Davor Skeledžija

POCTech - još jedan CGM i zašto je to važno za nas?

07/01/2019

Upravo danas je Ascensia (bivše Bayer trakice za krv) objavila strateško partnerstvo s kineskom tvrtkom POCTech koja proizvodi rtCGMS sustav! Za one koji ne znaju, rt je skraćenica od real time, dakle odnosi se na uređaje koji kontinuirano šalju podatke u realnom vremenu te imaju alarme za visoki i niski šećer. Ascensia kreće s distribucijom ovog rtCGM-a u 13 zemalja, gdje POCTech nema samostalnu distribuciju i to do kraja godine.

Zašto je to nama posebno zanimljivo?
Tvrtka MediLAB je u Hrvatskoj tzv. market leader na području trakica za mjerenje glukoze u krvi upravo s Ascensia trakicama. Kao takva će gotovo sigurno imati prioritet u dobivanju distribucije za moderne tehnologije od svog nadređenog, Ascensie. Drugim riječima, iako nema službene potvrde, moguće je očekivati da je Hrvatska jedna od 13 zemalja iz objave za medije gdje bi POCTech postao dostupan preko MediLAB-a u drugoj polovici 2019. godine!

O kakvom CGMS-u je riječ?
Ukratko, ovaj uređaj je izgledom i funkcijama najsličniji Dexcomu G5. Dakle, imamo senzor koji stavljamo na kožu, a na njega Bluetooth odašiljač (eng. transmitter) koji podatke šalje u aplikaciju na mobitelu. Ono što je ovdje vrijedno istaknuti jest da je baterija za transmiter široko dostupna "skoro na svakom uglu". Za razliku od npr. Dexcom-ovog transmitera u koji je integrirana baterija, dakle sve morate kupiti kada vam baterija iscuri (ili nekom hakeru platiti neautoriziranu zamjenu baterija).

CR1620 dugmasta baterija za POCTech odašiljač

Senzor bi trebao trajati 7 dana i zahtijevat će kalibraciju jednom dnevno. Jedna prijateljica za svoje dijete nabavlja Dexcom G6 koji već neko vrijeme intenzivno koristi. Formalno G6 ne uvjetuje kalibraciju, ali ona tvrdi da jednom dnevno kalibracija daje fantastične rezultate i da je taj jedan ubod u prst dnevno malena žrtva za toliko veću kvalitetu života i preciznost gotovo identičnu koju pružaju aparatići za s trakicama za provjeru GUK-a u krvi. Ako će POCTech biti takav, neće biti loše. 🙂

Činjenica da je POCTech tvrtka iz Kine nam govori da bi cijena ovog uređaja mogla biti prilično niska, ali i da će biti otpora prema „Kinezima“. Ipak, jednako tako se može reći da upravo objavljena suradnja s vrlo ozbiljnim i kvalitetnim brendom, kao što je Ascensia, govori u prilog kvaliteti ovog proizvoda.

Što s preciznošću?

Uvjerio sam se nebrojeno puta da su CGM-ovi puno sličniji inzulinima, nego npr. trakicama za krv. Naime, jednako kao što inzulini kod različitih ljudi različito djeluju, slično je i sa CGM-ovima. Dakle, kada vam napišem da je meni npr. Libre ili Dexcom savršeno precizan, to ne znači da će i vama biti. Slično je s ostalim CGM uređajima, budući da na njihovu preciznost puno toga utječe, od algoritma koji „popravlja greške“, lokacije na tijelu, tjelesne konstitucije, hidratacije, itd., itd... Drugim riječima, jako je važno pročitati osvrte, ali i osobno isprobati pojedini uređaj te donijeti svoj sud.

Rekavši to, prilažem tablicu preciznosti od samog proizvođača koju je prenio portal DiabetTech:

Već znamo da je MARD tim bolji što je niži, ali isto tako znamo da proizvođač mora malo „vodu navesti na svoj mlin“ kad je o preciznosti riječ, jer u protivnom neće biti kao ostali proizvođači. U svakom slučaju, ove brojke su jako lijepe pa čak i ako su malo „navučene“.

Bliži se tehnološka konferencija ATTD2019 u Berlinu krajem veljače i na ovom portalu ćete imati prilike čitati nevjerojatne novosti iz prve ruke, kako o POCTech-u, tako i o Medtrumu te nekim zanimljivim stvarima koje nam spremaju iz Abbottove kuhinje. Ne smijemo zaboraviti ni posljednji Medtronicov Guardian stand alone Bluetooth rtCGMS koji je dostupan u Sloveniji. Bit će toga.

A inzulinska pumpa??
Vjerovali ili ne, za ovaj CGM postoji kompatibilna inzulinska pumpa i to bez katetera! Zove se EOPatch i izgleda ovako

Detalje potražite na eoFlow.com

Zaključak
Iako smo dobili Libre preko HZZO-a, što je odlično, svjesni smo da je premalo CGM-ova dostupno na tržištu, a posebno našem, no i ovo najnovije partnerstvo dokaz je da se stvari mijenjaju. Dolaze Kinezi i stvaraju partnerstva s vrhunskim europskim tvrtkama. O još jednom zanimljivom potencijalnom partnerstvu će uskoro biti riječi. Bilo kako bilo, od svih predviđanja koja su iznesena na ovom portalu, neka ih se samo pola obistini i neće biti loše. 🙂

Izvori
https://www.ascensia.com/press/press-releases/press-release/
https://www.diabettech.com/cgm/yet-another-new-cgm-system-with-a-mard-of-8-67-welcome-the-poctech-ct-100/

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije CGMS/FGMS: