napredak u svakom smislu te riječi i očekivati još nešto u ovom trenutku bilo bi stvarno bezobzirno i neodgovorno.

Premalo Enlite senzora
Ukupno godišnje imamo pravo na 40 senzora, a svaki službeno traje 6 dana. Dakle, pokriveni smo s (40x6) 240 dana u godini koja ima 365 dana. To nije iz prsta isisano, na tu količinu senzora trenutno imaju pravo i bogatiji Slovenci. Oni će to ispraviti 1. 6., a u nekom trenutku ćemo nadam se i mi, npr. kada se vidi koliko je korona uništila Republiku Hrvatsku i malo se financijski oporavimo.

Važno je napomenuti da, uz senzore, svake godine imate pravo još i na punjivi odašiljač (transmiter) koji u redovnoj prodaji košta 3463 kn. Ali, to nije sve, posebno me veseli što još ostvarujete pravo i na 1475 trakica te isto toliko lanceta godišnje i još k tome možete birati proizvođača trakica po vlastitom ukusu. Dobrodošla pomoć „trakičarima“ koji su izgubili oko 5000 korisnika koji su prešli na Libre.

Ali, ni to nije sve. Iz osobnog iskustva znam da će mnogi od nas biti u stanju produljiti Enlite senzore za duplo. To nije formalno odobreno, ali ako vaše tijelo neće odbacivati senzore prerano, umjesto 240 dana u godini – bit ćete pokriveni 480 dana. 😊 Portal naInzulinu.com, kao i do sada, ne preuzima nikakvu odgovornost od mogućih problema u slučaju da ovo pokušate kod kuće. Proceduru je opisao mladi Bruno Talan u svom starom članku:


Ali, ni to nije sve. Nedostajuće senzore možete dokupiti i na webshopu Mediliga po cijeni od 226 kn/kom., ali ako nemate toliko novaca i spremni ste na rizik, postoji i njemački oglasnik www.eBay.de. Upravo sam s njemačkog eBay-a naručio paket od 5 Enlite senzora (pred istek roka trajanja), koji su me zajedno sa DHL poštarinom koštali 100 €! Dakle, jedan senzor s dostavom stoji 152 kn i malo grižnje savjesti s obzirom na to da time vrlo vjerojatno kršim Zakon o medicinskim proizvodima. Zato ovo nije savjet ni preporuka, samo pišem "za frenda".

Nažalost, ideja da se uslijed premalo senzora prebacite na kraju godine na Libre ne dolazi u obzir... Ako ništa drugo, onda zato što je jasno definirano da po doznaci možete dobiti 10 Enlite senzora svaka tri mjeseca. Dakle, ako za zadnje tromjesečje pokušate doći do Librea, nećete moći dobiti zadnju rundu od 10 Enlite senzora (… ili će vaš izabrani liječnik "pobrati" lijepu kaznu od HZZO-a).

Neke stvari su „nestale“ s HZZO liste pomagala – ali, ništa strašno
Jedan od kompromisa bio je skidanje zaštitnih navlaka i pojaseva za inzulinsku pumpu s liste pomagala. No, sasvim je jasno da je riječ zanemarivoj „žrtvi“ u odnosu na „dobitak“, a činjenica je da i u drugim zemljama navlaka i pojaseva nema na listama osiguranja. Torbice možete sami improvizirati, kupiti u Mediligo webshopu, a ako imate dizajnerske ideje, javite se Nadi Turak koja u Hrvatskoj proizvodi vrhunske kožne torbice po vašoj želji za Libre, Medtronic i sve što poželite.

HZZO uspješno srušio otkupnu cijenu infuzijskog seta za 5 %
Zgodno je primijetiti da se na novoj listi pomagala našla nova i niža otkupna cijena Medtronic infuzijskog seta. Nekad je set koštao 129 kn, a sada košta 123 kn. Možda vam se ne čini puno, ali taj set koriste svi Medtronic pumperi i nakupi se. Otkupna cijena infuzijskog seta dugo nije spuštana, stoga je ovdje riječ o pozitivnom pokazivanju brige za financiranje zdravstvenog sustava i spremnošću na kompromise dviju strana.


Zaključak
Već sada je jasno da su ekonomske posljedice koronavirusa nesagledive i sav ovaj napredak nije se morao dogoditi. Neslužbeno se govori da se vraćaju i Hrvati iz inozemstva koji vani ostaju bez posla zbog krize. Oni svi posežu za hrvatskim zdravstvenim osiguranjem, a životne prilike im onemogućuju plaćanje premije osiguranja. Gdje su još svi novonezaposleni, potencijalno smanjenje plaća zaposlenima (time smanjenje premija zdravstvenog osiguranja), itd.

S druge strane, moja procjena je da će ovu tehnologiju u pravilu koristiti pacijenti koji su na odličnoj Medtronic 640G inzulinskoj pumpi (osvrt ovdje), a njih u Hrvatskoj za sada ima manje od 100. Drugim riječima, u ovom trenutku ovako dobra i korektna odluka HZZO-a neće predstavljati značajan kratkoročni trošak za proračun zdravstva. Istovremeno, odlična je podloga za budućnost i argument Medtronicu da dovede fantastičnu 780G pumpu, kao i konkurenciji da se uključi u igru. 😊

Osim ove, primijetite cijelu seriju fantastičnih vijesti o HZZO-u i općenito o dijabetesu u Hrvatskoj, npr. eDoznake, ponovljivi recepti, A5 uputnice za život u karanteni, nesmetana isporuka inzulina, itd. I još nismo gotovi – budite blizu.

Ako nas korona ne ubije – ojačat će nas...

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: