Davor Skeledžija

Inzulinske pumpe na tehnološkoj ATTD2020 konferenciji!

03/03/2020

Znam da će biti negativnih komentara na ovaj tekst jer ću pisati o „svemirskoj“ tehnologiji tj. inzulinskim pumpama, terapiji koja je većini Hrvata potpuno nedostupna. Ovaj tekst će biti još iritantniji jer je fokus na inzulinskim pumpama 21. stoljeća. Dakle, uređajima koji u realnom vremenu komuniciraju sa senzorima za mjerenje glukoze te u manjoj ili većoj mjeri autonomno „donose odluke“ o isporuci inzulina. Kome se već sada zavrtjelo u glavi, možda je bolje da pričeka osvrt na senzore.

Brendovi i pumpe poredani su s obzirom na njihovu važnost u odnosu na Republiku Hrvatsku.

Medtronic 780G
ponovno je bio kralj, što dokazuje i činjenica da su bili Diamond Partner ovogodišnjeg izdanja ATTD-a. Sve što su pokazali zaslužuje zaseban članak, a ovdje ćemo se usredotočiti samo na nadolazeću inzulinsku pumpu 780G, koja svima oduzima dah. Kada govorimo o pumpama koje peglaju hiperglikemiju i hipoglikemiju, Medtronic je prvo izdao 670G, koja je u SAD-u ostvarila ogroman uspjeh (preko 200.000 komada!), a ima je sve više i u Europi (oko 14.000, naš osvrt je ovdje). Mana joj je to što se u praksi ispostavilo da su alarmi prilično česti i iritantni, a preduvjeti za potpunu funkcionalnost (closed loop) su toliki da je dio populacije na kraju završio na klasičnom manualnom modu. U svakodnevnoj uporabi je previše alarma (u jednoj studiji su izbrojili prosječno 50 alarma unutar 24 sata; ATTD prezentacija: "Successes and failures with 670G", R. Bergenstal) i previše je kalibracija krvlju (preporučeno je 3 dnevno, a minimalno je 2 dnevno). Još jedan od problema je tvornički definirana ciljna razina šećera od 6.7 mmol/L, koju nije moguće mijenjati. No, treba uzeti u obzir da je to prva takva pumpa uopće i da je velika stvar što su se prvi usudili uvesti automatsko rušenje visokih šećera. Medtronic vrlo dobro zna da ozbiljna posljedica pogrešnog peglanja visokih šećera može biti teška hipoglikemija i/ili smrt, ali i da su dugoročne prednosti fantastične.

Medtronic 670G

Medtronic 670G

Ovi i drugi nedostaci prilično su ozbiljno shvaćeni u Medtronicu te je na njih odgovoreno novom 780G pumpom za koju u kratkom roku očekuju potvrdu Europske regulatorne agencije (EMA - CE)! Ovoj pumpi će sada biti moguće odabrati ciljni šećer kao jednu vrijednost između 5,6 – 6,7 mmol/L. Broj kalibracija će u početku biti isti, ali vrlo brzo se očekuje nadogradnja softvera koja će smanjiti broj kalibracija te potom novi senzor s kojim će kalibracije krvlju postati stvar prošlosti! Nadalje, buduće nadogradnje algoritma koji vas čuva od hipo i hiperglikemija će se raditi od kuće. Više neće biti potrebno za baš svako poboljšanje kupovati novu pumpu.

Zanimljivo je to da Medtronic još nije predao sve studije na odobrenje Američkoj regulatornoj agenciji (FDA), što znači da će Europljani ovoga puta dobiti novu pumpu prije Amerikanaca! 🙂 Ako sve bude po planu, imamo vrlo lijepu informaciju da Hrvatska više neće biti slijepo crijevo kada je riječ o novim Medtronicovim pumpama. Dolasku najmodernijih Medtronic pumpi u Republiku Hrvatsku bi trebalo doprinijeti širenje HZZO indikacija za kompatibilne Enlite senzore, kojemu se jako nadamo, a na kojem nevjerojatno puno rade dijabetološka struka, udruge pacijenata i mnogi drugi.

Ypsomed YpsoPump My-Life
Detaljni osvrt na ovu pumpu potražite na ovom linku, a u ovom je pregledu stavljam na drugo mjesto jer je prisutna u Hrvatskoj. Probili su se na nacionalnom tenderu, a određeni proboj očekujemo i na tenderu Vuka Vrhovca, o čemu će uskoro biti riječi na ovom portalu.

Ypsomed Mylife, zastupnik u Hrvatskoj - Salvus

YpsoPump - Mylife, zastupnik u Hrvatskoj - Salvus

Ključni problem ove My-Life pumpe je činjenica da nema nikakvu vezu sa senzorima, ali je bitno i to što je riječ o kvalitetnom švicarskom proizvodu iznimno povoljne cijene za zdravstveni sustav – 6.900kn (cijena za veće količine, maloprodajna cijena je oko 10.000kn s PDV-om, detalji su ovdje). Druga dobra stvar je da su u Ypsomedu (kao i kod svih drugih proizvođača) svjesni važnosti komunikacije sa senzorom i možda još ove godine predstave svog „konja za utrku“. Nadalje, iako međusobno nisu kompatibilni, ne zaboravimo da su neki zadovoljni i kombinacijom Libre senzora s npr. ovom pumpom ili starim Veom. Zastupnik za Ypsomed u Hrvatskoj je tvrtka Salvus.

Medtrum A7+ inzulinska pumpa
Naš detaljni osvrt na ovu inzulinsku pumpu i povezani senzor potražite ovdje i izvjesno je da će ju Bauerfeind dovesti na hrvatsko tržište. Ono što tamo ne piše, a oduševilo me, je činjenica da će i ovu pumpu biti moguće besplatno nadograditi od kuće! Ponovimo, A7+ vas uz kompatibilni senzor može sačuvati od hipoglikemije tako što prekine isporuku inzulina kada primijeti pad šećera. Kada napredniji algoritam bude gotov, nećete morati kupovati novu pumpu, već ćete nadogradnju ove napraviti pomoću Bluetootha i mobitela. Nakon nadogradnje, ova pumpa će vas čuvati i od hiperglikemije tako što će isporučiti dodatne količine inzulina kada primijeti rast šećera. Da ne zaboravimo, riječ je o pumpi bez katetera.

Medtrum A7+, budući zastupnik tvrtka Bauerfeind

Medtrum A7+, budući zastupnik tvrtka Bauerfeind

Kao i kod Medtronica, sve što Medtrum radi i ima za pokazati zaslužuje zaseban članak koji nikog neće ostaviti ravnodušnim. Recimo još to da im je danas maksimalni fokus kompletna funkcionalnost na mobitelu, ali planiraju na vrlo kreativne načine zadržati sigurnost kako vas neka budala (haker) iz zezancije ne bi ubio inzulinom s drugog kraja svijeta. Posjetite i portal www.mojMedtrum.com

OmniPOD (tvrtka Insulet)
Ako postoji pumpa koja u svijetu ima toliko odane korisnike da neki od njih graniče sa sektašenjem – to je OmniPod. Najbliža usporedba bi bilo vezivanje Mac korisnika i proizvođača Applea, to je ljubav kojoj nema kraja. Zanimljivo je i to da čak i dijabetolozi koji imalo drže do sebe, dakle ulažu u svoju edukaciju, vrlo dobro poznaju OmniPod koji je praktički sinonim za pumpu bez katetera (iako postoji Medtrum, a i Roche). Djelomičan osvrt na OmniPod u jednoj neobičnoj DIY kombinaciji potražite ovdje.

OmniPod inzulinska pumpa tvrtke Insulet

OmniPod inzulinska pumpa tvrtke Insulet. Ova dica su iz Hrvatske i ima ih još.

Izrekavši sve te hvalospjeve ovom fenomenu, imam pravo i na kritiku. Smatram da je netko odgovoran u Insuletu ozbiljno zakazao zbog činjenice što ova iznimno renomirana pumpa u 2020. godini nema apsolutno nikakvu službenu vezu sa senzorom. Mislim da u svojoj viziji nisu smjeli tako podcijeniti kontinuirano mjerenje, jer će baš ono inzulinskim pumpama dati vjetar u leđa kao nikada do sada.

Naravno, ova priča ima vrlo sretan završetak. Baš u vrijeme ATTD konferencije u Madridu službeno je objavljena suradnja Insuleta i dvaju najpoznatijih proizvođača senzora za kontinuirano mjerenje! Dexcom G6 i budući G7 će direktno komunicirati s OmniPod Horizon inzulinskom pumpom, a slična komunikacija će biti moguća i sa sljedećom generacijom Abbott senzora!

Ova strategija je vrlo pohvalna za Insulet i jako dobra za korisnike. „Mi u Insuletu ćemo i dalje proizvoditi fantastične inzulinske pumpe, a vi drage osobe s dijabetesom si odaberite proizvođača senzora kojem najviše vjerujete“. Ako vas Dexcom u nekom trenutku i razočara - možete ga lako zamijeniti Abbottom i obratno.

Moram spomenuti ono što je već javna tajna – da je proizvođač OmniPoda u vrlo visokoj fazi potpisivanja ekskluzivnog ugovora o distribuciji s jednom vrlo uglednom hrvatskom tvrtkom. Kako to i treba biti, ponosno izjavljujem da smo i mi pacijenti također imali prste u svemu tome. Jedva čekam dan kada će sve biti realizirano i objavljeno baš na ovom portalu. Jedan od direktora Insuleta mi je osobno ovdje u Madridu potvrdio da bi se sve to trebalo uskoro dogoditi.

Tandem inzulinska pumpa
Ova pumpu stavljam na kraj ovog pregleda jer nemam apsolutno nikakvu informaciju da postoji i najmanja šansa da ikada dođe u Hrvatsku. Pozitivno je što Tandem ima EU CE certifikat pa im je dolazak u Lijepu Našu drastično pojednostavljen. S druge strane, Hrvatska je prilično siromašno, malo i nestabilno tržište na kojem se pumpe nabavljaju putem kretenskih tendera koji uvijek kasne. Stoga su bilo kakvi poslovni planovi sličniji gatanju iz šalice kave, nego što mogu biti osnova za planiranje investicija i poslovanja. Dodajmo tome i informaciju da su upravo objavili poslovne rezultate za 2019. godinu i da značajno rastu u svakom pogledu (link).

Tandem inzulinska pumpa

Tandem t:slim X2 inzulinska pumpa

Što je tako super sa Tandem Pumpom? Činjenica je da već danas direktno komunicira s Dexcom G6 senzorom koji, kao što znamo, ne inzistira na kalibraciji krvlju. Ova pumpa je sa svojim najnovijim algoritmom Control-IQ u stanju kao i 670G peglati i visoke i niske šećere! Ovaj je algoritam već dostupan u Americi, a samo što nije dostupan u EU. S obzirom na pametan dizajn ove pumpe, njezini korisnici u EU će vrlo jednostavno moći nadograditi svoju pumpu na Control-IQ algoritam od kuće čim bude „pušten“.

Na ATTD konferenciji prikazana su brojna istraživanja koja uključuju Tandem i imao sam priliku razgovarati s nekoliko istraživača. Jako me zanimalo kalibriraju li oni Dexcom G6 kako bi postigli još veću preciznost ili koriste njegovu tvorničku kalibraciju? Ukratko, odgovor je glasio: „Ne“. Naime, tvrde da Dexcom G6 nije potrebno kalibrirati krvlju jer im je svaka provjera preciznosti rezultirala u „klinički neznačajnim razlikama“. 🙂

Da vas ne rastužim na kraju: Medtronic i Medtrum također vrlo ozbiljno planiraju ponuditi senzore čija kalibracija krvlju nije potrebna.

Zaključak
Usprkos činjenici da je Ypsomed svojom pumpom postao značajan disruptor na tržištu pumpi zahvaljujući činjenici da je cjenovno prihvatljiviji, i dalje je riječ o prilično skupoj terapiji (Članak: Cijene inzulinskih pumpi najniže do sada, a kupljeno ih je najmanje). Jedan od razloga zašto su Hrvatskoj veće šanse za dolazak modernih pumpi jest činjenica da na HZZO-u odnedavno postoje A i B liste pomagala. To znači da bi jeftinije pumpe mogle doći na A listu, dakle bez doplate, a one skuplje na B listu – s doplatom. No, prije toga se mora dogoditi da odgovorni konačno shvate da je nabava inzulinskih pumpi na način koji sada imamo (putem usitnjenih tendera po bolnicama) vrlo neprofesionalna i loša. Rezultat su više cijene pojedinačnih pumpi, stalna kašnjenja nacionalnog tendera i ono što je najgore - potpuno neusklađena nabava pumpi s realnim potrebama bolnica, odnosno pacijenata.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Inzulinske pumpe: