Davor Skeledžija

Prva inzulinska pumpa bez katetera u Hrvatskoj!

07/12/2019

U Hrvatsku je stigao testni uzorak, a riječ je o kompletnom sustavu Medtrum A7+ (senzor + pumpa) registriranom u EU, koji će zastupati tvrtka Bauerfeind. Budući da znamo da je BF već doveo Medtrum S7, o kojemu možete sve saznati na novom portalu www.mojMedtrum.com, jasno je da nije riječ o „golubu na grani“, već nečem vrlo izvjesnom.

Medtrum A7+ nasljednik je A6 sustava otprije dostupnog u Njemačkoj i UK, a sastoji se od:
1) malog upravljačkog PDA uređaja s ekranom osjetljivim na dodir
(manji je od polovice prosječnog mobitela),
2) real time senzora i punjivog transmitera,
3) patch inzulinske pumpe (bez katetera) koja se lijepi na kožu.

Što je Medtrum A7+ i kako radi?

Za znalce, najjednostavniji način za opisati A7+ sustav je takav da ga usporedimo s:
1) Medtronicom 640G bez katetera (čak je i A7+ transmiter punjiv kao Enlite)
ili
2) OmniPodom s vlastitim povezanim CGM senzorom

Za ostale:
Riječ je o sustavu koji svake dvije minute kontinuirano mjeri razinu glukoze senzorom (2) te ju prosljeđuje u malo PDA računalo (1). Kada PDA pretpostavi da klizite u hipoglikemiju, naredit će inzulinskoj pumpi bez katetera (3) da prekine isporuku inzulina! Naravno, ako ste zaista uzeli previše inzulina, spasit će vas jedino dekstroza, glukagon ili hitna pomoć. Ipak, u jako će puno slučajeva ovaj sustav uistinu uspješno prevenirati hipoglikemiju ili ju prilično ublažiti! Da stvar bude bolja, kada algoritam primijeti da se vaš šećer stabilizirao, automatski će nastaviti isporuku inzulina i tako u nedogled.

Šta ne valja s Medtrumom A7+?

Ne morate biti Sherlock Holmes i veliki poznavatelj inzulinskih pumpi da biste vidjeli da je Medtrum pumpa nešto „kockastije“ dizajnirana od poznatijeg OmniPoda:

Medtrum ima pomalo box dizajn, dok OmniPod malo više podsjeća na oblutak s plaže, no i za to postoji solidan razlog – o tome kasnije.

Medtrum A7+ pandan je Medtronicu 640G, što znači da „pegla“ hipoglikemije prekidajući isporuku inzulina, ali još ne zna „peglati“ hiperglikemije, tj. dodavati inzulin kada CGM izmjeri visoki šećer. Ono što je zbilja jako dobro je što će funkcionalnost automatskog rušenja hiperglikemija biti moguće postići softverskom nadogradnjom ove pumpe!

@yabetimben

@yabetimben

Što je super s Medtrumom A7+?

Iznimno stabilna bežična komunikacija
Kao iskusnog korisnika closed loopa kućne izrade, ova činjenica me oduševljava. PDA (ili monitor) nije u dva tjedna čak ni štucnuo! Niti jednom nije ispoljio nijedan problem u komunikaciji sa senzorom ni s inzulinskom pumpom! Komunikacija je bila savršena, fantastično je primao podatke od CGMS-a i naređivao inzulinskoj pumpi – sve bežično i bezgrešno. Naravno, to se ne odnosi na situaciju kada sam se previše odmaknuo od PDA-a (izvan dometa Bluetootha).

Fantastičan dizajn malenog PDA-a
Ponovimo, riječ je o malenom uređaju s ekranom u boji osjetljivim na dodir. Osjećaj je kao da držite mini mobitel u ruci. Vrlo je malenih dimenzija, tako da ga je lako i zagubiti. Toga su svjesni u Medtrumu, zato su u aplikaciju za mobitel dodali opciju traženja PDA-a na način da mu se bežično uključi sirena i za čas ga je moguće pronaći u autu, stanu ili sličnom prostoru.

Inzulinska pumpa – kao da je nema
Kao i kod OmniPoda, kada jednom nalijepite Medtrum A7+ inzulinsku pumpu na ruku ili trbuh, sasvim je izvjesno da ćete u potpunosti zaboraviti na nju.

Cijena, ekologija i domišljati Kinezi
Cijena još nije poznata i ovisit će o pregovorima zastupnika u Hrvatskoj i proizvođača iz Kine.

Ako ste ga ikad vidjeli ili čitali o američkom OmniPodu, znate da se „oblutak“, tj. Pod, sastoji od rezervoara za inzulin, baterije i transmitera – sve u jednom. Kada potrošite Pod, sve zajedno bacate u smeće što mora imati utjecaja na cijenu i ekologiju. Kinezi su se mudro dosjetili da svoj „Pod“ naprave od dva odvojiva dijela: transmiter s jedne strane te baterija i rezervoar s druge strane. Rezultat je potencijalno niža cijena, s obzirom na to da se „samo“ baterija i rezervoar bacaju, a transmiter se može koristiti više godina. U tom grmu leži razlog zašto je Medtrumova pumpa „kockastija“ od OmniPoda, jer inženjerski je gotovo nemoguće napraviti Pod koji je „lijepi i obli“, a da još ima i robustan mehanizam spajanja i razdvajanja.

Lijevi zeleni dio je transmiter koji NE bacate u smeće, to pojeftinjuje cijenu cijelog sustava!

Lijevi zeleni dio je transmiter koji NE bacate u smeće, to pojeftinjuje cijenu cijelog sustava!

Domišljati Kinezi su se još sjetili i direktno povezati pumpu i CGM. To znači da će vaše dijete biti zaštićeno od hipoglikemije čak kada se PDA-u ispraznila baterija ili ste ga zaboravili kod kuće. CGM senzor će direktno javiti pumpi da prijeti opasna hipoglikemija i prekinuti isporuku inzulina. Da stvar bude bolja, za vrijeme prijetnje od opasne hipoglikemije i prekinute isporuke inzulina, pumpa zalijepljena na tijelo emitirat će crvenu svjetlost putem male led diode. 🙂 Vrlo simpatičan detalj.

Easy Touch aplikacija za mobitel
Pametni kontroler (PDA) sa senzorom i pumpom komunicira putem Bluetootha, a na isti način komunicira i s pametnim telefonom, ali samo u jednom smjeru PDA -> mobitel. Na djetetov mobitel instalirate aplikaciju Easy Touch i ona šalje podatke na internet, a vi možete pratiti svoje dijete u EasyFollow aplikaciji na svom mobitelu:

Jedno veliko dijete za pratiti

Jedno veliko dijete za pratiti

Jednostavnost
Iako nisam najbolji primjer jer imam solidno iskustvo s pumpama, mislim da će svakoga ohrabriti informacija da smo testni Medtrum A7+ sustav (senzor, pumpu i PDA) konfigurirali i postavili u roku od 10-ak minuta u jednoj zagrebačkoj birtiji. Što se CGM-a tiče, paralelno sam nosio Dexcom G5 (xDrip) i Medtrum S7 te su rezultati preciznosti u mom slučaju identični kao i prilikom prošlog testiranja  – usporedivo i precizno.

One koji su probali S7 će razveseliti informacija da je A7+ transmiter puno tanji, čak i punjiv:

Zaključak
Nisam išao u velike detalje, ali mislim da je ovo dovoljno da steknete osjećaj o kakvom se sustavu radi. Očigledno je da se situacija s pumpama zaoštrava čak i u Lijepoj Našoj. Nedavno sam testirao Ypsomed koji se već polagano isporučuje hrvatskim korisnicima s posljednjeg HZZO-Rebro tendera, a sada evo i Medtruma. Medtronic je na hrvatskom tržištu već neko vrijeme prisutan s odličnom 640G pumpom. Dakle, sve je više je tvrtka koje bi uz pacijente i liječnike mogle i trebale lobirati da inzulinske pumpe konačno dođu na HZZO-ovu listu pomagala, svaka pomoć dobro dođe. Držimo palčeve! 🙂

I sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Inzulinske pumpe: