Izvor: Internet

Inzulinske pumpe bez katetera sve popularnije u Hrvatskoj

19/05/2024

Inzulinske pumpe nude oboljelima od dijabetesa tipa 1 slobodu, diskreciju i pouzdanost za vođenje aktivnog i ispunjenog života.

Iako su inzulinske pumpe s kateterom najdulje prisutne u kontinuiranoj potkožnoj primjeni inzulina pa se često pojam "pumpa" poistovjećuje s onima koji imaju kateter, što mnoge odvraća od njihove upotrebe, razvoj inzulinskih pumpi bez katetera, tzv. patch pumpi, pruža novu mogućnost u liječenju šećerne bolesti tipa 1 te može znatno poboljšati kvalitetu života oboljelih.

Piše to dr. sc. Ivana Kraljević, specijalistica interne medicine sa subspecijalizacijom iz endokrinologije i dijabetologije u Zavodu za endokrinologiju i dijabetes KBC-a Zagreb, Hrvatsko društvo za endokrinologiju i dijabetologiju HLZ-a.

Dr. sc. Ivana Kraljević, specijalistica interne medicine sa subspecijalizacijom iz endokrinologije i dijabetologije u Zavodu za endokrinologiju i dijabetes KBC Zagreb

Dr. sc. Ivana Kraljević, specijalistica interne medicine sa subspecijalizacijom iz endokrinologije i dijabetologije u Zavodu za enodkrinologiju i dijabetes KBC Zagreb

Prije svega, fokusirajući se na stil života, sport i diskreciju, odabir inzulinskih pumpi ovisi o individualnim preferencijama, troškovima, načinu života i kompatibilnosti sa senzorima, odnosno CGMS-om (kontinuiranim praćenjem glukoze sa senzorom).

Inzulinske pumpe bez katetera predstavljaju značajan napredak u terapiji dijabetesa, nudeći oboljelima slobodu, diskreciju i pouzdanost koja im je potrebna za vođenje aktivnog i ispunjenog života. S obzirom na njihove brojne prednosti, očekuje se da će njihova popularnost u Hrvatskoj rasti, mijenjajući percepciju inzulinskih pumpi i omogućavajući korisnicima da dijabetes više ne definira njihov identitet ili ograničava njihove sposobnosti. Ali, kao i sve, i inzulinske pumpe bez katetera imaju svoje prednosti i nedostatke, pa ćemo izdvojiti one najbitnije.

U slučaju patch pumpe, spremnik inzulina, baterija i kanila su u nosivoj jednokratnoj napravi - ‘podu‘, koja direktno potkožno isporučuje inzulin. Pod se mijenja otprilike svaka tri dana. Dostava inzulina iz poda bežično se kontrolira ručnim ‘kontrolorom‘ ili kompatibilnim mobitelom. Ove pumpe omogućavaju veću slobodu i diskreciju, što ih čini privlačnijima, posebice mlađoj populaciji i sportašima, piše dr. sc. Kraljević.
Insulet OmniPod DASH - pumpa bez katerera i PDM

Insulet OmniPod DASH - pumpa bez katerera i PDM

Za razliku od tih pumpi, kako navodi, u pumpi s kateterom inzulin se isporučuje iz spremnika unutar pumpe kroz cjevčicu do potkožne kanile ili igle. Neke pumpe mogu se koristiti s uređajem za kontinuirano praćenje glukoze (CGM) te omogućuju predviđanje i zaustavljanje isporuke inzulina prije hipoglikemije ili povećavaju isporuku inzulina po potrebi.

Patch pumpe su jednostavne za rukovanje, što može smanjiti prepreke za početak terapije pumpom i minimizirati pogreške u liječenju. Edukacija i obuka o korištenju patch pumpe obično zahtijeva manje vremena i jednostavnija je. Bez cjevčica su i ne zahtijevaju set za infuziju inzulina. Zato imaju manje začepljenja, savijanja ili prekida isporuke inzulina, navodi dr. sc. Kraljević.

Autorica navodi i neke od prepreka i nedostataka pri korištenju pumpi za dijabetičare:

Kad je pak riječ o preprekama pri korištenju pumpe, jedna od glavnih prepreka korištenju pumpe jest vidljivost uređaja, što je važno većem broju dijabetičara. U anketi, 47% korisnika pumpi izvijestilo je o preprekama povezanima s nošenjem pumpe, 35% nije voljelo imati uređaje na svom tijelu, a 26% osoba je smetalo što drugi ljude vide uređaje za dijabetes na njihovu tijelu. Ovo je bilo izraženije među ženama i mlađim osobama. Onima koji se vrlo često bave tjelesnom aktivnošću ili fizički zahtjevnim poslovima, zbog manje težine, patch pumpe mogu biti udobnije za nošenje. Male dimenzije i težina te jednostavnost s kojom se patch pumpe mogu nositi na različitim dijelovima tijela nekome su važna karakteristika. Većina patch pumpi je vodootporna i stoga praktičnija prilikom tuširanja ili plivanja.

Medtrum Nano A8 pumpa bez katetera i mobitel

Medtrum Nano A8 pumpa bez katetera i mobitel

Sve pumpe se razlikuju po funkcionalnosti i jednostavnosti uporabe, dodatnim značajkama te povezanošću s drugim uređajima. Povezanost pumpe s uređajem za kontinuirano praćenje glukoze omogućava automatski prekid isporuke inzulina ili povećanje isporuke inzulina u slučaju potrebe.

Kao što svaki uređaj ima prednosti, uvijek postoje i neki nedostaci. S obzirom na malu veličinu patch pumpi, preciznost doziranja je tehnički izazov. Posebno kod doziranja malih količina inzulina. Međutim, u najvećoj dosad provedenoj usporednoj studiji točnosti isporuke inzulina među različitim inzulinskim pumpama, nisu pronađene značajne razlike među 10 različitih testiranih modela.

Jedna od prednosti patch pumpi je jednostavna zamjena. Međutim, kako je mjesto uboda prekriveno patchem, ono se ne može redovito pregledavati pa se može dogoditi da promjene poput upale na mjestu uboda možda neće biti odmah vidljive i prepoznate.

Isto tako, u današnje vrijeme ekološka osviještenost postaje sve važnija pri odabiru uređaja za osobe s dijabetesom. Tako se jednokratni patchevi sve više smatraju problemom, što je dovelo do toga da većina proizvođača ima komponente koje se mogu reciklirati. Važno je i napomenuti da u ovom trenutku korištenje patch pumpi ima više troškove u usporedbi s konvencionalnom terapijom, zaključuje dr. sc. Ivana Kraljević, Hrvatsko društvo za endokrinologiju i dijabetologiju HLZ-a.

Preuzeto sa:

https://www.jutarnji.hr/life/zdravlje/inzulinske-pumpe-bez-katetera-sve-popularnije-u-hrvatskoj-15455135

Autor: Dušan Miljuš


Još iz kategorije Djeca: