Davor Skeledžija

HZZO: najnaprednija tehnologija uskoro na A listi!

03/03/2020

Mislim da se svaka imalo napredna osoba s dijabetesom u Hrvatskoj sjeća trenutka kad je Libre došao u Hrvatsku. Sve najbolje o tome. Ono što je tada prošlo manje zapaženo, je činjenica da je u istom mahu HZZO na listu pomagala uvrstio i Enlite senzore koji su kompatibilni s Medtronic inzulinskom pumpom. Razlozi manjem odjeku te informacije su raznoliki, no po meni, glavni je bio taj što Enlite senzori u kombinaciji sa starom Veo inzulinskom pumpom – nisu bili dovoljno precizni. Drugi razlog je taj što su pravo na Enlite senzore mogla ostvariti samo djeca do 8 godina…

Toliko se toga dobroga dogodilo!

Medtronic je u Hrvatsku došao sa neusporedivo boljom inzulinskom pumpom 640G, točnije sa pumpom čiji su senzori sa svojom preciznošću potpuno usporedivi sa kraljem CGM-a – Dexcomom! Konkretan osvrt na 640G potražite ovdje,  cijelu gomilu članaka o njoj  ovdje, a izdvojio bih npr. Kako je SAP spasio život mom djetetu.

Kako je rastao broj korisnika 640G pumpe tako je rastao i broj nezadovoljnika činjenicom da je Enlite senzor dostupan tako malom broju HZZO osiguranika. Znam da se ponavljam, ali moram: 640G pumpa je sa Enlite senzorom u stanju prekinuti isporuku inzulina PRIJE po život opasne hipoglikemije!

A sada ono ključno

Neslužbena informacija glasi: HZZO Povjerenstvo za pomagala je na svojoj sjednici donijelo preporuku da se iz indikacija/uvjeta za Enlite senzor obriše dobna granica!!! Heeey! Čitajte još jednom: HZZO Povjerenstvo nije donijelo plašljivu i kalkulantsku preporuku da se indikacije prošire sa 8 na 18 godina! Neeee. U potpunosti su maknuli STAROST i ostavili SAMO stručne medicinske indikacije! Indikacije koje su potpisali hrvatski pedijatri i dijabetolozi za odrasle!

Kao i obično, iako je potvrđena iz više izvora, ovo je vrlo uranjena i neslužbena informacija. Finalnu odluku i potvrdu donosi Upravno vijeće HZZO-a koje bi trebalo zasjedati u sljedećih 30tak dana.

Ako znate nekog od ove ekipe, dojavite im da je ispred njih velika odluka!

Ako znate nekog od ove ekipe, dojavite im da je ispred njih velika stvar!

Naravno da sada odjednom nismo došli u „sedmi krug raja“ i naravno da ima još puno stvari oko inzulinskih pumpi koje treba popravljati, ali o tome nećemo ovdje i sada.

Sada ćemo zaključiti da je danas skrb osoba s dijabetesom u Hrvatskoj doživjela ogroman napredak. Zaključit ćemo da su istinu govorili ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić, predsjednik Nacionalnog povjerenstva za dijabetes i član spomenutog HZZO Povjerenstva – Milan Vrkljan, te predsjednik stručnog društva i predstojnik klinike Vuk Vrhovac – Dario Rahelić. Sva trojica su povodom Svjetskog dana 14.11. na različite načine poručili da hrvatska djeca zaslužuju sve što je dostupno u regulaciji dijabetesa. Održali su riječ, „Isporučili“ su to i malo više, i odrasli su dobili svoju šansu. Članak: Važno – Svjetski dan dijabetesa – što je tko rekao

Tko je sve još zaslužan za ovo? 🙂

Lista je duga, krenimo redom: 

  1. HZZO

Mogli su nastaviti loptanje s nama, mogli su reć: eno vam Libre i dosta više! Mogli su povisiti dobnu granicu samo malo, ali nisu – maknuli su je. Naravno da se ova sofisticirana oprema neće dijeliti šakom i kapom i ima tu još izazova. Al jedan od najvećih je iza nas.

  1. Hrvatski pedijatri dijabetolozi

Njihovo stručno društvo i referentni centar je cijelu ovu spačku i započelo. Oni su neumorno tražili od HZZO-a da se indikacije prošire na svu djecu. Nevena Krnić,  Miroslav Dumić i Gordana Stipančić su rekli da nikad neće odustati. Sad mogu, HZZO je prihvatio njihove argumente i još malo više.

  1. Hrvatsko dijabetološko društvo i Dario Rahelić i Marina Ivanišević (doktorica koja je porodila skoro sve osobe s dijabetesom)

Da oni nisu svojom neupitnom stručnošću tražili da se ova sofisticirana oprema pod određenim uvjetima osigura i odraslima – mi odrasli danas ne bi imali o čemu sanjati. Podršku su još potpisali neupitni majstor od inzulinskih pumpi Mladen Grgurević (bivši učenik Manje Prašek) i Sanja Klobučar Majanović.

  1. Pravobraniteljica za djecu i bivša predsjednica Republike Hrvatske

Obje su dale neprocjenjiv doprinos ovoj inicijativi, svojim pismima podrške i izraženim interesom za osobe s dijabetesom su doprinijele ovakvom razvoju događaja.

  1. Farmaceuti – Medtronic i Mediligo

Nećemo si lagat' i oni su važan „dionik“ svega ovoga. Oni su HZZO-u dali očigledno prihvatljivu ponudu s obzirom na očekivani rast prodaje svoje opreme. Ponudu iz koje smo svi izašli kao pobjednici.

  1. Udruge osoba s dijabetesom i osobe s dijabetesom

Zadnji ali ne i najmanje važni 🙂 Tko me zna svjestan je da bih ja nas stavio na prvo mjesto. Ali znam i ja biti „gentleman“ 🙂

Informacija o inicijalnom traženju pedijatara je objavljena u članku Roditelji, djeco i udruge – vrijeme je za AKCIJU nakon kojeg su se pokrenule gotovo sve aktivne dijabetičke udruge u Republici Hrvatskoj i poslale HZZO-u službena pisma podrške iz cijele Hrvatske!

Udruge koje su se pokrenule - poredane abecednim redom: Brodski slatkiši, Cukrići - Zadar, Društvo za zaštitu dijabetesa Varaždin, MADI - Osijek, Međimurski slatkiši, Mellitus - Rijeka, Omiš dijabetičko društvo, Sisačko dijabetičko društvo, Slatki Samoborci, Slatki život - Dubrovnik, Slatki Život - Đakovo, Splitsko dijabetičko društvo, Šibensko dijabetičko društvo i Zagrebačko dijabetičko društvo. Bravo svima!

Sa ovim uspjehom su nam značajno veće šanse za dolazak još novijih i boljih modela!

Sa ovim uspjehom su nam značajno veće šanse za dolazak još novijih i boljih modela!

Zaključak
Službenu potvrdu ove informacije očekujte i nadajte joj se - nakon sjednice Upravnog Vijeća HZZO-a u roku od cca 30 dana. Naravno i sve ostale detalje koji će uskoro isplivati. (edit: UV HZZO-a je sve potvrdilo!)

Zaboravite na konačno izlječenje od dijabetesa tip 1 još dugooo vremena. Senzori povezani s inzulinskom pumom su u cijelom svijetu sljedeći revolucionarni korak u terapiji dijabetesa. To znaju ne samo Medtronic već i drugi veliki igrači uključujući i Abbott i Dexcom. Oba proizvode senzore i objavili su strateške suradnje sa proizvođačima pumpi. Kompletnu priču o inzulinskim pumpama današnjice i strateškim partnerstvima potražite u tekstu: Inzulinske pumpe na tehnološkoj ATTD2020 konferenciji!

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: