Davor Skeledžija

Bauerfeind: Dovodimo punokrvni CGM Medtrum u Hrvatsku, Bosnu i Crnu Goru!

12/03/2019

Zemlje bivše Jugoslavije padaju jedna za drugom kao kockice domina! Slovenci su pali odavno, u Hrvatsku je CGM (Libre) došao prije nešto više od pola godine, a sada je netko konačno službeno odlučio probiti led u Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini.

Tko je Bauerfeind?
Na njihovim mrežnim stranicama piše da je Bauerfeind d.o.o zastupnik i distributer proizvoda tridesetak svjetski poznatih dobavljača, a kao ugovorni isporučitelj pomagala HZZO-a, tvrtka osigurava opskrbu zdravstvenog sektora velikim brojem najrazličitijih pomagala pa tako i onih za dijabetes. Dakle, oni poznaju HZZO i HZZO poznaje njih. Pouzdano znam da su se u proteklom periodu potrgali kako bi doveli nešto od moderne tehnologije iz bijelog svijeta u Republiku Hrvatsku i regiju. Trud se očigledno isplatio! 🙂

Tko je Medtrum?
Riječ je o proizvođaču rtCGMS-a iz Kine (kao i POCTech). Spominjali smo ga do sada u izvještajima sa stranih konferencija, a sada ćemo ga imati doma u sklopu partnerstva s poznatom tvrtkom Bauerfeind. Ono što je još zanimljivo, je da se Medtrum bavi i umjetnom gušteračom, točnije imaju i CGM kompatibilnu pumpu bez katetera (engl. patch pump). Već sada imaju pandan Medtronicovoj pumpi 640G pod nazivom Medtrum A6, a u 2019. planiraju Medtrum A7 koja će imati funkcionalnost Medtronicove 670G i vrlo je dopadljivog dizajna! Podsjetimo, 640G inzulinska pumpa (ako se nosi i senzor) štiti od hipoglikemije tako da isključi isporuku inzulina prije niskog šećera. 670G štiti još i od hiperglikemije tako da dodaje inzulin kada šećer raste.

Fancy Medtrum A7 umjetna gušterača

Imao sam priliku susresti se s direktorom Medtruma koji je posjetio Zagreb. Kada je na stol izvadio sve svoje „igračke“, osjećaj je bio bolji nego u najboljem lunaparku. 🙂

Medtrum A6, Medtrum S7, Medtrum A7

Korisno je spomenuti tko stoji iza Medtruma. Riječ je o jednom od najvećih investicijskih fondova − Sequoia Capitals. Neke od kompanija koje su ti „lovatori“ podržali i pogurali su: Apple, Cisco, Dropbox, Google, WhatsApp, Youtube itd.

Vrijedi li Kinez išta? (preciznost, preciznost i preciznost)
Na testiranje sam dobio jedan S7 senzor i jedan transmiter, a ono što me odmah oduševilo je jednostavna instalacija aplikacije za mobitel preko Google Playa u centru Zagreba! Nikakvi VPN-ovi i muljanja s lokacijom kao kod Abbotta i Dexcoma − pronađi u storeu, instaliraj i pokreni.

Za ozbiljniju i argumentiraniju analizu koliko je ovaj proizvod dobar ili loš, potrebno je puno istraživanja. Zato sam smanjio apetite i ciljeve te si postavio ključno pitanje: „Može li kineski Medtrum uopće parirati američkim brendovima koji su se pokazali solidnima – Libreu i Dexcomu?“

Na istom sam mobitelu imao dvije aplikacije, jednu za Dexcom, a drugu za Medtrum 🙂

Usporedno testiranje radio sam s Dexcom G5 „hakiranim“ transmiterom (+ xDRIP) i Contour Next aparatićem za krv. Najpoštenije bi ovo testiranje bilo učiniti sa službenom opremom s obje strane, no u tom trenutku nije mi bila dostupna.

Preciznost sam testirao istovremenim mjerenjem razine glukoze u krvi te očitanjem Medtrum i Dexcom vrijednosti sa spomenutih aplikacija:

Prema mom ograničenom testiranju, Medtrum je ostvario MARD 8,26 i ispada čak i mrvicu bolji (manje je bolje) od hakiranog Dexcom G5 uređaja s neznatno lošijim MARD-om od 8,74! Da je i u Dexcoma originalna aplikacija, možda bi bilo bolji. No, jako je važna činjenica da se Kinez fantastično držao bok uz bok Dexcomovoj opremi s iznimno popularnom xDRIP aplikacijom. A oba MARD-a ispod 9 u realnim uvjetima predstavljaju fantastičan rezultat.

Tko pažljivo pročita ove rezultate ne može sa sigurnošću zaključiti da bi i njemu Medtrum bio ovako dobar jer je cijela CGM tehnologija vrlo individualna. Ipak, s priličnom sigurnošću možemo zaključiti da i Medtrum dobrog konja za utrku ima.


Na gornjoj fotografiji je na istom mobitelu u gornjem lijevom uglu Medtrum, dolje lijevo je Dex/xDrip, a desno je, naravno, krv. Iskusniji korisnici CGM-a vrlo dobro znaju da su ove razlike zanemarive te da ni mjerenje glukoze u krvi, iako preciznije, nije „sveta krava“.

Ostale informacije o Medtrumu
Ako zanemarimo jednu staru verziju Medtronic Guardiana koja je povučena, Medtrum S7 je prvi stand alone real time CGM u Hrvatskoj! Transmiter je prilično sličan Dexcomu G5, samo što je na jednom mjestu mrvicu deblji. Kalibracija krvlju je neophodna jednom dnevno, a izvrsno je i to što mjeri glukozu svake dvije minute! Podsjetimo, Libre to radi svake minute, dok Dexcom i Enlite svakih pet minuta.

Medtrum, Dexcom G4, Dexcom G5 i Libre senzori - druženje s kovanicom od pet kn

Medtrum Bluetooth transmiter je kao i Dexcomov vodootporan i ima garanciju tri mjeseca, no radit će vjerojatno i nešto dulje. Nije punjiv, ali možda je moguće neautorizirano promijeniti bateriju kao i kod Dexcoma 🙂 Transmiter ima memoriju kao Libre i G5/G6 pa nećete imati rupe u grafu kada previše odmaknete senzor od mobitela.

Mobitel aplikacija je već dostupna u Hrvatskoj!
Ovo je najbolji dio priče: direktor Kinez je iz Hrvatske nazvao svoje u Kinu i naredio da puste aplikaciju za mobitel u Hrvatsku! Drugi dan je aplikacija uredno postala vidljiva na App Storeu i Android Play platformama u Hrvatskoj. 🙂 Ok, aplikacija je na engleskom, ali zbog Librea smo učili njemački, tako da će engleski većini predstavljati manji problem.

Želite pošteno i bez muljanja skinuti aplikacije na engleskom jeziku u poznatim jedinicama? Nema problema. 🙂

Aplikacija za mobitel, kao i sve u životu, ima svojih prednosti i mana. Živcira što, kao i kod Dexcomove aplikacije, unos hrane i inzulina se ne vidi na grafu. Stoga šaljem drugi apel Dexcomu, a prvi Medtrumu da to unaprijede. Pogledajte kako je to lijepo kod Abbott Librea riješeno jabučicom:

Jabučica označava vrijeme kada smo nešto pojeli.

S druge strane, aplikacija je vrlo jednostavna i jasna, što će svi cijeniti. Postavljanje samog senzora na kožu malo je složenije od Dexcoma G6 ili Librea, ali puuno je jednostavnija od Dexcoma G4. Velika prednost Medtruma je ona ekološka, najmanje je plastike za smeće, što će reći da imamo posla s ekološki osviještenim kineskim proizvođačem. 😉

Gore desno je jednokratni aplikator za senzor.

Udaljeno praćenje razine glukoze (za roditelje)
Sjećate se Tare koja je koristila Dexcom G6 senzor, dok sam ja pratio njezin graf u članku Dexcom G6 je došao u Hrvatsku – barem jedan? Sada smo izmijenili uloge, ja sam bio pokusni kunić na kojem se mjeri glukoza, a ona me pratila. Za to postoji posebna Medtrumova aplikacija za praćenje čija je instalacija također jednostavna i brza čak i u Hrvatskoj. Tari je praćenje mojih rezultata bilo zanimljivo do prve noći kada je njezina aplikacija u tri ujutro počela svirati glasan heavy metal alarm za moju hipoglikemiju. Nakon toga je svoju aplikaciju trajno utišala i sve je bilo u redu. 🙂

Medtrum aplikacija za praćenje za roditelje.

Preciznost
Kada krene rasprava o tome tko je precizniji, Libre ili Dexcom, redovno počne pravi rat u nametanju vlastitih stavova i iskustava. Siguran sam da će sličnih okršaja biti i s Medtrumom. 🙂 Štoviše, ponekad je dovoljno samo promijeniti aplikaciju ili algoritam da bi se preciznost solidno povećala ili smanjila. Uskoro bi trebala krenuti slobodna prodaja ovog CGM-a u regiji i hrvanje sa zdravstvenim osiguranjima pa bi iskustava i svjedočanstava trebalo biti puno više.

Bosna i Hercegovina
Dragi Bošnjaci, vaša ratom, politikom i kriminalom razorena i razjedinjena država konačno će doživjeti službeno prisutno bezbolno mjerenje glukoze! Na sam nedavnom patient summitu u Sarajevu naučio da imate entitete, distrikte, kantone, gomile duplih ministarstava i koješta. Oni moraju osigurati novac prvo za sebe i neće vam samoinicijativno omogućiti pristup ovakvoj tehnologiji preko osiguranja. Za to ćete se morati sami potruditi, ali s peticijom koju je potpisalo preko 11 000 ljudi i njihovim kontakt podacima, na najboljem ste putu za to. Samo nemojte posustati.

Crna Gora
Vi ste najteži dio posla odradili, kontinuirano mjerenje već je prisutno, ako ne „uživo“, onda na listi zdravstvenog osiguranja, barem za djecu... Sada je potrebno polagano raditi na tome da se prilika za život s manje boli pruži i osobama iznad 18 godina, predlažem da uzor bude Hrvatska i indikacija „hipoglikemija u hospitalnim uvjetima“.

Kamp za osobe s dijabetesom u Baru. Ekipa koja isto treba senzore

Zaključak
Libre koji dolazi „sa zapada“, morao je proći put od „hibridnog go*na bez alarma“ do respektabilnog uređaja s vojskom vjernih korisnika u Hrvatskoj. Medtrum ima malo drugačiji izazov, morat će dokazivati da je sličniji vrhunskim kineskim brendovima kao što su Huawei ili Shaomi, a ne nekvalitetno smeće kakvo također dolazi iz Kine.

Bauerfeind je velika i ozbiljna tvrtka sa ogromnim iskustvom poslovanja u regiji, dakle postoje šanse da se ova priča odvije na zadovoljstvo svih, a posebno osoba s dijabetesom.

Sretno svima

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije CGMS/FGMS: